Την Πέμπτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, με αντικείμενο τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης.
Την Πέμπτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει - αν δεν υπάρξει αναβολή του θέματος λόγω της προεκλογικής περιόδου - για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, με αντικείμενο τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης.
Το σχέδιο σύμβασης που θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε περάσει ομόφωνα απ’ τη νομαρχιακή επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταφορών στις 2 Σεπτεμβρίου, με τις ψήφους της προέδρου της Επιτροπής αντινομάρχη Μαρίας Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή και των νομαρχιακών συμβούλων Γιώργου Βατή, Παρασκευά Φραντζέσκου και Γιώργου Κουνάκα. Απ’ τη νομαρχιακή επιτροπή προστέθηκε στο αρχικό σχέδιο και ο όρος η ΕΤΑ να αναλαμβάνει την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα συγκροτηθεί και θα μετάσχει κι εκπρόσωπος απ’ τη νομαρχία, στην Αθήνα.
Στο προοίμιο της σύμβασης αναφέρεται ότι για την ανάθεση της μαρίνας έχει διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός που απέβη άγονος. Επειδή, λοιπόν, στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολο να υπάρξει νέα διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και επειδή χρειάζεται να λειτουργήσει άμεσα η μαρίνα, οι τρεις συμβαλλόμενοι φορείς αποφάσισαν, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της σύμβασης, «να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα της μαρίνας, μέχρις ότου προκηρυχθεί διαγωνισμός και αναδειχθεί πλειοδότης προς όφελος της πόλης, του έργου και του τουρισμού γενικότερα».
Με την ίδια σύμβαση, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει «να υποστηρίξει τεχνικά με την αρμόδια υπηρεσία της (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της μαρίνας (συντήρηση, πυρασφάλεια, πυροπροστασία, ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ.), με δαπάνες της ΕΤΑ και σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και ελληνικές διατάξεις». Γενικά η νομαρχία αναλαμβάνει να εξυπηρετεί τον τουριστικό λιμένα και σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις του με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτροδότησης.
Την εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης θα επιβλέπει εξαμελής επιτροπή παρακολούθησης, στην οποία θα μετέχουν ο διευθυντής της μαρίνας, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, εκπρόσωπος της νομαρχίας και τρία μέλη της ΕΤΑ, εκ των οποίων ένας θα είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής.