Μεγάλη Τρίτη με… χαρές!

01/07/2012 - 05:56
Την τυπική και ουσιαστική έναρξη του προγράμματος «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί» θα κηρύξει από το ακριτικό νησί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει για το λόγο αυτό, τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, επίσκεψη στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.
Την τυπική και ουσιαστική έναρξη του προγράμματος «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί» θα κηρύξει από το ακριτικό νησί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει για το λόγο αυτό, τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, επίσκεψη στο νησί του Αγίου Ευστρατίου. Τον υπουργό Ανάπτυξης θα συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Ερευνάς Τεχνολογίας, Φίλιππος Τσαλίδης, καθώς και στελέχη της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από το γραφείο του υπουργού, όσο και από το γραφείο του κ. Φίλιππου Τσαλίδη, υπάρχει συνεργασία με τον πρόεδρο του Άι-Στράτη, Χαράλαμπο Μακρή, και τον έπαρχο Λήμνου, Δημήτρη Σάραγκα.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης στις 19 Μαρτίου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, θα πρέπει μέχρι τα τέλη του Μάη να έχει ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας, ενώ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού το έργο συνολικά αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι και το τέλος του έτους. Για την επίσπευση των διαδικασιών επιλέχθηκε από τον υπουργό να μεταβεί ο ίδιος στο νησί, ώστε να εξεταστούν από κοντά τόσο οι χώροι, αλλά να διερευνηθούν και οι άλλοι παράμετροι που θα επισπεύσουν την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Προς ολοκλήρωση και η μελέτη

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Άι-Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής, ανέφερε: «Με ενημέρωσαν ότι τόσο ο υπουργός, όσο και ο γενικός γραμματέας και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς θα επισκεφτούν τον Άι-Στράτη για να δουν από κοντά τους χώρους όπου θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα, καθώς τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα αναπτυχθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.»



Το σχέδιο για το «Πράσινο Νησί» έχει στοιχεία καινοτομίας όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάλογα παραδείγματα «Πράσινων Νησιών» υπάρχουν τρία σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα στην Αυστραλία, ένα στη Δανία και ένα στη Νορβηγία.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ το κόστος του θα οριστικοποιηθεί με ακρίβεια μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη στα τέλη Μαΐου, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Άι-Στράτης θα είναι αυτάρκης σε ενέργεια, η οποία θα παράγεται 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα αφορά αιολική, ηλιακή και άλλες μορφές ΑΠΕ. Ένας δεύτερος στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ο τρίτος στόχος είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας και ο βιοκλιματισμός, ο τέταρτος είναι η γεωθερμία - οι αβαθείς γεωθερμίες - και θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του νησιού κατά 100%, ενώ θα είναι το μοναδικό νησί στον πλανήτη το οποίο δε θα είναι συνδεδεμένο σε εθνικό δίκτυο. Η ετήσια ζήτηση είναι 1.500 μεγαβατώρες, η μέση ημερήσια είναι τέσσερις μεγαβατώρες και αυτήν τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς είναι γύρω στα 280 κιλοβάτ.
Οι κάτοικοι του νησιού ευελπιστούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Άι-Στράτης θα γίνει ένα νησί-εργαστήριο των ΑΠΕ, κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς οι ερευνητές και οι φοιτητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε πλήρη ανάπτυξη ένα μεγάλο φάσμα των ΑΠΕ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey