Διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση

01/07/2012 - 05:56
Συλλογική συνείδηση επιτάσσει η διοικητική μεταρρύθμιση σύμφωνα με το Σωτήρη Ζαμτράκη, που καλεί τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς αλλά και τους πολίτες να αποβάλουν το «εγώ» και κάθε εγωιστική διάθεση, προκειμένου να σκεφτούν για το «εμείς».
Συλλογική συνείδηση επιτάσσει η διοικητική μεταρρύθμιση σύμφωνα με το Σωτήρη Ζαμτράκη, που καλεί τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς αλλά και τους πολίτες να αποβάλουν το «εγώ» και κάθε εγωιστική διάθεση, προκειμένου να σκεφτούν για το «εμείς».
Ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου, που ως γνωστόν έχει με πρωτοβουλία του κινήσει τη διαδικασία ώστε ο νομός να διαμορφώσει δική του πρόταση για τις συνενώσεις, αναφέρεται εν κατακλείδι και στην απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Γέρας, το οποίο κι ομόφωνα αποδέχεται έδρα του νέου δήμου Ολύμπου να είναι η… Αγιάσος.
Πάντως ο κ. Ζαμτράκης, που χθες το βράδυ επρόκειτο να προεδρεύσει στην ΤΕΔΚ σε συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, δεν παραλείπει να συγχαρεί το «Ε» για το διάλογο που μέσω της εφημερίδας διεξάγεται για το ίδιο θέμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ


Σωτήρης Ζαμτράκης
«Να αποβάλουμε το εγώ,
να σκεφτούμε το εμείς»

Τα πολιτικά κόμματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία με τις πάγιες εξαγγελίες τους, οι προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης αλλά και η διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, μας υποχρεώνουν να συμπεράνουμε ότι είμαστε ένα βήμα πριν την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι και ο λεγόμενος «Καποδίστριας ΙΙ», δηλαδή οι συνενώσεις των σημερινών δήμων και Κοινοτήτων, που από 1.030 θα γίνουν 350 ή 400 περίπου.
Κατέθεσα πρόσφατα την πρότασή μου προς συζήτηση για τη χωροταξική και όχι μόνο διαμόρφωση των νέων δήμων για το νομό Λέσβου. Στηρίχθηκα στη μελέτη του ΙΤΑ αλλά και τις ιδιαιτερότητες του τόπου και τόλμησα να προτείνω λύσεις του προβλήματος, έδρα και ονομασία των νέων δήμων. Κατηγορήθηκα για τοπικιστικές θέσεις και ίδια συμφέροντα και δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Γέρας (28 Νοεμβρίου 2009) ομόφωνα αποφασίσαμε να αποδεχθούμε δήμο από τη συνένωση Πολιχνίτου, Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Γέρας, Πλωμαρίου με το όνομα δήμος Ολύμπου και έδρα την Αγιάσο, που ήταν πρότασή μου.
Οφείλω σήμερα να καταθέσω ότι μελέτησα με προσοχή τις αντιπροτάσεις των συναδέλφων δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Τις σέβομαι απόλυτα, είμαι όμως σίγουρος ότι όσοι αποφάσισαν για αυτές κατά βάθος γνωρίζουν ότι είναι ανεφάρμοστες και δεν πρόκειται να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και πως κινούνται έξω απ’ τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει ως βάση τη μελέτη του ΙΤΑ.
Πρέπει να σημειώσω ότι εξαιρείται η απόφαση-πρόταση του δήμου Μυτιλήνης, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο (Μυτιλήνη-Θερμή).
Τα οφέλη των συνενώσεων πιστεύω ότι δεν αμφισβητούνται. Είναι αίτημα της πλειονότητας των Ελλήνων, είναι επιταγή των καιρών και ως εκ τούτου οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε μία μόνο πρόταση. Πρόταση που θα αφορά όλο το νομό και θα απαντά στα ερωτήματα για τον καθορισμό των δήμων, την έδρα και το όνομα ενός εκάστου.

Μοιραία… αναγκαστικές;

Είναι κατανοητό ο καθένας να διεκδικεί για λογαριασμό του δήμου του, ακόμα και του χωριού του, το όνομα, την έδρα και την αυτοδυναμία. Είναι όμως γεγονός ότι σε τέτοιου είδους θέσεις και εμμονές, με συνέπεια τη διαφωνία, το επίσημο Κράτος με άλλα κριτήρια θα επιβάλει την άποψή του, αυτό που κοινά ονομάζεται «αναγκαστικές συνενώσεις». Αυτή η άποψη θα προσομοιάζει με την πρόταση του ΙΤΑ, που μας είναι γνωστή και μοιραία θα την αποδεχτούμε και θα την εφαρμόσουμε.
Τη συγκεκριμένη στιγμή στόχος μοναδικός πρέπει να είναι: Δήμοι μεγάλοι, οικονομικά ανεξάρτητοι, διοικητικά επαρκείς, οργανωμένοι, ανεξάρτητοι και μακράν της κεντρικής εξουσίας. Οι σύγχρονοι Δήμοι πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο μικρού Κυβερνείου, όπου θα σχεδιάζεται το μέλλον του τόπου, και θα εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του πολίτη.
Συνηθίζουμε σ’ αυτόν τον τόπο να συζητάμε πολύ και στο τέλος να διαφωνούμε. Ο κόσμος όμως, η υπόλοιπη χώρα, προχωρά, εκσυγχρονίζεται, αναπτύσσεται.

Έδρα η Αγιάσος
Η επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να μας βρει έτοιμους και κάτι τέτοιο δε νοείται με 18 προτάσεις, όσοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νομού. Θέσεις και ερμηνείες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με απρεπείς χαρακτηρισμούς και εγωιστικές τάσεις, αγνοούνται. Χρειάζεται λογική, τόλμη, αποφασιστικότητα, για να αποβάλουμε το «εγώ» και να σκεφτούμε για το «εμείς». Τόλμη, αποφασιστικότητα και διάθεση, να εκφραστούμε όλοι και κυρίως όσοι ασχολούνται με τα κοινά, στους οποίους και κοινοποίησα την πρότασή μου, αλλά μέχρι σήμερα είναι απρόθυμοι να το πράξουν. Ακόμη οφείλω να σας συγχαρώ για τη συμβολή σας και την παραχώρηση των στηλών της εφημερίδας στους πολίτες για τον άκρως απαραίτητο, δημοκρατικό διάλογο.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του διαλόγου, σας γνωρίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Γέρας, παραμερίζοντας τοπικισμούς, εγωισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαλότητες, ομόφωνα αποφάσισε να:
- Αποδεχθεί νέο δήμο από τη συνένωση των δήμων Πολιχνίτου - Αγιάσου - Ευεργέτουλα - Γέρας και Πλωμαρίου.
- Προτείνει ως ονομασία: Δήμος Ολύμπου, που είναι η χερσόνησος που καταλαμβάνεται από τους παραπάνω δήμους και μόνο από αυτούς.
- Να έχει ως έδρα την Αγιάσο, η οποία συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που συγκεντρώνουν και οι υπόλοιποι δήμοι, είναι όμως το γεωγραφικό κέντρο και συνδέεται ή μπορεί να συνδεθεί με τους υπόλοιπους δήμους ακτινωτά.
Τέλος, θέλω να δηλώσω ότι είμαι διατεθειμένος να συζητήσω τις μοναδικές δυνατότητες και προοπτικές του προτεινόμενου νέου δήμου, που άλλος δήμος δε συγκεντρώνει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey