Υιοθεσίες με όρους

01/07/2012 - 05:56
Δυστυχώς η έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη και όσον αφορά την υιοθεσία ενός κατοικίδιου θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.
Σε κάθε σχεδόν σελίδα μας εμφανίζονται αγγελίες για ζώα που χαρίζονται. Τα περισσότερα από αυτά μάς τα στέλνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός», αλλά αρκετά έρχονται από ανθρώπους που το ζώο τους γέννησε και επιθυμούν να χαρίσουν τα μικρά του.
Συχνά μάς ρωτούν γιατί επισημαίνουμε πως ο Φιλοζωικός χαρίζει τα ζώα με την προϋπόθεση της τοποθέτησης μικροτσίπ, άλλοι συμπληρώνοντας «μα δεν είναι αυτονόητο;» και άλλοι «γιατί, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη;».
Δυστυχώς η έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη και όσον αφορά την υιοθεσία ενός κατοικίδιου θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.
Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτοί που χαρίζουν ζώα είναι εκείνοι που δεν έχουν φροντίσει να στειρώσουν το δικό τους και το ότι κάνουν τον ελάχιστο κόπο να ανακοινώσουν ότι χαρίζουν τα «προϊόντα» μιας ανεπιθύμητης γέννας, τους είναι αρκετό για να νιώσουν φιλόζωοι. Δεν εξετάζουν σε καμμιά περίπτωση ποιος θα πάρει τα μικρά.
Η αγάπη προς τα ζώα στην περίπτωση της υιοθεσίας θα πρέπει να παίρνει τη μορφή ενός στοιχειώδους ελέγχου με τα εξής βασικά βήματα:

Ενδιαφέρεται αληθινά;

Αν κάποιος σας πήρε τηλέφωνο για να μάθει για το ζωάκι που χαρίζετε, αλλά δε σας δίνει τα στοιχεία του, όπως πού μένει, τηλέφωνο ή σας λέει «μπορείτε να μου το στείλετε» - γιατί το ακούσαμε κι αυτό - αφήστε τον καλύτερα, δεν ενδιαφέρεται για το ζώο.
Αν πάλι ήρθε να δει τα ζώα που χαρίζετε και δε σκύβει καν να τα χαϊδέψει αλλά τα κοιτά από ψηλά προσπαθώντας να δει αν του κάνουν, ξεχάστε τον, δε θα τ’ αγαπήσει.

Τι χρόνο διαθέτει ανάλογα με τη δουλειά του;
Ακόμα κι αν διαπιστώσατε ότι ο άνθρωπος που θέλει το ζώο σας θα το αγαπήσει πραγματικά, έχει μεγάλη σημασία να μάθετε πόσες ώρες σκοπεύει να του διαθέτει ή έστω να το συντροφεύει. Αν δεν υπάρχει χρόνος, αν πρόκειται δηλαδή για ένα φουλ εργαζόμενο ή ένα φοιτητή, πώς π.χ. θα υιοθετήσει ένα κουτάβι δύο μηνών που απαιτεί προσοχή και φροντίδα; Θα μένει μόνο του οκτώ ώρες στο μπαλκόνι; Βασικό μέλημά σας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι να μάθετε τον τρόπο ζωής του μελλοντικού ιδιοκτήτη. Μη φοβάστε, δεν είναι κουτσομπολιό!

Ποια άλλα μέλη έχει η οικογένεια;
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε αν το ζώο σας θα πάει σε ένα σπίτι που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και κατά πόσο όλοι συμφωνούν να δεχτούν το… νέο μέλος. Περιπτώσεις, πάλι, που θέλουν άμεσα ένα ζώο για... δώρο στο παιδάκι τους που έχει γενέθλια ή αν δεν το γνωρίζει η σύζυγος και είναι... έκπληξη, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Αποδεδειγμένα, αυτές οι βιαστικές και απερίσκεπτες υιοθεσίες, οδηγούν σε επιστροφή ή και εγκατάλειψη του ζώου μόλις περάσει ο ενθουσιασμός. Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες, τα χρήματα, το χρόνο και τον κόπο που απαιτεί ένα ζώο.

Διαμέρισμα ή μονοκατοικία;

Μπορεί ο νόμος 3170/2003 να επιτρέπει δύο ζώα σε κάθε διαμέρισμα, δυστυχώς όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών που υποχρεώνουν ακόμα και σε υπογραφή συμβολαίου που έχει ως όρο να μην έχει ο ενοικιαστής ζώο. Οι δικηγόροι λένε ότι ο νόμος υπερισχύει οποιουδήποτε κανονισμού της πολυκατοικίας, δυστυχώς όμως αν δεν έχει ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης για το ζώο, πολλές φορές απειλεί μετά με έξωση και λίγοι είναι διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να κρατήσουν το ζωάκι τους. Επομένως, το επιστρέφουν!
Αν πάλι το ζώο προορίζεται για μονοκατοικία, καλό θα ήταν να υπάρχει σίγουρη περίφραξη, απ’ την οποία να μην μπορεί να βγει το σκυλί στο δρόμο. Οι δε γάτες, καλό θα ήταν να δίνονται μόνο για μέσα στο σπίτι, γιατί μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα από έναν κήπο.
Επίσης σημαντικό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει περίπτωση μετακόμισης και αν ναι, αν θα έπαιρναν μαζί το ζώο ή αν το θεωρούν βάρος! Πολλές αγγελίες στα «χαρίζονται» αναφέρουν ως λόγο τη μετακόμιση! Ένα ζώο είναι μέλος της οικογένειας. Δεν είναι πακέτο να δίνεται από δω κι από κει, επειδή μετακομίζει ο ιδιοκτήτης σε μικρότερο σπίτι...
Το καλύτερο είναι να πηγαίνατε εσείς το ζώο στο νέο του σπίτι, για να δείτε το χώρο.

Πού θα μένει το ζώο; Θα πηγαίνει βόλτα;

Πολλοί ενδιαφερόμενοι θεωρούν ακόμα και... προνόμιο το να έχουν κτήμα, στο οποίο πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα και έτσι θέλουν ένα σκύλο, φύλακα συνήθως, για εκεί. Ένας σκύλος έχει ανάγκη από συντροφιά, εκπαίδευση, επαφή με τους ανθρώπους και βόλτα, ακόμα κι αν έχει στη διάθεσή του πέντε στρέμματα. Αν θέλουν να διώξουν τους κλέφτες, ας πάρουν συναγερμό! Επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές φορές, γείτονες ρίχνουν φόλα στα σκυλιά αυτά, τα οποία είναι 24 ώρες μόνα τους και συνηθίζουν να γαβγίζουν από βαρεμάρα!
Όταν σας ζητούν ζώο για κτήματα, ταράτσες, μπαλκόνια και οτιδήποτε άλλο εκτός από μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να απορρίπτονται επίσης! Σίγουρα για ένα μεγαλόσωμο σκυλί ένας κήπος είναι πάντα ευπρόσδεκτος, αλλά να βεβαιωθείτε ότι δε θα είναι όλη μέρα π.χ. δεμένος για να μην καταστρέψει το... γκαζόν! Σκεφτείτε τι προσφέρετε εσείς στο ζώο τόσο καιρό και απαιτήστε το ίδιο να του προσφέρουν και αυτοί που θα το υιοθετήσουν.

Θα υπάρχουν άλλα ζώα μαζί του;
Ρωτήστε πάντα αν υπάρχουν άλλα ζώα. Τόσο για να δείτε αν μπορούν να συμβιώσουν (π.χ. αν χαρίζετε έναν αρσενικό σκύλο που δεν τα πάει καλά με άλλα αρσενικά, δεν μπορεί να δοθεί σε σπίτι που έχει έναν αρσενικό ήδη), αλλά και για το καυτό θέμα της στείρωσης. Άποψή μας είναι να στειρώνονται ΟΛΑ τα ημίαιμα ζώα, ανεξαιρέτως, εφόσον υπάρχουν τόσα αδέσποτα στη χώρα μας και δεν πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό τους, ζευγαρώνοντας τα δικά μας.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey