Αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα απασχόλησαν συνάντηση που είχε το Σάββατο το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου, Γιώργο Ορφανό.
Αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα απασχόλησαν συνάντηση που είχε το Σάββατο το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου, Γιώργο Ορφανό.
Πέρα από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης, για το οποίο ήδη η δημοτική παράταξη «Λέσβος, δημιουργική πορεία» έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, συζήτησαν και άλλες προτάσεις του Επιμελητηρίου, που θα μελετήσει ο κ. Πατερέλλης με τους συνεργάτες του. Συμφώνησαν, μάλιστα, έως αύριο Τετάρτη το Επιμελητήριο να έχει διατυπώσει τις προτάσεις του, τις οποίες ο υποψήφιος δήμαρχος θα αναρτήσει στο διαδίκτυο (ως δημοτική παράταξη) για περαιτέρω συζήτηση με τους πολίτες.
Οι δυο πλευρές συζήτησαν ακόμη και το θέμα της αύξησης της τουριστικής κίνησης από Τουρκία, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μετά τη ρύθμιση των λεγόμενων «πράσινων διαβατηρίων». Με την ευκαιρία, σχολιάζοντας το θέμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς με τη γείτονα χώρα, ο κ. Πατερέλλης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που αρχίζει να επέρχεται μιας μορφής αμοιβαιότητα στις επισκέψεις μεταξύ Μυτιλήνης και Αϊβαλιού. Συμφωνώ με τον κ. Ορφανό ότι η μέχρι τώρα κατάσταση με το μονομερές ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο ήταν επιζήμια για την αγορά μας, αλλά μερικές φορές, με τις προσφορές και τα πολύ φθηνά εισιτήρια, καταντούσε και πρόκληση. Επιβάλλεται, λοιπόν, ο εξορθολογισμός στις σχέσεις μας με τους Τούρκους πολίτες (όπως π.χ. η ενιαία σε όλα τα νησιωτικά λιμάνια του Αιγαίου διαμόρφωση λογικής τιμής εισιτηρίου κ.ά.). Περιμένουμε και το επόμενο βήμα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, που θα είναι η ρύθμιση της βίζας για τους κατόχους των απλών διαβατηρίων (που είναι και οι περισσότεροι) όταν πραγματοποιούν μικρής διάρκειας (48ωρα) ταξίδια στα νησιά μας. Να σημειώσω ακόμη ότι δεν είναι μόνο η εμπορική-οικονομική διάσταση του θέματος, αλλά και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους “γείτονες”, με αμοιβαίο συμφέρον και των δύο. Άλλωστε, όπως εύστοχα είπε ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος προχθές, πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο που σκέπτεται ο ένας για τον άλλον, γιατί όσο δε γνωριζόμαστε, οι σκέψεις είναι κακές!»