Την αντίδραση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Μυτιλήνης, Παναγιώτη Μαγγούση, έφερε η εικόνα των σκουπιδιών στην παραλία της Επάνω Σκάλας, που σχολιάζαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Την αντίδραση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Μυτιλήνης, Παναγιώτη Μαγγούση, έφερε η εικόνα των σκουπιδιών στην παραλία της Επάνω Σκάλας, που σχολιάζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν έφεραν στο φως ένα πιο περίπλοκο θέμα, που έχει να κάνει με την καθαριότητα του συγκεκριμένου σημείου και η οποία έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του δήμου Μυτιλήνης και του Λιμενικού Ταμείου. Αλλά και τη διαπίστωση ότι έχει δύο μήνες να περάσει χέρι… καθαριότητας από την παραλία της Επάνω Σκάλας.
Οι δύο φορείς έχουν διακόψει την τελευταία διετή σύμβασή τους όσον αφορά στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Μυτιλήνης ήδη από τον Αύγουστο, μετά από συναίνεση και των δύο και δεδομένου ότι ο δήμος δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ωστόσο, δύο μήνες μετά, η παραλία της Επάνω Σκάλας έχει περιέλθει σε εξαιρετικά βρόμικη κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα που προσβάλλει την πόλη και τους κατοίκους της. Όπως φάνηκε μετά και από το σχετικό μας σχόλιο, η εικόνα αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην εγκατάλειψή της από οποιαδήποτε ενέργεια καθαριότητας, αφού Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου και Λιμενικό Ταμείο ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη.
Τι δείχνουν τα σχέδια
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Παναγιώτη Μαγγούση, μετά και την καταγγελία της σύμβασης, η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό της παραλίας έχει περάσει, όπως και ο χώρος του λιμανιού, της μαρίνας κ.λπ., στο Λιμενικό Ταμείο. Αυτό φαίνεται να δείχνουν και τα σχετικά σχέδια που είχαν παραδοθεί στο δήμο Μυτιλήνης κατά την υπογραφή της σύμβασης τον Αύγουστο του 2009, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα τον «καθαρισμό χερσαίων χώρων λιμένα Μυτιλήνης (και Επάνω Σκάλας)».
Όπως φαίνεται στα σχεδιαγράμματα που ορίζουν την περιοχή της Επάνω Σκάλας, στην οποία θα είχε αρμοδιότητα ο δήμος Μυτιλήνης κατά τη διάρκεια της σύμβασης, σε αυτήν εντάσσεται όλο το παραλιακό κομμάτι από το Κάστρο μέχρι και τη λήξη του αρχαιολογικού χώρου τού ΙΚΑ.
«Η σύμβαση έχει διακοπεί και όλη αυτή η περιοχή είναι καθαρά θέμα Λιμενικού Ταμείου», ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, υποστηρίζει ότι με τον όρο «χερσαία ζώνη» εννοείται κάθε περιοχή όπου υπάρχει λιμάνι και όχι ο ίδιος ο αιγιαλός, η ίδια η παραλία δηλαδή, που όπως τονίζει είναι αρμοδιότητα του δήμου, κάτι που ωστόσο δεν καταδεικνύεται με κάποιον τρόπο από τα διαθέσιμα σχέδια.
«Θα πάρω τους κάδους»
Πέρα από τον καθαρισμό των χερσαίων ζωνών της Μυτιλήνης, η ίδια σύμβαση προέβλεπε την αποκομιδή των απορριμμάτων και την τοποθέτηση νέων σάκκων απορριμμάτων στους κάδους σε καθημερινή βάση, καθώς και την υποχρέωση του δήμου «με δικά του έξοδα να διατηρεί μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά των συλλεγόμενων απορριμμάτων στη χωματερή του δήμου», ενώ επιβαρυνόταν «με οποιαδήποτε δαπάνη» για την εκτέλεση των εργασιών αυτών. Βάσει αυτού, ο κ. Μαγγούσης αναφέρει σήμερα πως προτίθεται να πάρει και τους κάδους του δήμου από κάθε περιοχή της οποίας ο καθαρισμός είναι σήμερα αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου.
«Η συλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους είναι κάτι το οποίο κοστίζει πολύ στο δήμο και κανονικά θα έπρεπε να την κάνει το Λιμενικό Ταμείο», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το τελευταίο καρπώνεται εξάλλου τις εισφορές των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές.