Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το Υπουργείο Χωροταξίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς ακινήτων για τους πολίτες ξένων χωρών.
Ελεύθερη η αγορά ακινήτων από ξένους στην Τουρκία
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το Υπουργείο Χωροταξίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς ακινήτων για τους πολίτες ξένων χωρών. Τίθενται, όμως, περιορισμοί ως προς την αγορά οικοπέδων στους πολίτες απ’ την Ελλάδα και το Ισραήλ. Έτσι, με την ψήφιση του νέου νόμου, οι ξένοι θα μπορούν ν’ αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία, απλά με την επίδειξη του διαβατηρίου τους, χωρίς ζήτημα αμοιβαιότητας. Η ελευθερία αυτή (για αγορά σπιτιών) θα ισχύει και για έλληνες και Ισραηλινούς. Το όριο αγοράς είναι για σπίτια έως 99 τετραγωνικών μέτρων, αλλά προκειμένου για πολίτες τού Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και της Συρίας (δηλαδή των πλούσιων αραβικών κρατών) δε θα υπάρχει όριο. Δεν έγινε γνωστό αν ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει τους περιορισμούς για τις παραμεθόριες περιοχές, όπως θεωρούνται και τα απέναντί μας παράλια, που ισχύουν τώρα. Στην εποχή της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και της αβεβαιότητας, ανοίγει και η αγορά ακινήτων της Τουρκίας. Να δούμε ποιων τους περισσεύουν χρήματα για επενδύσεις απέναντι!
 
Ανασκαφές στην Άσσο
Απέναντι απ’ το Μόλυβο στην αρχαία Άσσο, την πόλη που άκμασε κατά την κλασσική αρχαιότητα με την περίφημη σχολή του Αριστοτέλη, τα τελευταία χρόνια γίνονται εκτεταμένες ανασκαφές από μία πολυεθνική ομάδα (Τούρκων, Γερμανών, Γάλλων και Ρώσων) 40 αρχαιολόγων και τεχνικών. Επικεφαλής είναι ο Τούρκος αρχαιολόγος δρ. Νουρετίν Αρσλάν. Ήδη έχει περατωθεί η αναστήλωση του ρωμαϊκού θεάτρου, στο οποίο μάλιστα γίνονται τα καλοκαίρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη, αποκαλύφθηκε η κεντρική οδός της αρχαίας αγοράς πλάτους 6,50 μέτρων και εξαιρετικά ταφικά μνημεία μικρών παιδιών δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας (Αγιάσμα κιλίσε). Τώρα η προσπάθειες των αρχαιολόγων επικεντρώνονται στην αναστήλωση του ναού της θεάς Αθηνάς στη κορυφή της ακρόπολης. Ο ναός αυτός είχε μονόστηλο περιστύλιο από κίονες δωρικού ρυθμού με ιωνικά στοιχεία. Δυστυχώς, στις εποχές που ακολούθησαν, τμήματα των κιόνων χρησιμοποιήθηκαν στα ασβεστοκάμινα της περιοχής κι έτσι σήμερα μόνο ένα μέρος του διαθέσιμου υλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αναστήλωση. Τα τμήματα των κιόνων που λείπουν αντικαθίστανται από ακριβή ομοιώματά τους κατασκευασμένα με ανεσίτη (τοπική ηφαιστειακή πέτρα).



Κίνητρα για ανακύκλωση σκουπιδιών στο Αϊβαλί
Ο Δήμος και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αϊβαλί έχουν ξεκινήσει ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης των σκουπιδιών της πόλης (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, φελλός κ.ά.). Στην προσπάθειά τους να διαδώσουν το πνεύμα της ανακύκλωσης και να κάνουν κοινωνούς τους μαθητές, επισκέπτονται και τα σχολεία της πόλης. Μάλιστα, για να δώσουν κίνητρα στα παιδιά, καθιέρωσαν αμοιβή στη συλλογή των αποτσίγαρων (γόπες), που δεν μπορεί να μαζέψει απ’ τις παρυφές των δρόμων και των πεζοδρομίων το δημοτικό αυτοκίνητο καθαριότητας. Κάθε μαθητής προμηθεύεται απ’ το Δήμο πλαστικά γάντια και για κάθε 500 γόπες που συγκεντρώνει και παραδίδει, εισπράττει πέντε λίρες! Έτσι, βγάζοντας το χαρτζιλίκι τους, αποκτούν και περιβαλλοντική συνείδηση!

Πλωτό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας
Το πλοίο της φωτογραφίας είναι δώρο της Τουρκίας προς το Πακιστάν, για να ανακουφιστούν οι ανάγκες των περιοχών που επλήγησαν απ’ τις θεομηνίες. Στο Πακιστάν υπάρχουν περιοχές που οι διακοπές ηλεκτροδότησης διαρκούν έως και 16 ώρες! (υπάρχουν και χειρότερα από μας!) Το πλοίο ναυπηγήθηκε και εξοπλίστηκε εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. Αναρωτιέται κανείς μήπως οι εδώ αρμόδιοι θα έπρεπε να εξετάσουν και αυτήν τη λύση για το υπό κατασκευή εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νησί μας.
Μια στην Καράβα, μια στη Σαρακήνα, μια στο Μάγειρα, μια στις Πλάκες, οι μελέτες πάνε κι έρχονται και το εργοστάσιο θαρρείς και το φόρτωσαν στον αραμπά! Ενώ αν είχαμε και μεις ένα τέτοιο πλοίο, θα το αράζαμε όπου μας βόλευε, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και θα γλυτώναμε, βρε αδελφέ, απ’ τις συχνές διακοπές ρεύματος!



Pgiagosu Yιlbaşι πάει να πει πρωτοχρονιάτικο λαχείο
Τριάντα πέντε εκατομμύρια λίρες (από 30 που ήταν πέρυσι) θα πάρει φέτος ο υπερτυχερός του τουρκικού πρωτοχρονιάτικου λαχείου. Ακόμη κληρώνονται από ένα λαχείο με τρία και δύο εκατομμύρια λίρες και πέντε λαχεία του ενός εκατομμυρίου λιρών. Η τετράδα του λαχείου κοστίζει 32, το μισό 16 και το τέταρτο τέσσερις λίρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey