Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διάδοση των υπολογιστών, και επομένως για να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα, χρειάζονται φθηνότεροι υπολογιστές, που να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση.
Φθηνά κομπιούτερ για να αποκτήσει όλος ο κόσμος πρόσβαση στη νέα εποχή
Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διάδοση των υπολογιστών, και επομένως για να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα, χρειάζονται φθηνότεροι υπολογιστές, που να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση. Και, σύμφωνα με ειδικούς από έγκυρα περιοδικά πληροφορικής, δύο νέα μηχανήματα που ξεκίνησαν να διατίθενται στις αρχές του μήνα, υπηρετούν αυτό το όραμα, σηματοδοτώντας μία «αθόρυβη επανάσταση» στην παγκόσμια εξάπλωση της πληροφορικής.
Το όνομα του πρώτου μηχανήματος είναι Raspberry Pi, γνωστό και ως «ο υπολογιστής των 35 δολλαρίων» (περίπου 26 ευρώ), αφού το σήμα κατατεθέν του είναι η χαμηλή τιμή του. Στόχος των κατασκευαστών του, δηλαδή του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Raspberry Pi Foundation, ήταν να αναπτύξουν ένα οικονομικά προσιτό υπολογιστή, για μαθητές και οικογένειες από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Το κομπιούτερ βασίζεται στο ανοικτό λειτουργικό σύστημα Linux και δεν υπερβαίνει σε μέγεθος μια πιστωτική κάρτα. Διαθέτει επεξεργαστή 700 MHz, μνήμη RAM 256 MB, δύο θύρες USB και θύρα Ethernet για να δίνει πρόσβαση στο ίντερνετ. Μπορεί να συνδεθεί ακόμη και σε τηλεόραση ώστε, μέσω ενός πληκτρολογίου, να συντάσσει κανείς κείμενα, να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να αναπαράγει βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Η ζήτηση για την αρχική παρτίδα από 10.000 Raspberry Pi, την πρώτη ημέρα on-line παραγγελιών, ήταν τόσο μεγάλη, που οι συσκευές πουλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας, ενώ γρήγορα κατέρρευσαν τα σάιτ των αγγλικών εταιρειών RS Components και Premier Farnell στα οποία γίνονταν οι παραγγελίες - σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια χρήστες θέλησαν να αγοράσουν το μηχάνημα. Το Ίδρυμα υποσχέθηκε ότι σύντομα τα 10.000 μηχανήματα θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στις επόμενες παρτίδες, οι οποίες πάντως αναμένονται μετά το Μάιο, θα συμπεριλάβει και μία ακόμη πιο οικονομική παραλλαγή του υπολογιστή, στα 25 δολλάρια, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει θύρα Ethernet.
Από την άλλη, ο «υπολογιστής τσέπης» Cotton Candy της νορβηγικής εταιρείας FXI Technologies, που μοιάζει με ένα USB στικ, δεν είναι τόσο φθηνός, αφού κοστίζει 190 ευρώ. Ωστόσο, εκτός από το ότι μπορεί κι αυτός να χρησιμοποιηθεί σαν ένας πλήρης αυτόνομος υπολογιστής, αν συνδεθεί με οθόνη και πληκτρολόγιο, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί επίσης να «ξαναδώσει» ζωή σε οποιοδήποτε παλιό φορητό ή επιτραπέζιο κομπιούτερ. Πώς γίνεται αυτό; Όταν τοποθετηθεί στη θύρα USB τού κομπιούτερ, το Cotton Candy γίνεται η «καρδιά» του παλιού υπολογιστή, «τρέχοντας» στην οθόνη το δικό του λειτουργικό σύστημα - η FXI εγκαθιστά γι’ αυτόν το σκοπό στο Cotton Candy είτε το Ubuntu, είτε το Android. Όπως και ο Raspberry Pi, έτσι και ο Cotton Candy χρησιμοποιεί εξαρτήματα τα οποία κανονικά προορίζονται για «έξυπνα» κινητά, αν και η FXI επέλεξε εξαρτήματα που του εξασφαλίζουν καλύτερες επιδόσεις. Έτσι, το «κομπιούτερ τσέπης» είναι εξοπλισμένο με διπύρηνο επεξεργαστή στα 1,2 GHz, μνήμη RAM 1GB, ενώ μπορεί να συνδέεται ενσύρματα και ασύρματα στο ίντερνετ, χάρη στον ενσωματωμένο δέκτη Wi-Fi και τη θύρα Ethernet. Επίσης, δέχεται κάρτες microSD χωρητικότητας έως και 64 GB, ενώ η θύρα micro USB που διαθέτει, επιτρέπει την προσθήκη άλλων περιφερειακών. Η εταιρεία δέχεται ήδη προπαραγγελίες στο σάιτ της, υποστηρίζοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα η συσκευή θα πωλείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr