Παράνομες αφίξεις… στο «κόκκινο»!

01/07/2012 - 05:56
«Κόκκινο» χτυπάει το περιβόητο Κέντρο Υποδοχής και Διαμονής Παράνομων μεταναστών. Oι αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια αυξάνονται σταθερά και ο αριθμός των εκεί κρατούμενων μεταναστών άγγιξε τα 500 άτομα!
«Κόκκινο» χτυπάει για μια ακόμη φορά το περιβόητο Κέντρο Υποδοχής και Διαμονής Παράνομων μεταναστών, η πανελληνίως γνωστή Παγανή. Στην καρδιά του καλοκαιριού οι αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια αυξάνονται σταθερά και ο αριθμός των εκεί κρατούμενων μεταναστών άγγιξε τα 500 άτομα! Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επέλεξε να «ξεναγήσει» τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, στα νεόκτιστα Κέντρα Υποδοχής της Σάμου και στον Έβρο, με στόχο προφανώς να παρουσιάσει μια πιο «εξωραϊσμένη» εικόνα των συνθηκών υποδοχής των παράνομων μεταναστών, «αποφεύγοντας» τη Μυτιλήνη που πέρυσι άγγιξε το ρεκόρ παράνομων αφίξεων στο Αιγαίο, και το Κέντρο της Παγανής όπου οι συνθήκες διαβίωσης στις παλιές αποθήκες είναι ασφυκτικές!

Γυναίκες με νεογέννητα παιδιά στην αγκαλιά τους, αλλά και ολόκληρες οικογένειες στοιβαγμένες μέσα σε βάρκες, καταφθάνουν αυτές τις ημέρες σε κάθε σημείο του νησιού, ακολουθώντας τα «καραβάνια» των προσφύγων που ταξιδεύουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Το Σαββατοκύριακο οι λιμενικοί συνέλαβαν στη βορειοανατολική Λέσβο, στα Τσόνια και στην περιοχή Άκρα Μαχαίρα, συνολικά 26 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και τρία παιδιά, μέσα σε φουσκωτές βάρκες.
Την Κυριακή η Αστυνομία εντόπισε συνολικά 57 παράνομους μετανάστες στη Συκαμιά, στο Μανταμάδο αλλά και… στον Άι-Στράτη. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί εντόπισαν 29 άτομα στην περιοχή «Αλονίτσι» του μικρονησιού, που δήλωσαν ότι αποβιβάστηκαν στο νησί από διερχόμενο ξένο πλοίο που τους άφησε εκεί. Οι Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια νέα τακτική των κυκλωμάτων, που επιλέγουν να αφήνουν τώρα τους πρόσφυγες σε νησιά «υπεράνω υποψίας» για ν’ αποφεύγουν τις περιπολίες των λιμενικών.
Χθες, στην περιοχή της «Τσιχράντας» στη Φίλια εντοπίστηκαν άλλα 75 άτομα. Μαζί με τους αλλοδαπούς του Σαββατοκύριακου φθάνουν συνολικά τα 158 άτομα οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο μέσα σε τρεις ημέρες.

Πού είναι ο Μπαρό;

Παρά το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν πως η Λέσβος θα ήταν ο πρώτος σταθμός του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, οι προβλέψεις διαψεύσθηκαν αφού φάνηκε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν να δείξει μια «άλλη» εικόνα όσον αφορά στην υποδοχή των παράνομων μεταναστών και όχι το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του. Αυτό ιδιαίτερα φάνηκε από την αιφνιδιαστική μεταφορά περίπου 60 παράνομων μεταναστών αραβικής καταγωγής από το Κέντρο της Σάμου, στη Χίο και τη Μυτιλήνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Άραβες αυτοί, που δήλωσαν Παλαιστίνιοι, βρίσκονταν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες στη Σάμο και οι Αρχές προτίμησαν να τους απομακρύνουν για λίγες ημέρες, προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα κατά την επίσκεψη του Μπαρό! Το περιστατικό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Αστυνομίας, οι οποίοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο και στην περίπτωση που επαναληφθεί θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις. «Ήταν παράνομη αυτή η μεταφορά και γι’ αυτό εμείς είπαμε από την αρχή ότι την επόμενη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξει ζήτημα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Στρατής Δαγκλής. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αστυνομικοί είναι έτοιμοι ν’ αντιδράσουν και στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εξάμηνη παραμονή των αλλοδαπών στα κέντρα υποδοχής. «Ήδη είναι γεμάτο το Κέντρο στην Παγανή, αν μείνουν έξι μήνες αυτά τα άτομα εκεί, θα υπάρξει το αδιαχώρητο αφού παράνομοι μετανάστες φτάνουν στη Λέσβο καθημερινά κατά εκατοντάδες. Αν δε φεύγουν, τι θα συμβεί;», δήλωσε ο ίδιος.
Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επρόκειτο να πετάξει χθες το πρωί πάνω από τα νησιά, ενώ μετά τη Σάμο επόμενος σταθμός του ήταν ο Έβρος.


Ξεκάθαρα «όχι» από την Τουρκία στην επανεισδοχή

Την πρόθεση της Άγκυρας να μην εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα ξεκαθάρισε ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή». Ο Εγκεμέν Μπαγίς έστειλε σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», τονίζει, απευθύνοντας το εξής ερώτημα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας: «Θέλουν για γείτονα ένα πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή μία χώρα με δυσκολίες που είναι σε θέση να μεταδώσει τις δυσκολίες και στην ευρύτερη περιοχή;»
Για το ίδιο θέμα υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο όσο δεν υπογράφουν αντίστοιχες συμφωνίες οι χώρες καταγωγής των μεταναστών.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey