Η ομάδα «Welcome to Europe», εξέλιξη της περσινής διοργάνωσης της ομάδας «No Border», πραγματοποίησε δράσεις «φόρου τιμής» στους πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί και σε όσους από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο Ακρωτήρι Κόρακας το φθινόπωρο του 2009.
Η ομάδα «Welcome to Europe» («Καλωσορίσατε στην Ευρώπη»), εξέλιξη της περσινής διοργάνωσης της ομάδας «No Border», πραγματοποίησε μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα δράσεις «φόρου τιμής» στους πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί και σε όσους από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο Ακρωτήρι Κόρακας το φθινόπωρο του 2009.
Η ομάδα «Welcome to Europe» είναι εξέλιξη του «No Border Camp», που διοργανώθηκε το περσινό καλοκαίρι στη Λέσβο. Δημιουργήθηκε ουσιαστικά μέσω επαφών κατοίκων της Ευρώπης με πρόσφυγες που ήταν πέρυσι στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής και οι οποίοι με την απελευθέρωσή τους έφτασαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ορισμένοι από τους οποίους κατάφεραν να πάρουν άσυλο και άλλοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λόγω της οδηγίας «Δουβλίνο ΙΙ».
Οι ιστορίες των ανθρώπων αυτών, προσωπικές μαρτυρίες που έγραψαν οι ίδιοι, καθώς και φωτογραφίες τους από τις χώρες όπου βρίσκεται ο καθένας αυτήν τη στιγμή, παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση που έγινε στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, τόσο στην πλατεία Σαπφούς το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στη Σκάλα Συκαμνιάς την Κυριακή.
«Θέλαμε να φέρουμε τις ιστορίες των προσφύγων αυτών πίσω στη Μυτιλήνη, ώστε να δει ο κόσμος ότι είναι άτομα με τη δική του ιστορία και το επάγγελμά του ο καθένας και όχι απλώς ο “βρεγμένος” ή κλεισμένος στη φυλακή πρόσφυγας», εξήγησαν στο «Ε» μέλη της ομάδας «Welcome to Europe».
Την έκθεση στην πλατεία Σαπφούς συνόδευε και η προβολή ενός βίντεο γύρω από τη δράση της Frontex και τις σχετικές δράσεις που ακτιβιστές είχαν διοργανώσει στο πλαίσιο του «No Border» πέρυσι το καλοκαίρι, στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Φόρος τιμής σε όσους πνίγηκαν
Η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε την Κυριακή στη Σκάλα Συκαμνιάς, κάτω από το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, το οποίο κέρδισε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Στη συνέχεια, η ομάδα μεταφέρθηκε στο Ακρωτήρι Κόρακας, όπου πέρυσι τον Οκτώβρη είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ πρόσφυγες, όταν η βάρκα τους έπεσε σε ξέρα και βυθίστηκε. Μαζί με την ομάδα των 35 περίπου συμμετεχόντων στη δράση, πολιτών από όλη την Ευρώπη που ήρθαν στη Λέσβο ειδικά για το σκοπό αυτό, ήταν και η τριμελής οικογένεια προσφύγων που είχαν διασωθεί από το δυστύχημα και επιθυμούσαν να βρουν τους ψαράδες που τους έσωσαν και να τους ευχαριστήσουν.
Στον τόπο του δυστυχήματος διαβάστηκε ένα κείμενο, ενώ το σύνολο των παρευρισκομένων τοποθέτησαν στο Ακρωτήρι Κόρακας μια αναμνηστική πλάκα, φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους, στην οποία, εκτός από τα ονόματα των τελευταίων, αναγράφεται: «Θρηνούμε για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στις 27/10/2009 στην προσπάθειά τους να περάσουν το οχυρό της Ευρώπης. Ευχαριστούμε τους θαρραλέους ψαράδες που έσωσαν τους επιζώντες.»
Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας το πρώην Κέντρο Κράτησης της Παγανής μετατράπηκε για τρεις ώρες σε μουσείο, αφού η έκθεση μεταφέρθηκε και στους χώρους του. Παράλληλα, έγινε η προβολή ενός 10λεπτου βίντεο που εξιστορούσε τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της Παγανής το περασμένο φθινόπωρο.