Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται οι 16 μελέτες για ισάριθμους παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την προστασία τους.
Για να προχωρήσει η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων σε ισάριθμους οικισμούς της Λέσβου
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται οι 16 μελέτες για ισάριθμους παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την προστασία τους. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, απαντώντας σε σχόλιο του «Ε» ότι έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωσή τους. Ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους και χρειάστηκε να γίνουν πολλές αλλαγές κατά την εκπόνηση των μελετών, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμμιά βιασύνη, αφού κανείς δε χτίζει.
Στα τέλη τού 2009, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Τοπικού Παραρτήματος του ΤΕΕ, αλλά και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, δρομολογήθηκε μέσω της σύναψης προγραμματικής σύμβασης η ανάθεση του έργου εκπόνησης μελετών. Οι μελέτες αυτές θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τα νέα προεδρικά διατάγματα προστασίας 16 παραδοσιακών οικισμών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στις περιοχές της Γέρας και του Πλωμαρίου. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, το ΤΕΕ θα αναλάμβανε να οργανώσει ομάδες εργασίας ντόπιων μηχανικών και αρχιτεκτόνων, που θα εκπονούσαν τις μελέτες.
Πολλές αλλαγές…
Απαντώντας ο κ. Πιττός στο σχόλιό μας ότι μάλλον έχουν αργήσει οι συγκεκριμένες μελέτες, ανέφερε ότι κατ’ αρχάς η έναρξή τους έγινε ένα χρόνο μετά τη συμφωνία, το Δεκέμβριο του 2010, γιατί τότε εγκρίθηκε η διάθεση της πίστωσης προς το ΤΕΕ.
«Από τότε έως σήμερα όμως», συνέχισε ο κ. Πιττός, «έχουν μεσολαβήσει σοβαρές αλλαγές, που αντικειμενικά λειτούργησαν ως αιτίες καθυστέρησης, είτε σε διαδικαστικά ζητήματα είτε γιατί ανάγκασαν τους μελετητές να ξαναδούν κάποια σημεία.»
Στις αλλαγές αυτές ο κ. Πιττός ανέφερε ενδεικτικά ότι στο μεταξύ άλλαξε ο νόμος για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ο νόμος για τα επαγγελματικά δικαιώματα στους παραδοσιακούς οικισμούς, άλλαξε το πλαίσιο συγκρότησης των ομάδων εργασίας τού ΤΕΕ, αλλά και ο τρόπος που πληρώνει το ΤΕΕ τους μηχανικούς, ενώ υπήρξε και η σημαντική καινοτομία του ενεργειακού κανονισμού, για τον οποίο υπήρξαν πολλές απορίες σε ό,τι αφορά στα παραδοσιακά κτήρια.
«Ποιος χτίζει τώρα;»
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Πιττός, έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ οι μελέτες, που τώρα τις επεξεργάζεται ειδική επιστημονική επιτροπή για τυχόν συμπληρώσεις ή διορθώσεις. Μετά την τελική αυτή φάση, που δεν προσδιόρισε πόσο θα διαρκέσει, θα μπορεί να προχωρήσει η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.
«Σ’ αυτήν τη συγκυρία, πάντως, δεν έχει νόημα να υπάρχει βιασύνη για τέτοια νομοθετήματα, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δε χτίζει. Και μακάρι να αντιμετωπιστούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, ώστε η δουλειά που έγινε απ’ τους συναδέλφους να πιάσει τόπο», κατέληξε ο κ. Πιττός.