Ενισχύονται οι «ράμπο» του Λιμενικού

01/07/2012 - 05:56
Την ενίσχυση του προσωπικού των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των λιμεναρχείων Μυτιλήνης και Σάμου, έκανε γνωστή με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με έμφαση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Την ενίσχυση του προσωπικού των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των λιμεναρχείων Μυτιλήνης και Σάμου, έκανε γνωστή με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με έμφαση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Μέχρι χθες, πάντως, το λιμεναρχείο Μυτιλήνης δεν είχε καμμιά επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των στελεχών που θα ενισχύσουν το ΚΕΑ Μυτιλήνης και πότε θα γίνει αυτό.

Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου στάθηκε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», που καυτηρίαζε τις αποσπάσεις προσωπικού ΚΕΑ από τη Λευκάδα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, για τη φύλαξη του υπουργείου στον Πειραιά λόγω των πρόσφατων επεισοδίων. Έκανε λόγο μάλιστα για μετατροπή των ΚΕΑ σε ΜΑΤ και αποδυνάμωση των υπηρεσιών που προσφέρουν στα λιμεναρχεία της περιφέρειας. Το υπουργείο απαντά ότι το προσωπικό μετακινήθηκε για να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες και δεν προτίθεται να «καταργήσει» τα ΚΕΑ. Ανακοινώνει, μάλιστα, την ενίσχυση των ΚΕΑ Μυτιλήνης και Σάμου, πληροφορία που δημοσιεύει και το «Έθνος», αναφέροντας όμως ότι αυτή η ενίσχυση γίνεται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές και όχι με νέες προσλήψεις. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ενίσχυση του προσωπικού των ΚΕΑ έρχεται και σε συνέχεια πρωτοβουλίας συνδικαλιστών του Λιμενικού, οι οποίοι, αμέσως μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις λιμενοφυλάκων που άφησαν «ακάλυπτη» τη Μυτιλήνη σε νέο προσωπικό, έστειλαν επιστολή στο υπουργείο με την οποία ενημέρωναν για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν και έφεραν την ηγεσία του υπουργείου προ των ευθυνών της για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων και τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν το καλοκαίρι.
«Προτεραιότητα του ΥΕΝΑΝΠ είναι η διαρκής ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των λιμενικών αρχών με επιχειρησιακά και μόνο κριτήρια. […] Για τον ίδιο λόγο στελεχώνονται με προσωπικό ΚΕΑ και οι λιμενικές αρχές Μυτιλήνης και Σάμου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης της παραμεθορίου, όπως αποτυπώθηκε προσφάτως και με την επανενεργοποίηση των Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ)», αναφέρει μεταξύ άλλων στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε εγκαινιάστηκε στη Μυτιλήνη η επαναδραστηριοποίηση των ΠΑΘ για τις ανάγκες φύλαξης των συνόρων, τα τρία πλοία που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό κάνουν «βάρδιες» κυκλικά στο νησί. Το τελευταίο ΠΑΘ αποχώρησε πριν από 15 ημέρες περίπου από τη Μυτιλήνη και μέχρι τώρα δεν έχει αντικατασταθεί.

Αντιδράσεις λιμενικών για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών
Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των λιμενικών, που είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους παράνομους μετανάστες, έχουν ζητήσει λιμενικοί σε συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τοπικές αρχές.
Αφορμή στάθηκε ένα κρούσμα ηπατίτιδας που διαγνώστηκε σε πρόσφυγα, καθώς και ένα περιστατικό σοβαρής λοίμωξης στον πνεύμονα. Οι λιμενικοί αντιδρούν γιατί, παρά το γεγονός ότι λαμβάνονται μέτρα αφού διαγνωστεί κάποια σοβαρή ασθένεια στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υποδοχής, οι ίδιοι μένουν ουσιαστικά εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ασθένεια όταν έρχονται σε επαφή με τους αλλοδαπούς στη θάλασσα και όταν αποβιβάζονται στο λιμάνι για τις διαδικασίες καταγραφής των στοιχείων τους.
Η πρόταση που έχουν καταθέσει, και η οποία σε πρώτη φάση δεν έχει γίνει δεκτή από τη Λιμενική Επιτροπή, είναι να μεταφερθεί το κοντέινερ με τον ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό στο χώρο του λιμανιού, ώστε τουλάχιστον να ελέγχονται αμέσως μόλις αποβιβάζονται από τα σκάφη του Λιμενικού οι πρόσφυγες και πριν ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και μεταφοράς τους στο Κέντρο Υποδοχής.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου έχει δώσει ένα χρονικό περιθώριο μερικών μόνο ημερών για να λυθεί το ζήτημα αυτό, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που παραμείνει η ίδια κατάσταση και οι λιμενικοί συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρές ασθένειες.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey