Οι «πρώτοι των πρώτων»

01/07/2012 - 05:56
Ίδια και απαράλλακτη παραμένει μετά και την ανακοίνωση, χτες, των βαθμών πρόσβασης, η σειρά των εννέα πρώτων σε βαθμολογία μαθητών του Νομού. Και οι εννέα «πρώτοι των πρώτων» προέρχονται από σχολεία της Λέσβου.
Ίδια και απαράλλακτη παραμένει μετά και την ανακοίνωση, χτες, των βαθμών πρόσβασης, η σειρά των εννέα πρώτων σε βαθμολογία μαθητών του Νομού. Και οι εννέα «πρώτοι των πρώτων» προέρχονται από σχολεία της Λέσβου, ενώ οι βαθμολογίες τους φαίνεται πως εξασφαλίζουν, στους περισσότερους από αυτούς, την πρόσβαση στη σχολή που επιθυμούν. Την υψηλότερη βαθμολογία σε επίπεδο Νομού έχει η μαθήτρια του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης Χριστίνα Κουκέλλη, που με 19,47 στην Τεχνολογική Κατεύθυνση εξασφαλίζει όπως φαίνεται μια θέση στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πολλοί τούς είχαν υπολογίσει από μόνοι τους, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση του μέσου όρου των βαθμών που πέτυχαν στα γραπτά των Πανελληνίων. Τα σχολεία, όμως, μόνο χτες ανακοίνωσαν επίσημα τους βαθμούς πρόσβασης των μαθητών τους. Οι τελευταίοι υπολογίζονται από το άθροισμα του προφορικού βαθμού τους (του πώς τα πήγαν δηλαδή όλη τη σχολική χρονιά) πολλαπλασιασμένου με συντελεστή 0,3 και αυτού των γραπτών των Πανελληνίων πολλαπλασιασμένου με συντελεστή 0,7.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε για άλλη μια φορά τους τρεις μαθητές από κάθε Κατεύθυνση που πέτυχαν τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης. Με τις βάσεις να αναμένεται να πέσουν φέτος, οι μαθητές αυτοί, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τα θρανία του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης, έχουν μάλλον εξασφαλισμένη μια θέση στις σχολές προτίμησής τους. Μεταξύ αυτών επικρατούν νομικά και ιατρικά τμήματα, ενώ ακόμη και μεταξύ των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις, χωρίς να υπερισχύει η Πληροφορική όπως άλλες χρονιές.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Χριστίνα Κουκέλλη, 4ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,47
Μελλοντική αρχιτέκτονας

Ο μέσος όρος στα γραπτά της ήταν 19,35, ενώ με την άριστη επίδοσή της στο σχολείο, ο βαθμός πρόσβασής της ανεβαίνει στο 19,47 και είναι ο υψηλότερος των μαθητών του Νομού (υψηλότερος από τον περσινό υψηλότερο βαθμό, που ήταν 19,43). Η Χριστίνα Κουκέλλη, που δε συμπλήρωνε το μηχανογραφικό της μέχρι να έχει στα χέρια της το βαθμό πρόσβασης, έχει έτσι εξασφαλισμένη τη θέση στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέλει να περάσει στη συμπρωτεύουσα γιατί εκεί σπουδάζει και ο μεγαλύτερος αδελφός της, έχοντας διαβάσει μεθοδικά όλη τη χρονιά.

Νικόλαος Βογιατζής, 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,35
Ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος, στη Θεσσαλονίκη

Πέτυχε μέσο όρο 19,22, ο βαθμός πρόσβασής του όμως έφτασε το 19,35, καθιστώντας τον τρίτο σε υψηλότερο βαθμό μαθητή, από όλες τις Κατευθύνσεις. Είχε πάει στις εξετάσεις με ήρεμο μυαλό και δε δυσκολεύτηκε και τώρα δηλώνει ανακούφιση και χαρά που, όπως φαίνεται, ο βαθμός του κάνει πιο εύκολο το να περάσει στην πρώτη του επιλογή, που είναι το Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη συμπληρώσει το μηχανογραφικό του και είναι αισιόδοξος για το πώς θα πάνε τα πράγματα τον Αύγουστο.

Ραφαήλ Σκουλός, Λύκειο Πλωμαρίου, με 19,33
Αξιωματικός της Αστυνομίας

Με τέτοιο ανέλπιστα καλό βαθμό πρόσβασης, ο Ραφαήλ Σκουλός από το Πλωμάρι, που είχε μέσο όρο γραπτών 19,17, είναι σίγουρος πως πιάνει τη θέση που θέλει στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας, εφόσον βγει προκήρυξη. «Περισσότερο με ενδιαφέρει η εξασφάλιση», λέει ο ίδιος, που ως δεύτερη επιλογή του στο μηχανογραφικό του, το οποίο υπέβαλε χτες, έχει βάλει τη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών.


Θετική Κατεύθυνση


Ευστράτιος Καραμανώλης, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,45
«Μέσα» για Ιατρική

Έφτασε στο 19,45 με την επίδοσή του στο σχολείο, έχοντας μέσο όρο γραπτών 19,23. Είναι, έτσι, ο δεύτερος σε υψηλότερο βαθμό μαθητής του Νομού. Οι Πανελλήνιες τον είχαν δυσκολέψει, τώρα όμως φαίνεται να αποζημιώνεται. Χθες υπέβαλε το μηχανογραφικό του έχοντας ως πρώτη επιλογή του την Ιατρική Θεσσαλονίκης. «Έχω 150 μόρια παραπάνω από την περσινή βάση και το πιο πιθανό είναι να τα καταφέρω», λέει ο ίδιος. Γιατί Ιατρική; Γιατί του αρέσει ως επιστήμη και σκέφτεται τις δυνατότητες αποκατάστασης που προσφέρει.

Φώτης Κεφαλάς, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,27
Ιατρική οπουδήποτε και οπωσδήποτε

Ο μέσος όρος στις Πανελλήνιες φαίνεται πως τον «αδίκησε», αφού με την επίδοσή του στο σχολείο ο βαθμός πρόσβασης για το Φώτη Κεφαλά ανέβηκε πολύ πάνω από το 18,97, φτάνοντας το 19,27. Στο μηχανογραφικό του πρώτη ως επιλογή έρχεται η Ιατρική, χωρίς ιδιαίτερη σχολή προτίμησης, αφού είναι το αντικείμενο και όχι η πόλη που τον ενδιαφέρει.

Αικατερίνη Κουνάκα, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,03
Ακόμη το σκέφτεται…

Την ελκύει ό,τι έχει σχέση με τη Βιολογία και όπως μας έλεγε σκεφτόταν να δηλώσει Ιατρική, Οδοντιατρική ή κάποια σχετική σχολή. «Ακόμη το ψάχνω» έλεγε χθες, μόλις έμαθε το βαθμό της, που από 18,75 μέσο όρο γραπτών έφτασε στο 19,03. Αυτό που την ενδιαφέρει, κατά κύριο λόγο, είναι η επαγγελματική αποκατάσταση.


Θεωρητική Κατεύθυνση

Βασιλική Βαρελτζή, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,22
Νομική ή Διερμηνεία;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει με την ανακοίνωση του βαθμού πρόσβασης για τη Βασιλική Βαρελτζή, που υπέβαλε το μηχανογραφικό της την περασμένη εβδομάδα. Πρώτη της επιλογή ήταν και παραμένει η Νομική. Δήλωσε πρώτα τη Σχολή της Αθήνας, αφού εκεί σπουδάζει και η αδελφή της, ακολουθούν όμως όλες οι νομικές σχολές της χώρας. «Εναλλακτικά, τελευταία έχω βάλει τη Μετάφραση και Διερμηνεία, αν και νομίζω πως δε θα χρειαστεί…», λέει χαρούμενη. Μέχρι να δει τις βάσεις, πάντως, δε βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα.

Βασιλική Πατέστου, Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,17
Δεύτερη χρονιά για Νομική

Δεν έχει υποβάλει ακόμη το μηχανογραφικό της η κόρη του αντιδημάρχου Απόστολου Πατέστου, ωστόσο είναι σίγουρη πως περνάει σε κάποια νομική σχολή με το βαθμό πρόσβασης που έχει (ο μέσος όρος της ήταν 18,85). «Αυτό, τουλάχιστον, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις και δεδομένου ότι υπολογίζεται πτώση για φέτος», βιάζεται να τονίσει. Είναι η δεύτερη φορά που αγωνίζεται να μπει σε νομικό τμήμα, αφού πέρυσι δεν τα είχε καταφέρει. Αν μη τι άλλο φαντάζεται, όπως λέει, τον εαυτό της «σα δικηγόρο».

Άρτεμις Ξενιτέλλη, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 18,93
Φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη της επιλογή στο μηχανογραφικό, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Θεσσαλονίκης. Είναι το αντικείμενο που την ενδιαφέρει περισσότερο, έτσι όπως το διδάχτηκε και μέσα από τα μαθήματα του σχολείου. Παρ’ όλο που κουράστηκε πολύ φέτος, είναι αισιόδοξη ότι οι κόποι της θα ανταμειφθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey