Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο, που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον», σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου και το Δήμο Λέσβου. (Υπάρχει σχετικό Video)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο, που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον», σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου και το Δήμο Λέσβου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 70 χρόνων από την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς και το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης που αυτή πυροδότησε, προσέλκυσε πολύ κόσμο, που βρέθηκε στο Πλωμάρι από όλη τη Λέσβο, αλλά και από την Αθήνα, προκειμένου να ακούσει εκτός άλλων και την ομιλία του αντιστασιακού Μανώλη Γλέζου, προσκεκλημένου των διοργανωτών.
Ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους ομιλητές, αλλά και όσους άλλους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγγα, καλωσόρισε ειδικά το Μανώλη Γλέζο, τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» όπως τον χαρακτήρισε. Αναφερόμενη στην προσωπικότητά του και στο συνεχές παρών του στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, έκανε στη συνέχεια μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Λέσβο και στο ρόλο τού ΕΑΜ και της Εκκλησίας. «Την απόφασή μας αυτή τη θεωρήσαμε ως οφειλόμενο χρέος προς όλους εκείνους που σήκωσαν το ανάστημά τους στους ναζιστές Γερμανούς, βασανίστηκαν για την υπόθεση της ελευθερίας ή και ακόμη πλήρωσαν με το βαρύ τίμημα της ζωής τους το όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο», ανέφερε η κ. Βαρτή για την πρωτοβουλία του Συλλόγου.
Ομιλίες
Απουσία του ιδίου, την εισήγηση του Δημήτρη Σαραντάκου, που αφορούσε σε περιστατικά της Εθνικής Αντίστασης στο νησί και το πώς με το ιδιαίτερο λεσβιακό χιούμορ και τον πολιτισμό οι Λέσβιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον κατακτητή, διάβασε ο Αριστείδης Καλάργαλης. Ακολούθησε η συγκινητική για πολλούς ομιλία του Γιώργου Γαλέτσα, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει καταφέρει να διευρύνει ακόμη περισσότερο τον κατάλογο των Λέσβιων θυμάτων της εποχής εκτός του χώρου «Τσαμάκια». Ο κ. Γαλέτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Πλωμαρίτες αδελφούς Παναγιώτη και Δημήτρη Κλειδαρά, που εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι και την Ανάφη, το 1944 και το 1943 αντίστοιχα.
Οι παρουσιάσεις των βιβλίων
Μετά την προβολή σύντομου σχετικού βίντεο, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, που παρουσίασε το δίτομο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Η Εθνική Αντίσταση 1941 - 1945». Ο κ. Βουνάτσος τόνισε τη μεγάλη αξία του έργου, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη συγγραφή του, με παράλληλες αναφορές στη ζωή και τη δράση του Μανώλη Γλέζου από την περίοδο του ’40 μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο «Στο σημάδι…» του Γιώργου Γαλέτσα (έκδοση Δήμου Μυτιλήνης) παρουσίασε ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς. Αυτό που τόνισε, ήταν η αξία της πολύπλευρης ιστορικής έρευνας του συγγραφέα, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «φωτίζει τις αιματοβαμμένες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης» στη Λέσβο. Ιδιαίτερο λόγο έκανε ο κ. Σκορδάς και για τις «μυθιστορίες», τα λογοτεχνικά κείμενα που πλαισιώνουν τα κεφάλαια των εκτελέσεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιαιτερότητα του βιβλίου αναδεικνύει την τραγικότητα της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης.
Το «χρέος των Μυτιληνιών»
Τελευταίος πήρε το λόγο ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος. Για πάνω από μιάμιση ώρα και με ιδιαίτερο αφηγηματικό λόγο που κράτησε καθηλωμένο το ακροατήριο, αναφέρθηκε σε γνωστά και άγνωστα περιστατικά της άοπλης και ένοπλης Εθνικής Αντίστασης στη χώρα. Τόνισε πως η Αντίσταση ήταν παλλαϊκή και είχε ως βασικό της αίτημα την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, ενώ σε δεύτερο επίπεδο ερχόταν η κοινωνική δικαιοσύνη.
Έκανε λόγο για τη δυσανάλογη μεταχείριση της Ελλάδας ως κατεκτημένης από τη Γερμανία, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατεκτημένες χώρες, αναφερόμενος εκτός άλλων και στα 86 ολοκαυτώματα και χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «χώρα μαρτυρίων». «Οι Γερμανοί έχουν κάνει τόσο πολύ κακό σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, που θα έπρεπε σήμερα ως πράξη ελάχιστης συγγνώμης να μη διεκδικούν ούτε μια δραχμή από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.
Τόνισε, τέλος, πως είναι χρέος των σημερινών Μυτιληνιών να μην αφήσουν να χαθεί καμμία μαρτυρία ανθρώπων που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση στο νησί, διατηρώντας άσβηστη τη μνήμη των γεγονότων και αποκαθιστώντας όπου χρειάζεται την αλήθεια.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο τέως νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης και Σοφία Δόλκα, οι αντιδήμαρχοι Γέρας Θέμης Αθανάσης, Αγιάσου Γιώργος Βουνάτσος και Πλωμαρίου Σταύρος Πολίτης, διάφοροι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Κλήρου, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, Νίκος Ζούρος, κ.ά.. Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολές τους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, και ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός.