Πίσω παπά τα στέφανα

01/07/2012 - 05:56
Μόνο όποιος δήμος το επιθυμεί μπορεί να προβεί στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων του, σύμφωνα με την υπαναχώρηση του Υπουργείου Εσωτερικών από την αρχική ρύθμιση-πρότασή του, που προέβλεπε δραστική περικοπή του αριθμού των αντιδημάρχων.
Προαιρετική η μείωση των αντιδημάρχων μετά τις έντονες αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης για τον «Καλλικράτη ΙΙ»

Μόνο όποιος δήμος το επιθυμεί μπορεί να προβεί στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων του, σύμφωνα με την υπαναχώρηση του Υπουργείου Εσωτερικών από την αρχική ρύθμιση-πρότασή του, που προέβλεπε δραστική περικοπή του αριθμού των αντιδημάρχων. Η σθεναρή αντίδραση της αυτοδιοίκησης είχε ως αποτέλεσμα άρον - άρον να διαφοροποιηθεί το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση στο συγκεκριμένο σημείο, βάσει του οποίου οι 13 αντιδήμαρχοι της Λέσβου θα μειώνονταν σε επτά και οι τέσσερις της Λήμνου σε δύο.


Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, η μείωση των αντιδημάρχων από υποχρεωτική γίνεται προαιρετική και θα αποφασίζεται από τους ίδιους τους δήμους.
Ένα ακόμη θέμα που ενδιαφέρει τους δήμους του Νομού Λέσβου και που βελτιώνεται κατόπιν της συνάντησης, αφορά στην αυτεπιστασία, για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να γίνουν τεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα με την πρόσληψη οικοδόμων και εργατών σε όλους τους δήμους.
Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε έως και σήμερα μικτή επιτροπή να εξετάσει τις διορθώσεις σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει τη διαφωνία της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσεις με βάση τις προτάσεις τής ΚΕΔΕ.
Συμφωνία πάντως δεν υπήρξε σε ό,τι αφορά στα οικονομικά θέματα, όπου και αναμένεται να υπάρξουν και νέες περικοπές το 2012 στις διατιθέμενες πιστώσεις σε δήμους και περιφέρειες.


Πέντε δήμοι η Λέσβος και σειρά προτάσεων για τον «Καλλικράτη ΙΙ»:
Ως πότε «παρίες» της αυτοδιοίκησης;

Με βασική πρόταση τη δημιουργία πέντε δήμων στο νησί της Λέσβου, όπως πρότεινε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν σειρά προτάσεων-βελτιώσεων για τον «Καλλικράτη ΙΙ».
Το δίκτυο των προέδρων συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης στα Κεραμειά και κατ’ αρχάς αποτίμησε την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, που τουλάχιστον για το νησί της Λέσβου - όπως εκτιμά - απέτυχε παταγωδώς. Λόγω των υπαρκτών προβλημάτων που υπάρχουν, «οι περήφανες, στο παρελθόν, νησιωτικές κοινότητες, από πυλώνες της δημοκρατίας έχουν καταντήσει παρίες της αυτοδιοίκησης, κυρίως λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας».
Με αφορμή, λοιπόν, το πολυνομοσχέδιο της αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι διά του Δικτύου που έχουν δημιουργήσει στη Λέσβο, όπως μας είπε ο συντονιστής του και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Σινάνης, υπέβαλαν προτάσεις άμεσης εφαρμογής, αλλά και προτάσεις μεταγενέστερης υλοποίησης, που αφορούν στη δεύτερη αυτοδιοικητική θητεία με τον «Καλλικράτη».
Πολλές απ’ τις προτάσεις τους λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας.


Προτάσεις απ’ το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου
Αρμοδιότητες προς εκχώρηση

Με εισήγηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Περάματος, Κίμωνα Χρυσίδη, που υιοθέτησε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου στην προχθεσινή του συνεδρίαση, προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να εκχωρήσει στους προέδρους και στα τοπικά συμβούλια μια σειρά από αρμοδιότητες, με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που δε θα χρειάζεται να απευθύνονται σε κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου, είτε στη Μυτιλήνη είτε στις έδρες των άλλων δημοτικών ενοτήτων.

Προτείνεται η εκχώρηση ανάθεσης υπογραφής και η έκδοση μιας σειράς εγγράφων [π.χ. βεβαίωση για ταξινόμηση αγροτικού αυτοκινήτου, για αγροτική απασχόληση (είναι ή όχι αγρότης), μονίμου κατοικίας] ή πιστοποιητικών κ.λπ..
Ακόμη, προτείνεται στους προέδρους και τα συμβούλια να εκχωρηθούν αρμοδιότητες όπως ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στους κανονισμούς καθαριότητας, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων των κανονισμών λειτουργίας των κοιμητηρίων, η εφαρμογή των διατάξεων για την ηχορρύπανση, για τη ρύπανση των θαλασσών, την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον καθορισμό πεζοδρόμων, μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων και γενικά ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας και της ιδιαιτερότητας των χωριών.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η νομικά προβλεπόμενη απόφαση του δημάρχου για τη λειτουργία των κοινοτικών γραφείων και η στελέχωσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey