Η Παναγιά... να βάλει το χέρι της!

01/07/2012 - 05:56
Περισσότερα από 80.000 ευρώ είναι το χρέος απ’ τις περσινές εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, ενώ οι προγραμματικές συμβάσεις αγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ! 1,1 εκατ. ευρώ οι προγραμματικές συμβάσεις με εκκλησίες.
Χωρίς νέα έργα η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, αφού οι πιστώσεις τού 2011 είναι δεσμευμένες απ’ τα προηγούμενα χρόνια
Προϋπολογισμός... η εξόφληση!

Όχι μόνο εντάχθηκαν πολύ περισσότερα έργα απ’ ό,τι σήκωνε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου για το 2010, αλλά τα έργα αυτά «έτρεξαν» και με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας απρόβλεπτα μεγάλες δαπάνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μειωμένοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ύψους 4.856.700 ευρώ για το 2011, να καλούνται τώρα να σηκώσουν ένα τεράστιο φορτίο. Το οποίο συνίσταται σε έναν ανεκτέλεστο προγραμματισμό έργων, μελετών και δράσεων της τάξης των 20 εκατ. ευρώ! Που σέρνει μαζί του και ανεξόφλητους λογαριασμούς απ’ την προηγούμενη χρονιά, που αγγίζουν τα 3.819.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ήταν επόμενο το «τεχνικό» πρόγραμμα για το 2011 να μην μπορεί να περιλάβει ούτε ένα καινούργιο έργο για τα νησιά του Νομού Λέσβου και να είναι, όπως το χαρακτήρισε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, αποκλειστικά «εξοφλητικό».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με εισήγηση του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιώργου Σπανέλλη, ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα έργων που χρηματοδοτούνται από ΚΑΠ, συνολικού ύψους για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 11,226 εκατ. ευρώ. Για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 4.856.700 ευρώ είναι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί απ’ τα προηγούμενα χρόνια, αφού - όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση - οι μόνες καινούργιες δράσεις είναι ελάχιστες (π.χ. καταπολέμηση των κουνουπιών). Το μεγαλύτερο μέρος, δε, της συζήτησης επικεντρώθηκε σε δύο σημεία: στο χαμηλό ύψος του προγράμματος και στην αδυναμία ένταξης νέων έργων.

Λιγότερα χρήματα…

Σε ό,τι αφορά στο χαμηλό ύψος, τονίστηκε πως και φέτος, όπως και πέρυσι, εξ αιτίας του μνημονίου υπήρξε περικοπή των ΚΑΠ για το Νομό Λέσβου. Ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, στην τοποθέτησή του είπε ότι η μεγάλη περικοπή δεν αφορούσε τα έργα, αλλά τα λειτουργικά, ζήτημα για το οποίο διαφώνησε με το Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο οποίος, απόντος του Παύλου Βογιατζή απ’ τη συνεδρίαση, εκπροσωπούσε την τελευταία νομαρχιακή αρχή. Ο κ. Βαλσαμίδης είπε ότι οι ΚΑΠ για τα έργα που δόθηκαν απ’ το κράτος ήταν μειωμένοι κατά δύο εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε σχέση με το προβλεπόμενο ύψος τους κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής έργων που εντάχθηκαν.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάντως, το «έλλειμμα» των πιστώσεων που υπήρξε στο τέλος τού 2010 σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη δεν ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ, αλλά δημιουργήθηκε μεγάλη απόκλιση εξ αιτίας του γεγονότος ότι έργα που είχαν προϋπολογιστεί με ένα ευρώ - δεν αναμενόταν δηλαδή να υλοποιηθούν -, ξεκίνησαν και παρουσίασαν μεγάλες δαπάνες.

… περισσότερα έργα

Αυτό το «τρέξιμο», όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Τεντόμας, ήταν σε συνάρτηση με την προεκλογική περίοδο, αφού η απερχόμενη αρχή ήθελε να παρουσιάσει έργο. Στις τοποθετήσεις τους, οι σύμβουλοι επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει η δυνατότητα και το Περιφερειακό Συμβούλιο, που δεσμεύεται απ’ τις επιλογές των προηγούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, να δρομολογήσει νέα έργα, όπως και μελέτες για την ωρίμανση καινούργιων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, πολιτική λειτουργία σημαίνει από τώρα να επιλεγούν τα έργα που θα ωριμάσουν για να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης όποτε δοθεί η ευκαιρία.
Ο Στρατής Κόρακας κάλεσε το Συμβούλιο και την περιφερειακή αρχή να διεκδικήσουν αύξηση των ΚΑΠ και καταψήφισε το πρόγραμμα, που ψήφισε όμως η παράταξη Βογιατζή.
Κάτι που όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, περίμενε να γίνει, μια και το πρόγραμμα ουσιαστικά είχε καταρτιστεί απ’ την τελευταία νομαρχιακή αρχή. «Τα χέρια μας είναι δεμένα, αφού με ενταγμένα ήδη 289 έργα και εργάκια το πρόγραμμα είναι δεσμευμένο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξοφλήσουμε σταδιακά τα επόμενα δυο - τρία χρόνια ό,τι είχε ήδη ενταχθεί», ανέφερε ο κ. Βερβέρης, προσθέτοντας ότι ακόμη και επείγοντα έργα όπως η συντήρηση του οδικού δικτύου, η τουριστική προβολή, η διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλα πολλά, καθίσταται αδύνατο να υλοποιηθούν.


Περισσότερα από 80.000 ευρώ το χρέος απ’ τις περσινές εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, ενώ οι προγραμματικές συμβάσεις αγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ! 1,1 εκατ. ευρώ οι προγραμματικές συμβάσεις με εκκλησίες
Η Παναγιά να βάλει το χέρι της!

Η «παρακαταθήκη» προγραμματισμού έργων, μελετών και δράσεων που άφησε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, φτάνει περίπου τα 20 εκατ. ευρώ και δεσμεύει το πρόγραμμα των ΚΑΠ όχι μόνο για το 2011, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Εντύπωση απ’ αυτό το πρόγραμμα, όμως, κάνουν κάποια στοιχεία που επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, Ηρακλής Βερβέρης, ο οποίος και τόνισε ότι η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή είχε συνάψει προγραμματικές συμβάσεις που ξεπερνούν συνολικά τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.


Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συμβάσεων αφορούσε στην υλοποίηση δημοτικών έργων σε Λέσβο και Λήμνο και μάλιστα - όπως είπε ο κ. Βερβέρης - «το χρέος που δημιουργούν αυτές οι συμβάσεις έχει μια δική του δυναμική, αφού προκύπτουν και νέες οφειλές από έργα που τώρα εκτελούνται, όπως για παράδειγμα το γήπεδο της Γέρας, για το οποίο δεν έχουμε πιστώσεις να το πληρώσουμε».
Σημαντικές δαπάνες προκύπτουν και απ’ τα έργα που αφορούν σε δεκάδες ιερούς ναούς σε όλο το Νομό κι είχε δρομολογήσει η Νομαρχία μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τις Μητροπόλεις Μυτιλήνης, Μήθυμνας και Μύρινας. Οι συμβάσεις αυτές, όπως ανέφερε ο κ. Βερβέρης, «είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ κι έγιναν χωρίς να υπάρχουν πιστώσεις. Όπως πιστώσεις δεν υπάρχουν και για τις συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που φτάνουν σε ύψος τις 800.000 ευρώ.».

Πολιτιστικό… χρέος
Στην ίδια συνεδρίαση, μετά από παρατηρήσεις του Ηλία Γιαννίρη για το πρόγραμμα, αναδείχθηκε ότι υπάρχει ανεξόφλητο χρέος και απ’ τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τού 2010, αφού δεν υπήρχαν χρήματα για να εξοφληθούν τιμολόγια που ξεπερνούν τις 81.000. Ειδικότερα, όπως εξηγήθηκε στη συνεδρίαση, για τις εκδηλώσεις τού 2009 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη ο προϋπολογισμός είχε προβλέψει 150.000 ευρώ και υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις ύψους 142.000 ευρώ.
Για το 2010, η πρόβλεψη ήταν να γίνουν εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη συνολικού κόστους 170.000. Απολογιστικά εμφανίζεται ότι πληρώθηκαν τιμολόγια 83.600 ευρώ, ενώ δεν υπήρχαν χρήματα για να εξοφληθούν τιμολογημένες εκδηλώσεις ύψους 81.681 ευρώ, που εμφανίζονται ως χρέος και βαρύνουν το φετινό πρόγραμμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey