«Ελευθέρια» στην Αθήνα

01/07/2012 - 05:56
Η «Λεσβιακή Παροικία» γιόρτασε τα Ελευθέρια και από το κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων - που πραγματικά αποδείχθηκε μικρό για την εκδήλωση - διαπιστώθηκε πως οι μνήμες ποτέ δεν ξεθωριάζουν.
Η «Λεσβιακή Παροικία» γιόρτασε τα Ελευθέρια και από το κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων - που πραγματικά αποδείχθηκε μικρό για την εκδήλωση - διαπιστώθηκε πως οι μνήμες ποτέ δεν ξεθωριάζουν και οι δεσμοί ανάμεσα στους Μυτιληνιούς της Αθήνας παραμένουν δυνατοί και ανεπηρέαστοι από τις όποιες συνθήκες μπορεί να κλονίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Την εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 8ης Νοεμβρίου 1912, ημέρας απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον οθωμανικό επικυριαρχία, τίμησαν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ο επίτιμος πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Τάκης Χατζηαναγνώστου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών Αθήνας, Χρήστος Τραγέλλης, και ο γνωστός σκηνοθέτης της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», Λάκης Παπαστάθης. Μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Πολύ δυνατή, όμως, ήταν η παρουσία δεκάδων εκλεκτών μελών και φίλων του Σωματείου, που αποτελούν τη διαχρονική δύναμη του παλιότερου συλλόγου Λεσβίων της Αττικής, που φέτος έκλεισε 45 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς.



Κατά την εκδήλωση

Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του Νίκου Σηφουνάκη, η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, πήρε το λόγο. «Αυτή η γιορτή είναι οφειλή μας σ’ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά του νησιού μας! Δεν είναι μνημόσυνο, είναι οφειλή και προσκύνημα», είπε! Αμέσως μετά, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου, Μάριος Λούπος, έδωσε το βήμα στον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, αφού πρώτα τον ευχαρίστησε δημοσίως μετά από 31 χρόνια ως παλιός μαθητής του, όχι μόνο για τα γράμματα, αλλά πάνω απ’ όλα για τα μαθήματα αξιοπρέπειας και δημοκρατίας που δίδαξε. Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης έκανε μία ιστορική αναδρομή και αναφέρθηκε στις παραμέτρους που οδήγησαν στον ερχομό της σημαντικότερης μέρας στη νεώτερη ιστορία του νησιού μας, της 8ης Νοεμβρίου 1912. Στη συνέχεια και με φορτισμένο το κλίμα από τη συγκίνηση, η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας» παρέδωσε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου στον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στα γράμματα και στην παιδεία της Λέσβου. Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ «Λέσβος, Ναοί και Μοναστήρια» του Γιώργου Παπαδόπουλου, παραγωγής της Νομαρχίας Λέσβου και του ΕΟΤ, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων με ένα γνώριμο τρόπο, που οι Μυτιληνιοί απολαμβάνουν με τον ίδιο ενθουσιασμό κάθε φορά, δηλαδή με ούζο και μεζέδες, που ετοίμασαν οι κυρίες της «Λεσβιακής Παροικίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey