Διπλό χτύπημα στο νομό Λέσβου και σε άλλους νησιωτικούς νομούς φέρνει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει τις ενισχύσεις για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Διπλό χτύπημα στο νομό Λέσβου και σε άλλους νησιωτικούς νομούς φέρνει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει τις ενισχύσεις για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί στη λήψη της απόφασης δε λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα νησιά, όπως αυτό του Ευεργέτουλα στον Ασώματο, αλλά κι αυτό της γειτονικής Χίου, να ωθούνται ουσιαστικά σε τετράμηνο κλείσιμο. Ομοίως η ίδια απόφαση πλήττει και τους μαθητές των νησιών, που θα πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβά τις όποιες μετακινήσεις αποφασίσουν για άλλες περιοχές. Ήδη κάποια σχολεία απ’ την περιοχή της Μυτιλήνης, που είχαν προγραμματισμένες επισκέψεις σε Γιάννενα και Πάτρα, σκέφτονται πολύ σοβαρά να τις ματαιώσουν, αφού το κόστος για κάθε μαθητή στην κυριολεξία τριπλασιάστηκε.
«Δεν είναι δύσκολο με την κοινή λογική να σκεφτεί κανείς πως ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να είναι το ίδιο και στα νησιά», ανέφερε έντονα αγανακτισμένος απ’ την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειωθούν οι ενισχύσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης.
Οριζόντια περικοπή
«Δεν μπορείς», συνέχισε ο δήμαρχος, «να κάνεις περικοπές, το ίδιο, οριζόντια σε όλη τη χώρα, σα να είναι το ίδιο η Μυτιλήνη και τα Γρεβενά ή κάθε άλλη στεριανή περιοχή. Για παράδειγμα, κόβοντας περίπου 30.000 ευρώ ενίσχυσης απ’ το Κέντρο του Ευεργέτουλα αποκλείεις τη διεξαγωγή των τριήμερων προγραμμάτων που είχαν εγκριθεί απ’ την αρχή του σχολικού έτους μέχρι και τον Ιούνιο και ουσιαστικά βάζεις λουκέτο στο ΚΠΕ, για το οποίο εμείς και η προηγούμενη δημοτική αρχή έχουμε επενδύσει πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.»
Ο κ. Πολυπαθέλλης υπογράμμισε πως η αναστολή των τριήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, που στηρίζεται στις εκατοντάδες των μαθητών οι οποίοι φτάνουν στο νησί απ’ άλλες περιοχές της χώρας.
Το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με τα ταξίδια που έχουν προγραμματίσει οι μαθητές του νομού Λέσβου, αφού ο κάθε μαθητής που καλείτο να συμμετάσχει με ένα ποσό της τάξης των 100 περίπου ευρώ, θα πρέπει τώρα να διαθέσει πολύ περισσότερα. Μετά τη νέα γρίπη, που στις αρχές του σχολικού έτους ανέστειλε κάθε παρόμοιο πρόγραμμα, έρχεται τώρα και η οικονομική κρίση να «κρατήσει» τους μαθητές στην τάξη, μια και πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο σχολεία της Μυτιλήνης είναι σε συζήτηση για τη ματαίωση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών επισκέψεων αντίστοιχα σε Ιωάννινα και Πάτρα.
Προ ημερών δε, για να μπορέσει σχολείο της Λήμνου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο ΚΠΕ Ασώματου, χρειάστηκε να υπάρξει ενίσχυση απ’ το επαρχείο Λήμνου.
Μένουν οκτώ προγράμματα
Το προηγούμενο σχολικό έτος, όπως μας είπε ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Μιχάλης Καπιωτάς, είχαν υλοποιηθεί 17 τριήμερης διάρκειας προγράμματα με σχολεία απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και 30 προγράμματα μονοήμερης διάρκειας από σχολεία της Λέσβου. Για τη σχολική χρονιά 2009 - 2010 εγκρίθηκαν 15 τριήμερα προγράμματα. Έως τώρα έχουν γίνει τα τρία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών της Λήμνου, ακυρώθηκαν τέσσερα, ενώ ελλείψει ενίσχυσης αναμένεται να ματαιωθούν και τα υπόλοιπα οκτώ που μένουν.
Χωρίς την ενίσχυση που καλύπτει ουσιαστικά τη φιλοξενία των παιδιών στη Λέσβο, το κόστος για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα επιβαρύνεται δυσβάστακτα για τους μαθητές. «Ποια οικογένεια», ανέφερε ο κ. Πολυπαθέλλης, «απ’ την Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, θα μπορέσει να δώσει 300 ή 400 ευρώ στο παιδί της για να έρθει στο ΚΠΕ της Λέσβου; Αντιθέτως, το μέτρο της περικοπής των τριήμερων προγραμμάτων σε μονοήμερα, γιατί έτσι εμφανίζεται η μείωση των ενισχύσεων, δε θίγει τα ηπειρωτικά ΚΠΕ που μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητα τη λειτουργία τους με μονοήμερα προγράμματα με μαθητές γειτονικών νομών».
Όπως τόνισε ο κ. Καπιωτάς, και το ανέφερε και στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία και συμμετείχε και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλα Κοντέλλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν απ’ τα 69 Κέντρα της χώρας τα ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Χίου και Ιθάκης, όπως και όλοι οι μαθητές των νησιών.
Η… οικονομία που θα γίνει για το Ελληνικό Δημόσιο αν δεν υλοποιηθούν τα προγράμματα που υπολείπονται για τη Λέσβο, είναι της τάξης των 30.000 - 36.000 ευρώ, ενώ οι απώλειες για την τοπική οικονομία απ’ την αναστολή της λειτουργίας του ΚΠΕ για το προσεχές τετράμηνο είναι προφανές πως είναι πολύ μεγαλύτερες. Πάνω που είχε αργήσει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η δουλειά όλων των προηγούμενων χρόνων, γίναμε ξαφνικά «ακριβοί στα λάχανα και φτηνοί στο πιπέρι» κι αγνοώντας τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, καταδικάζουμε σε απραξία το ΚΠΕ Ασώματου.