Ο Φώτης Κουβέλης, από τους πιο αγαπητούς Έλληνες πολιτικούς σήμερα, ηγείται μιας νέας προσπάθειας στην πολιτική ζωή της χώρας, της Δημοκρατικής Αριστεράς. Λίγες μέρες πριν την άφιξή του στη Μυτιλήνη, μίλησε στο «Ε» για την προσπάθεια του κόμματος στην υπόλοιπη Ελλάδα και φυσικά στη Λέσβο.
Ο Φώτης Κουβέλης, από τους πιο αγαπητούς Έλληνες πολιτικούς σήμερα, ηγείται μιας νέας προσπάθειας στην πολιτική ζωή της χώρας, της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στη Μυτιλήνη ο Φώτης Κουβέλης θα βρίσκεται στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, την επόμενη δηλαδή Πέμπτη και Παρασκευή. Σκοπός της επίσκεψής του, που γίνεται ένα μήνα σχεδόν πριν το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, να ενημερωθεί για θέματα που απασχολούν τη Λέσβο και να ενημερώσει με τη σειρά του τους τοπικούς φορείς για την αναγκαιότητα ανάπτυξης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς στο νησί.
Λίγες μέρες πριν την άφιξή του, μίλησε στο «Ε» για την προσπάθεια της Δημοκρατικής Αριστεράς στην υπόλοιπη Ελλάδα και φυσικά στη Λέσβο.
Τι το καινούργιο φέρνει η Δημοκρατική Αριστερά στην πολιτική ζωή του τόπου;
«Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας, καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.
Καταγράφουμε την παρουσία της σύγχρονης δημοκρατικής, ευρωπαϊστικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής Αριστεράς.
Είμαστε η Αριστερά που επιδιώκει να εντάσσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης. Καθημερινή μας επιδίωξη, η αντιπαλότητα στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογική ανάπτυξη, η δημοκρατική ολοκλήρωση και η προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία.»
Πρόταση εξουσίας
Μπορεί η Αριστερά να έχει πρόταση εξουσίας στις συγκεκριμένες συνθήκες;
«Η Δημοκρατική Αριστερά ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση και είναι σταθερά αντίθετη στο δικομματικό σύστημα. Δεν επενδύει στα αδιέξοδα.
Στόχος της είναι να ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, πολιτικών προτάσεων, φερεγγυότητας προσώπων, για την υλοποίηση μιας εναλλακτικής προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης μέσα από τη σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Για τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων στρατευμένων στην υπόθεση της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.
Αυτή η ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο πρέπει να περιλαμβάνει τους χώρους της δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, κάθε προοδευτικό πολίτη, παραμένοντας ανοικτή σε κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς που καταλήγει σε θέσεις συμβατές με το σχέδιο αυτό.»
Έξοδος ή διαχείριση;
Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι προτάσεις εξόδου από την κρίση ή διαχείρισης της κρίσης;
«Το ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα:
- Στην αποφυγή της χρεωκοπίας του Δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
- Στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι με νέους έμμεσους φόρους, καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.
- Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών. Μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία, με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.»
Σας κατηγορούν ότι απλά θέλετε να συνδιαχειριστείτε την κρίση και μάλιστα από κυβερνητικές θέσεις.
«Η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει τις δικές της προτάσεις, ασκεί πολιτική παρεμβαίνοντας συστηματικά στις πολιτικές εξελίξεις και αγωνίζεται υπεύθυνα για τη χώρα και την κοινωνία. Δεν ετεροκαθορίζεται. Οι επιθέσεις στη Δημοκρατική Αριστερά κρίνονται για τη σκοπιμότητά τους από τους ίδιους τους πολίτες. Αυτοί που μας επιτίθενται, με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες και την ανεπάρκεια της πολιτικής τους.»
Ομοιότητες και διαφορές
Μικρό πλην τίμιο κόμμα α λα Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού, που όλοι αγαπούν αλλά λίγοι ψηφίζουν, θέλει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά;
«Το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού αντιστοιχούσε σε άλλες κοινωνικές αναλογίες και πολιτικούς συσχετισμούς. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν αποτελεί ούτε συνέχεια ούτε εξέλιξη άλλων σχημάτων. Κοιτάμε μπροστά και προχωράμε.»
Τι μάθατε από το Συνασπισμό και τι από το ΣΥΡΙΖΑ; Αν σας δινόταν η ευκαιρία να μην ξανακάνατε κάποια πράγματα στην πορεία σας στην Αριστερά, ποια θα ήταν αυτά;
«Ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΝ θέλω να κρατήσω τα όμορφα χρόνια της δημιουργίας του, τη συμμετοχή μας σε μεγάλες αποφάσεις για την πορεία της χώρας, τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής, ιδίως τα πρώτα χρόνια τού ΣΥΝ, την επαφή μας με όλο αυτό τον απλό και σημαντικό κόσμο που στήριξε από την αρχή αυτό το εγχείρημα. Διαχύθηκε ο ανανεωτικός χαρακτήρας τού ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ και στρεβλώθηκε. Εγκατέλειψε κύρια χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του και απομακρύνθηκε από τα πολιτικά συστατικά της ίδρυσής του. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, παρ’ ότι είναι νωρίς για να κάνω τον πολιτικό μου προσωπικό απολογισμό, θα σας έλεγα η εμπιστοσύνη, αλλά και η ανοχή που έδειχνα πολλές φορές σε πρόσωπα και καταστάσεις.»
Ρεύμα από Τουρκία;
Είναι κακό να πάρουν τα νησιά ρεύμα από την Τουρκία;
«Το αναγκαίο είναι να έχουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Το ζήτημα παροχής ρεύματος από την Τουρκία είναι πολυσήμαντο. Έχει πολλές διαστάσεις και κυρίως διαστάσεις που αναφέρονται στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Γι’ αυτό και είμαι αντίθετος.»
Μπορεί να υπάρξουν ειδικές νησιωτικές πολιτικές κάτω από αυτές τις συνθήκες;
«Μπορεί. Οι νησιωτικές πολιτικές είναι βασικό στοιχείο μιας αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, που πρέπει να ξεκινήσει.»
Τι σας εντυπωσιάζει κάθε φορά που έρχεστε στη Λέσβο;
«Οι δυνατότητες που έχει το νησί, οι οποίες όμως μένουν αναξιοποίητες. Θέλω να επισημάνω ότι, πέρα από το φυσικό κάλλος, η Λέσβος έχει ένα ικανότατο παραγωγικό δυναμικό και ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις.»
Μπορεί να προτείνει λύσεις η Δημοκρατική Αριστερά για τη Λέσβο; Μέσα από ποια διαδικασία;
«Έχουμε προτάσεις για τη νησιωτική Ελλάδα. Στις προθέσεις μας είναι η πραγματοποίηση ημερίδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών οργανώσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Αιγαίο, με αντικείμενο τη νησιωτική πολιτική, στην οποία βέβαια θα υπάρχει ειδική αναφορά για τη Λέσβο.»