Ξεκίνησε στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, η έκθεση με θέμα «Το ταξίδι», εν προκειμένω των Μυτιληνιών μεταναστών στην Αυστραλία, του μεσοτοπίτικης καταγωγής, κάτοικου του Σύδνεϋ, Βασίλη Βασίλα.
Ξεκίνησε, προχθές το απόγευμα, στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, η έκθεση με θέμα «Το ταξίδι», εν προκειμένω των Μυτιληνιών μεταναστών στην Αυστραλία, που έχει φέρει στη Λέσβο ο μεσοτοπίτικης καταγωγής κάτοικος του Σύδνεϋ Βασίλης Βασίλας, σε συνεργασία με το δήμο Μυτιλήνης.
Το φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξενεί από προχθές μια σειρά από 80 φωτογραφίες, που μαρτυρούν με τον τρόπο τους το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι κατοίκων της Μυτιλήνης, του Πλωμαρίου, της Γέρας, της Αγίας Παρασκευής και άλλων περιοχών της Λέσβου, μέχρι τη νέα τους πατρίδα, την Αυστραλία. Σε αυτές απεικονίζονται και ενδιάμεσοι σταθμοί, όπως ο Πειραιάς, η Σιγκαπούρη, το Τζιμπουτί και το Κάιρο, όπου φωτογραφίστηκαν μαζί με μέλη των οικογενειών τους ή άλλους συνταξιδιώτες τους. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ίσως της έκθεσης είναι, ωστόσο, οι προσωπικές μαρτυρίες που συνοδεύουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, στις οποίες είναι εμφανείς η αγωνία και η ελπίδα των ξενιτεμένων Μυτιληνιών.
Αρκετοί κάτοικοι της Μυτιλήνης παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης το απόγευμα της Τρίτης
«Η εργασία συνεχίζεται...»
Στα εγκαίνια που έγιναν το απόγευμα της Τρίτης, παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της πόλης, καθώς και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής.
Θυμούμενος, μάλιστα, την εμφάνιση της ορχήστρας του δήμου στη Μελβούρνη και το Σύδνεϋ, που είχε συνοδέψει και ο ίδιος, ο κ. Γιακαλής περιέγραψε τη φιλοξενία που δέχτηκε η αποστολή. «Το “ταξίδι” του Βασίλη Βασίλα είναι διαφορετικό από εκείνο που κάναμε εμείς», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης. «Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από εδώ όταν ήταν παιδάκια, κουβαλώντας μαζί τους πίκρα και αβεβαιότητα για το τι θα βρουν και τι θα κάνουν, αλλά και την πίστη και το όνειρο πως όλα θα πάνε καλά και ότι θα βρουν μια καλύτερη ζωή. Αξίζει να τιμούμε τέτοιους ανθρώπους.»
Παίρνοντας το λόγο, ο μαέστρος της ορχήστρας του δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Τσιριγώτης, ευχαρίστησε το Βασίλη Βασίλα που, όπως είπε, «σα μέλισσα που μαζεύει τη γύρη» συγκέντρωσε το τόσο μεγάλο υλικό, εκ μέρους όλων των Μυτιληνιών και των Λέσβιων. «Όλο αυτό το υλικό θα μπορούσε να μην υπάρχει σήμερα, να έχει χαθεί. Μετά το πρώτο αυτό λεύκωμα, εύχομαι να υπάρχει και δεύτερο και τρίτο.»
«Αξίζει να τιμούμε τέτοιους ανθρώπους», δήλωσε για τους Μυτιληνιούς μετανάστες ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής
Ευχαριστίες
Ο ίδιος ο Βασίλης Βασίλας ευχαρίστησε το κοινό για την προσέλευσή του, ιδιαίτερα όσους ήρθαν από μακριά «αψηφώντας» την απόσταση, καθώς και όσους στάθηκαν στο πλευρό του, προκειμένου να συνεχίσει την εργασία που έχει ξεκινήσει και όσο βρίσκεται στη Λέσβο.
Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το Νίκο Τσιριγώτη για το ενδιαφέρον που έδειξε για τη δουλειά του από την επίσκεψή του στην Αυστραλία με την ορχήστρα του δήμου Μυτιλήνης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί διεξοδικά στην ιστοσελίδα www.syndesmos.net που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και στο σκοπό της.
«Η Ελλάδα και η μετανάστευση είναι δύο λέξεις συνώνυμες στο βάθος των αιώνων. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι σημαντική για τους αυστραλογεννημένους, γιατί μας βοηθάει να διατηρήσουμε το παρελθόν μας», ανέφερε απευθυνόμενος στο κοινό. «Δύο πράγματα με ευχαριστούν: το ότι η φατρία μας στην Αυστραλία αρχίζει να αποκτά μια φωνή, καθώς και ότι η προσπάθεια αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον των αυστραλογεννημένων γενεών. Μετά το Σύδνεϋ, η Μυτιλήνη είναι η “δεύτερη στάση” αυτού του ταξιδιού. Και η εργασία συνεχίζεται…»
Τελειώνοντας, ο κ. Βασίλας παρέδωσε από ένα αναμνηστικό δώρο και ένα λεύκωμά του με τίτλο «Journeys of uncertainty and hope» («Ταξίδια Αβεβαιότητας και Ελπίδας») στο δήμαρχο Μυτιλήνης και το μαέστρο Νίκο Τσιριγώτη.
Η έκθεση του Βασίλη Βασίλα στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα Πέμπτη.