Πώς θα τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα;

01/07/2012 - 05:56
Να μην εξαιρεθεί το νησί της Λέσβου απ’ τη δυνατότητα που θα παρέχει ο καινούργιος νόμος να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα, αποφάσισε να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να προλάβει την απαγόρευση των πάσης φύσεως μεταβιβάσεων των ακινήτων που θα έχουν την οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.
Να μην εξαιρεθεί το νησί της Λέσβου απ’ τη δυνατότητα που θα παρέχει ο καινούργιος νόμος να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα, αποφάσισε να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να προλάβει την απαγόρευση, απ’ τις αρχές τού 2012, των πάσης φύσεως μεταβιβάσεων των ακινήτων που θα έχουν την οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.

Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο της Πέμπτης απ’ τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, που κάλεσε το σώμα, εν όψει της ψήφισης του νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, να συμμετάσχει, έστω και αν δε ζητήθηκε γνώμη απ’ το Δήμο, στη σχετική διαβούλευση που λήγει στις 22 Αυγούστου. Όπως εξήγησε ο κ. Βατός, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν απ’ το νομοσχέδιο, εξαιρούνται απ’ τη δυνατότητα τακτοποίησης τα αυθαίρετα σε αρχαιολογικούς χώρους και σε παραδοσιακούς οικισμούς, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη «εξαιρείται η Λέσβος απ’ τη ρύθμιση».
Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε πως η πρόταση γίνεται επειδή ως επί το πλείστον οι αυθαίρετες κατασκευές στην επικράτεια του Δήμου είναι μικρής έκτασης και σημασίας, αλλά λειτουργικά αναγκαίες, όπως κάποια τουαλέτα, κάποιο κουζινάκι. Αν δεν υπάρξει δε τώρα τακτοποίησή τους, τα ακίνητα στα οποία έχουν συντελεστεί αυθαιρεσίες, δε θα μπορούν να μεταβιβαστούν απ’ την 1η Ιανουαρίου 2012.

Όχι βίλες πλουσίων…
Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, ο οποίος ξεκινώντας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά κάθε θέματος που αφορά στην οικιστική ανάπτυξη. Ο κ. Πιττός ξεκαθάρισε ότι «εδώ στον τόπο μας δεν υπάρχουν τα μεγάλα αυθαίρετα, οι βίλες των πλουσίων που έχουν εντοπιστεί στη Χαλκιδική», ενώ προσέθεσε πως στο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση δε διευκρινίζεται ποιοι χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί οικισμοί. Αν, δηλαδή, σε τοπικό επίπεδο είναι οι κηρυγμένοι της πρώτης περιόδου (Πολιχνίτος, Συκαμνιά, Μήθυμνα, Βατούσα κ.ά.) ή όσοι κηρύχθηκαν μετά (Καγιάνι, Αγία Μαρίνα κ.ά.) με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.
Αν τους περιλαμβάνει όλους - όπως επισήμανε ο κ. Πιττός -, τότε δε θα υπάρξει δυνατότητα να νομιμοποιηθεί καμμία αυθαίρετη κατασκευή απ’ το 1977 και μετά σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 τού προς ψήφιση νόμου, να ισχύσει για αυτές πως: «Από 1/1/2012 και εφεξής απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης […].»

Όλοι συνυπεύθυνοι

Υπερτονίζοντας τη σημασία που έχει το θέμα, και ο κ. Βατός, και ο κ. Πιττός, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι με τον επικείμενο νόμο σε κάθε δικαιοπραξία θα είναι συνυπεύθυνοι όλοι οι εμπλεκόμενοι (ιδιοκτήτης, μηχανικός), οι οποίοι και θα βεβαιώνουν εγγράφως ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές. Σε περίπτωση που γίνει δικαιοπραξία χωρίς βεβαίωση του ιδιοκτήτη και μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, τότε «οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται σε τέτοια συμβόλαια, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά», όπως και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, «τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής».
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Συμβούλιο έκρινε πως η Λέσβος δεν πρέπει να εξαιρεθεί απ’ τη δυνατότητα τακτοποίησης των υφιστάμενων αυθαιρέτων. Προκειμένου να μην «ομαδοποιηθούν» στο ψήφισμα-πρόταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι «μεγάλες» παρανομίες και τα μικροαυθαίρετα, που αποτελούν και το βασικό έρεισμα να ενταχθεί στη ρύθμιση το νησί, θα συγκεκριμενοποιηθεί στην απόφαση τι ακριβώς θα ζητηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Όπως είπε και ο κ. Πιττός, «να κριθεί το προδήλως ακαλαίσθητο όσων κατασκευών θα ζητήσουμε να περιληφθούν».


Σεβασμό στους παραδοσιακούς οικισμούς ζητά το ΣτΕ
Άλλο Μύκονος, άλλο Λέσβος…

Υπάρχει δυνατότητα να μην περιληφθούν οι παραδοσιακοί οικισμοί και κατά συνέπεια τα μεγαλύτερα τμήματα των νησιών στις εξαιρέσεις του νόμου για τις περιοχές που θα τροποποιηθούν; «Μάλλον όχι» είναι η απάντηση, γιατί κάτι τέτοιο πιθανόν και να έθετε σε αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα του νέου νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας απαιτεί ειδικό σεβασμό στους παραδοσιακούς οικισμούς. Όμως είναι γνωστό ότι η νομολογία αυτή προέκυψε απ’ τις οικιστικές αυθαιρεσίες που κατά κύριο λόγο συνετελέστηκαν σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση.
Κι επειδή άλλο το αυθαίρετο κουζινάκι που έγινε στην Αγιάσο για να μην πνίγεται όλο το σπίτι απ’ τους καπνούς όταν τηγανίζει η νοικοκυρά και άλλο η αυθαίρετη μεζονέτα στη Μύκονο, πιστεύουμε ότι το Υπουργείο, δεδομένης και της ειδικής ευαισθησίας του βουλευτή του Νομού Λέσβου στα οικιστικά θέματα των νησιών, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου.
Κατά τη συζήτηση δε αυτού, ο Άρης Χατζηκομνηνός, παρά την άποψη πως υπάρχει κυβερνητική κοροϊδία σε ό,τι μπαίνει προς διαβούλευση γιατί δε γίνεται δεκτή καμμία αλλαγή, ψήφισε (όπως και η παράταξη του Παντελή Πατερέλλη) την εισήγηση του αντιδημάρχου. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις του Βαγγέλη Παλαιολόγου, που εξέφρασε και τη διαμαρτυρία του γιατί δεν είχε ζητηθεί η άποψη του Δήμου στη διαβούλευση, και του Γιώργου Πάλλη, που διαφώνησε γενικά με την επιλογή νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία βάζει σ’ ένα φαύλο κύκλο το δομημένο περιβάλλον.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey