Μια βραδιά-τιμή στο Μυτιληνιό των γραμμάτων

01/07/2012 - 05:56
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και μέσα σε νοσταλγικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», των εκδόσεων «Αιολίδα».
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και μέσα σε νοσταλγικό κλίμα, που συνέδεε έντονα το παρελθόν με το παρόν, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός άλλων, ο τέως βουλευτής Γιάννης Γιαννέλης, ο τέως δήμαρχος Μυτιλήνης Άρης Χατζηκομνηνός, ο τέως περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ραφαήλ Παπαδέλλης, ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, και αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Αλφόνσος Δελής, η Μαρία Αναγνωστοπούλου, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κ.ά., ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται στη Λήμνο.
«Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα άλλοι πνευματικοί άνθρωποι με συνεχή δημιουργική παρουσία 72 χρόνων. Η Λέσβος περηφανεύεται για τον Τάκη Χατζηαναγνώστου, που από 14 ετών μαθητής στα θρανία άρχισε να δημοσιεύει στίχους, ποιήματα και κείμενα λογοτεχνίας», είπε για το συγγραφέα, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο συντονιστής της βραδιάς και πρόεδρος των Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτης Σκορδάς, απαριθμώντας τους τομείς στους οποίους ο πρώτος έχει συμβάλει με το έργο του και χαρακτηρίζοντάς τον «γέφυρα» ανάμεσα στον προηγούμενο και τωρινό αιώνα. Ο κ. Σκορδάς αφηγήθηκε τις συγκυρίες γνωριμίας του με το συγγραφέα και τελικά του βιβλίου από τις εκδόσεις «Αιολίδα», παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει σύντομα και στη συγγραφή του επόμενου έργου του ίδιας μορφής.
Μιλώντας για τη συνεργασία με το συγγραφέα, ο διευθυντής της «Επικοινωνίας Λέσβου Α.Ε.» και των εκδόσεων «Αιολίδα», Μανόλης Μανώλας, ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Είναι τιμή μας που ένας καταξιωμένος συγγραφέας, όπως ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, προτίμησε ένα νέο εκδοτικό οίκο για να εκδώσει το βιβλίο του που αναφέρεται στα γράμματα και τις τέχνες», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το νέο υποκατάστημα των εκδόσεων «Αιολίδα» και τους στόχους του εγχειρήματος, στους οποίους, όπως εξήγησε, εκτός από την προβολή και την ανάδειξη θεμάτων πολιτισμού, είναι και η προβολή πέρα από των καταξιωμένων, και των νέων δημιουργών.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, χαρακτήρισε τον Τάκη Χατζηαναγνώστου ως έναν άνθρωπο που έχει τιμήσει την πόλη και το νησί και του αξίζει κάθε τιμή, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στις εκδόσεις «Αιολίδα» για την καλή δουλειά που, όπως είπε, κάνουν και για τις θέσεις εργασίας που έχουν προσφέρει.

Για το συγγραφέα και το έργο του
Παίρνοντας το λόγο, ο πρώην υπουργός Αιγαίου και ευρωβουλευτής Δημήτρης Νιάνιας εξήρε τη δράση των εκδόσεων «Αιολίδα», αλλά και το έργο του Τάκη Χατζηαναγνώστου, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο και ίσως πρωτοφανές σε ποσότητα και υπέροχο σε ποιότητα», περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε και δημιούργησε ο συγγραφέας.
«Δε θα πω καλά λόγια επειδή έτσι είθισται, αλλά θα πω αληθινά λόγια», είπε για το βιβλίο ο βουλευτής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. «Το διάβασα απνευστί και όταν το τελείωσα είχα μια αίσθηση όμορφη, ένα γαλήνεμα ψυχής. Είναι για κάθε Λέσβιο ένα κείμενο πατριδογνωσίας, ένας ύμνος στο νησί και τους ανθρώπους του.» Ο κ. Γαληνός στάθηκε ιδιαίτερα στις σελίδες 98 έως 102 του βιβλίου, όπου εξηγείται πώς προέκυψε η Λεσβιακή Άνοιξη, λέγοντας πως «συμβάλει στην πατριδογνωσία μας και δίνει μαθήματα ζωής». Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ένστασή του για τον τίτλο «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», εξηγώντας εκτός άλλων πως «όσοι υπηρετούν τις Μούσες, έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το χρόνο, ενώ οι μεγάλοι δημιουργοί ζουν στο παρόν, αλλά δημιουργούν και για το μέλλον». Τέλος, τόνισε τη σημασία της πρότασης του Τάκη Χατζηαναγνώστου για δημιουργία Πνευματικού Κέντρου στη Μυτιλήνη που, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα «μοχλό για την πνευματική ανύψωση του νησιού μας».
Με ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την αφήγηση της ζωγράφου και προέδρου της Λεσβιακής Παροικίας, Καίτης Μεσσηνέζη, που στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης διάβασε το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου.
Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο Τάκης Χατζηαναγνώστου που, ευχαριστώντας τους παρουσιαστές και τους ανθρώπους των εκδόσεων «Αιολίδα», ευχόμενος στο εγχείρημα «να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία», απάντησε στην ένσταση του κ. Γαληνού για τον τίτλο του βιβλίου εξηγώντας πως η έννοια των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχει μόνο νοηματικό χαρακτήρα, αλλά και ιστορική σημασία. Εξέφρασε, επιπλέον, το παράπονό του για τους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας που, όπως είπε, «πήραν το δικό τους δρόμο απέναντι στους παλιότερους και ξερίζωσαν δεσμούς». «Αυτό είναι ένα μέλλον στο οποίο εμείς οι παλιότεροι δεν έχουμε διόδους να μπούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey