Παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη το λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», «Λέσβος 1912 - 2012: Εκατό Χρόνια Ελευθερίας».
Λεύκωμα Λέσχης Πλωμαρίου «Λέσβος 1912 - 2012: Εκατό Χρόνια Ελευθερίας»
Παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη το λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», «Λέσβος 1912 - 2012: Εκατό Χρόνια Ελευθερίας». Η αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης γέμισε από ανθρώπους του κόσμου της ενημέρωσης, του πνεύματος και όχι μόνο, που βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν την ιστορία της απελευθέρωσης και να τιμήσουν την επέτειο.
Για το λεύκωμα μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. τού Α.Π.Θ.
Δημήτρης Λυβάνιος, ο δημοσιογράφος
Γιάννης Κοτσιφός, ο Λέσβιος ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής
Παναγιώτης Ξωχέλλης, αλλά και ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου,
Ξενοφών Μαυραγάνης, που αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό και τη δράση του σωματείου και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του τόμου.
Οι εισηγήσεις
Για «πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην αφήγηση σημαντικών διπλωματικών και στρατιωτικών γεγονότων και προσωπικών μαρτυριών» έκανε λόγο ο κ. Λυβάνιος στην εισήγησή του, που χαρακτήρισε το λεύκωμα ως μια «πολυπρισματική» προσέγγιση, που αναδεικνύει την «ιστορία από τα πάνω» και την «ιστορία από τα κάτω», με λειτουργική και ενδιαφέρουσα εικονογράφηση.
«Το εν λόγω βιβλίο δίνει μια πολύ ικανοποιητική και αρκετά πλήρη εικόνα της κατάστασης στη Λέσβο την εποχή της απελευθέρωσης, ανοίγοντας ένα ευρύτερο “παράθυρο” στην ιστορία του νησιού. Αναμφίβολα εδώ έχουμε μια πολύ καλή εκδοχή αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί επετειακή τοπική ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας δεύτερος το λόγο, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός τόνισε τις δυσκολίες έκδοσης ενός συλλογικού τόμου. «Τέτοια βιβλία οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με συγκίνηση, όπως όλα τα πράγματα που αποτελούν καρπό γνήσιου και μεγάλου κόπου με αμφίβολο αντάλλαγμα για τους συντελεστές του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Λέσβιος ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Παναγιώτης Ξωχέλλης, αφού συνεχάρη τους επιμελητές της έκδοσης και το διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης Πλωμαρίου για την πρωτοβουλία έκδοσης «του εξαίρετου αυτού τόμου», όπως είπε, μίλησε για τις δύο ενότητες που διακρίνει και στις οποίες χωρίζεται το περιεχόμενο του λευκώματος. Τα κείμενα με ιστορικό πρίσμα (
Γιάννης Στεφανίδης, Βασιλική Κουρβανιού, Αριστείδης Φρυδάς κ.ά.) και τα «λογοτεχνικά μηνύματα διαφόρων μορφών» (
Μίλτος Κουντουράς, Αριστείδης Καλάργαλης, Παναγιώτης Σκορδάς κ.ά.).
Οι παρευρισκόμενοι
Την παρουσίαση χαιρέτισε με μήνυμά του ο βουλευτής τής Ν.Δ.
Κώστας Γκιουλέκας, ενώ παρόντες ήταν οι συγγραφείς του τόμου, καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης και εμπειρογνώμων φιλοτελιστής
Μιχάλης Τσιπίδης, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και το μέλος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης,
Παναγιώτης Κουτλής, Βασίλης Λαγουτάρης και
Παναγιώτης Τσαγκάρης αντίστοιχα, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος
Στρατής Πλωμαρίτης, Λέσβιοι καθηγητές τού Α.Π.Θ. και πολύς κόσμος.