Περιορισμένες είναι οι βροχές που έχουν πέσει το φετινό χειμώνα στη Λέσβο, αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαρτίου. Βέβαια οι χιονοπτώσεις που έγιναν φέτος, «σώζουν» εν μέρει την κατάσταση.
Μέτριες οι φετινές βροχοπτώσεις
Περιορισμένες είναι οι βροχές που έχουν πέσει το φετινό χειμώνα στη Λέσβο, αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαρτίου. Βέβαια οι χιονοπτώσεις που έγιναν φέτος, «σώζουν» εν μέρει την κατάσταση. Επίσης υπάρχει η ελπίδα πως οι βροχές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, οπότε ο ελαιώνας της Λέσβου θα πάρει επαρκείς ποσότητες νερού για να δώσει μια καλή σοδειά.
Χθες Δευτέρα 12 Μαρτίου, το πρωί, το βροχόμετρο του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου έδειχνε 721 χιλιοστά βροχής ή 28,4 ίντσες νερού. Στις 19 Μαρτίου τού 2011 έδειχνε 677, 7 χιλιοστά βροχής ή 26,7 ίντσες νερού. Στις 9 Μαρτίου τού 2010 έδειχνε 978,6 χιλιοστά βροχής ή 38,5 ίντσες νερού. Στα τέλη του Μαρτίου τού 2009 το βροχόμετρο έδειχνε 936,5 χιλιοστά (36,7 ίντσες). Το 2007, μία χρονιά με εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις, στα τέλη του Μαρτίου είχαμε μόλις 475,5 χιλιοστά (18,7 ίντσες) βροχής.
Μια καλή χρονιά για την ελαιοκομία του νησιού από πλευράς βροχοπτώσεων θεωρείται εκείνη που έχει δώσει τουλάχιστον 34 ίντσες νερού. Το βροχομετρικό έτος ξεκινάει κάθε Σεπτέμβριο.
Ο Ιανουάριος και κυρίως ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι μήνες που δίνουν τον κύριο όγκο βροχής στη Λέσβο. Αν αυτούς τους μήνες γίνουν επαρκείς βροχοπτώσεις, τότε θα υπάρχει αρκετό νερό για τον ελαιώνα. Επίσης δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους.
Όμως, τις δύο προηγούμενες χρονιές είχαμε αυξημένες βροχοπτώσεις τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε καλύτερη κατανομή των βροχοπτώσεων, αλλά οι όψιμες βροχοπτώσεις δε βοηθούν τα λιόδεντρα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και στο δέσιμο του καρπού.
Οι επαρκείς βροχοπτώσεις δεν αρκούν βέβαια για να έχουμε μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά. Θα πρέπει να υπάρξει καλή ανθοφορία, να γίνει καλή καρπόδεση, ο καρπός και ο ανθός της ελιάς να μην καταστραφούν από πρόωρους καύσωνες και τέλος απαιτούνται ικανοποιητικές βροχοπτώσεις στα τέλη του Αυγούστου και το Σεπτέμβριο.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, από την άλλη, συνήθως οδηγούν σε χαμηλή υγρασία, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό της ανάπτυξης του δάκου. Έτσι, οι χαμηλές βροχοπτώσεις μπορεί να περιορίζουν την παραγωγή ελαιολάδου στο νησί, όμως συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος.