«Δεν έχουμε δώσει ούτε προτιθέμεθα να δώσουμε στρατόπεδο για τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών.» Αυτό ξεκαθάρισαν χθες στο «Ε» πηγές της διοίκησης της 98 ΑΔΤΕ, μετά από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου.
«Δεν έχουμε δώσει ούτε προτιθέμεθα να δώσουμε στρατόπεδο για τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών.» Αυτό ξεκαθάρισαν χθες στο «Ε» πηγές της διοίκησης της 98 ΑΔΤΕ, μετά από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου που ήθελαν παλιά στρατόπεδα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (και στη Λέσβο) να παραχωρούνται για αυτόν το σκοπό. Η διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ τονίζει ότι ο μόνος στρατιωτικός χώρος που έχει παραχωρηθεί για αυτόν το σκοπό, είναι το οικόπεδο στην Ουτζά, που όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την 98 ΑΔΤΕ, στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ένα χώρο που χρησιμοποιούσε παλιότερα ως φυλάκιο ο Στρατός, στα Μιστεγνά, ο οποίος όμως δεν ανήκει στο Στρατό και δε χρησιμοποιείται πλέον, ενώ κρίθηκε και ως ακατάλληλος. «Αυτόν το χώρο, μάλιστα, δεν τον χρησιμοποιούμε εδώ και δύο με τρία χρόνια. Μας είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Μιστεγνών και δεν είναι στρατιωτικός χώρος. Όμως τότε που τον επισκέφθηκαν, είχαν πει ότι δεν είναι κατάλληλος.»
Ας σημειωθεί εδώ ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το περασμένο καλοκαίρι φέρεται να ζήτησε από την 98 ΑΔΤΕ να παραχωρήσει 100 κρεβάτια (με στρώματα και κουβέρτες), τα οποία όμως τελικά δε χρησιμοποιήθηκαν, γιατί - όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια - η Αστυνομία δεν ήταν έτοιμη να τα παραλάβει.
Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου για το Άσυλο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τη χρήση στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα οποία δε χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, για τις ανάγκες εγκατάστασης των κέντρων πρώτης υποδοχής των παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών.
Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων, για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.
Την τροπολογία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στην Ουτζά;
Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου επίσης δηλώνουν άγνοια σχετικά με εξεύρεση νέου χώρου για κέντρο υποδοχής μεταναστών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι επισήμως η λύση της χρήσης του οικοπέδου της Ουτζάς, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν έχει εγκαταλειφθεί - παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από περιοίκους και επαγγελματίες της περιοχής -, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να «επιστρέψει» τελικά το Υπουργείο στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, για τον οποίο να θυμίσουμε πως είχε ξεκινήσει και η σύνταξη μελετών. Είχε γίνει γνωστό τότε ότι το κόστος για τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου υποδοχής μεταναστών θα ήταν πολύ μικρό, αφού θα αξιοποιούνταν προκάτ κτήρια που είχαν χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 2004.
Παρέμβαση της Ν.Δ.
Παρέμβαση στο όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση παλιών στρατοπέδων για δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, έκανε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης - Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δράμας Μ. Τζίμας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει τα μη λειτουργούντα στρατόπεδα, με σκοπό να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, όπως:
1. Ποια θα είναι αυτά τα στρατόπεδα; Δεν πρέπει να ενημερωθεί η ελληνική Βουλή;
2. Γιατί δεν προβλέπεται να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της χώρας; Το μέτρο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνιών αυτών.
Ζούμε σε μια δημοκρατία και οι αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες δεν μπορεί να λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή τους.
3. Τι θα γίνει με τα στρατόπεδα εκείνα που ήδη έχουν παραχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση της χώρας για αξιοποίηση;»
Και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει αποσπασματικά το μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Ειδικά στο ζήτημα της αξιοποίησης των στρατοπέδων που δε λειτουργούν, η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ενταγμένη στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.»