Λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Ταμείο Μυτιλήνης προσανατολίζεται να δώσει η αξιοποίηση του κτηρίου όπου στεγάζεται σήμερα το αναψυκτήριο στο λιμάνι.
Στη θέση της αίθουσας αναμονής και του αναψυκτηρίου θα στεγαστεί το Λιμενικό Ταμείο, ενώ ως αναψυκτήριο θα λειτουργήσουν οι σημερινές αποθήκες που δε χρησιμοποιούνται
Λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Ταμείο Μυτιλήνης προσανατολίζεται να δώσει η αξιοποίηση του κτηρίου όπου στεγάζεται σήμερα το αναψυκτήριο στο λιμάνι. Το Σεπτέμβριο λήγει η διετής σύμβαση με τον ενοικιαστή του αναψυκτηρίου, με τον οποίο η Λιμενική Επιτροπή βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση, ενώ σκοπεύει πλέον ν’ αλλάξει εντελώς και τη χρήση του χώρου.
Σε ριζικές αλλαγές στο χώρο του λιμανιού πρόκειται να προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο. Ήδη ο πρόεδρος Κώστας Κορδώνης έχει καταθέσει τις προτάσεις του στη Λιμενική Επιτροπή, που έχουν βρει θετική ανταπόκριση από τα μέλη της και σύντομα θα ληφθεί και σχετική απόφαση. Στα σχέδια του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου είναι ν’ αξιοποιήσει το χώρο του αναψυκτηρίου για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου. «Ο χώρος είναι υπεραρκετός για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας και επιπλέον θα γλυτώσει το Λιμενικό Ταμείο το ποσό των 3.000 ευρώ που ξοδεύει κάθε μήνα για ενοίκια και κοινόχρηστα σε αυτό το παλιό κτήριο που στεγάζεται σήμερα, το οποίο δε διαθέτει ούτε ασανσέρ και είναι ακατάλληλο για δημόσια υπηρεσία», τονίζει ο κ Κορδώνης.
Στόχος του είναι επίσης να δημιουργήσει νέο αναψυκτήριο σε αποθήκες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το κτήριο όπου στεγάζεται το αναψυκτήριο σήμερα, μπροστά από τα εκδοτήρια εισιτηρίων. «Μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το κτήριο για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο αναψυκτήριο και έτσι στο χώρο του λιμανιού θα λειτουργούν και οι υπηρεσίες, αλλά και το αναψυκτήριο. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα βρισκόμαστε μέσα στον κύριο χώρο ευθύνης μας και θα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε καθημερινά την κατάσταση», τονίζει ο κ. Κορδώνης.
Στα δικαστήρια με τον ενοικιαστή
Στα δικαστήρια έχει καταλήξει εδώ και μήνες η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και του ενοικιαστή του αναψυκτηρίου του λιμανιού. Ο επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι δεν τηρήθηκαν από πλευράς Λιμενικού Ταμείου τα όσα προβλέπει η σύμβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία του περιπτέρου ακριβώς απέναντι, που κάνει «ζημιά» στη δουλειά του. «Δεν είδε το περίπτερο πριν δυο χρόνια εκεί όταν υπέγραφε τη σύμβαση;», απαντά ο κ. Κορδώνης, ο οποίος πάντως συμφωνεί ότι δε θα έπρεπε στη συγκεκριμένη θέση να λειτουργεί το περίπτερο, που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί αντιδράσεις είναι η πρακτική του ενοικιαστή του αναψυκτηρίου να κλειδώνει τις τουαλέτες του λιμανιού, οι οποίες λειτουργούν μόνο τις ώρες που λειτουργεί και το αναψυκτήριο. Το γεγονός αυτό δεν το αρνείται και ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο οποίος απαντά ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν ως «δημόσιες» οι τουαλέτες για των οποίων την καθαριότητα φροντίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, όμως, το Λιμενικό Ταμείο αναφέρει ότι καλύπτει το ίδιο τα έξοδα καθαριότητας των τουαλετών, καταβάλλοντας το ποσό των 600 ευρώ το μήνα για υπάλληλο που τις καθαρίζει καθημερινά.
Πριν από δυο μήνες περίπου το Λιμενικό Ταμείο είχε προσπαθήσει με πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής να διαλύσει τη σύμβαση με τον ενοικιαστή, καθώς έχει κατατεθεί και αγωγή για τη μη καταβολή μισθωμάτων. Ο ιδιώτης, όμως, πήρε προσωρινή δικαστική διαταγή για μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να κοινοποιήσει στον ιδιώτη και νέο πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Αν δεν υπάρξει νέα προσωρινή διάταξη, οπότε και πάλι δε θα εφαρμοστεί, τότε θα απελευθερωθεί ο χώρος. Ούτως ή άλλως όμως, με τη λήξη της σύμβασης μεταξύ των δυο πλευρών το Σεπτέμβριο, θα έχει τη δυνατότητα το Λιμενικό Ταμείο να πάρει ξανά στα χέρια του το χώρο. «Όσο πιο σύντομα απελευθερωθεί ο χώρος, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε και εμείς να εφαρμόσουμε το σχεδιασμό που κάνουμε. Το βέβαιο είναι ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το αναψυκτήριο, ούτε και ο κόσμος βέβαια, και πρέπει αυτό ν’ αλλάξει.»