Με την ανακοίνωση ενός εντυπωσιακού προγραμματισμού δράσης για την πενταετία 2010 - 2015, το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, «γιόρτασε» χθες τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 1994.
Με την ανακοίνωση ενός εντυπωσιακού προγραμματισμού δράσης για την πενταετία 2010 - 2015, το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, «γιόρτασε» χθες τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 1994.
Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό προβλέπονται η δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου της δυτικής Λέσβου, η συνέχιση των έργων προστασίας και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου, δράσεις ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης γεωτόπων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η προώθηση δράσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για την αειφορία, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων με στόχο την ανάδειξη και προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου.
Ας σημειωθεί ότι το Μουσείο έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και προγραμματισμό των παραπάνω δράσεων για την περίοδο 2010 - 2015 με προοπτική την ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «για το οποίο», όπως λέει ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, «έχει ήδη γίνει σχετική προετοιμασία και έχει εξασφαλισθεί βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας». Σημαντικό, όμως, είναι ότι, όπως τονίζεται, έχει γίνει πέραν του ΕΣΠΑ «αναζήτηση άλλων κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ιστορία προσφοράς
Ως ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου λογίζεται η ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νόμου 2260/1994, μετά από πρόταση του τότε υφυπουργού Πολιτισμού, Νίκου Σηφουνάκη. Να τονίσουμε δε ότι με τον ίδιο νόμο ιδρύθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου Δάσους Λέσβου και ο Οργανισμός για την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που εγκαινιάσθηκε το φετινό Ιούνιο.
«Στη διάρκεια αυτής της 15ετίας που μεσολάβησε», λέει ο Νίκος Ζούρος, «καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες, ώστε το Μουσείο στο πλαίσιο της αποστολής του να αποτελέσει το φορέα ανάδειξης, συντήρησης, προστασίας και προβολής του απολιθωμένου δάσους και ένα σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο.»
Κατά το διάστημα των τελευταίων 15 χρόνων επίσης ιδιαίτερο βάρος, όπως είναι γνωστό, δόθηκε στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολείων και την οργάνωση επισκέψεων στο απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο, τη συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες του Μουσείου (παρακολούθηση ανασκαφών, καθαρισμός απολιθωμάτων κ.λπ.), τη δημιουργία ενημερωτικών εκδόσεων, μουσειοσκευών και εκπαιδευτικών βοηθημάτων.
Από τα εγκαίνια του Μουσείου το Σεπτέμβριο του 2001
Και επιστημονική δραστηριότητα
Το Μουσείο, όμως, έχει αναπτύξει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους τομείς των δραστηριοτήτων του. «Ήδη», λέει ο κ. Ζούρος, «βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, την UNESCO, με πανεπιστήμια και γεωπάρκα από όλο τον κόσμο. Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών του Μουσείου για την ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους αποτελεί η ένταξή του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που αποτελείται από 36 περιοχές με σημαντικά γεωλογικά μνημεία από τον ευρωπαϊκό χώρο (το Μουσείο αποτελεί ιδρυτικό μέλος και συντονιστή του), καθώς και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, το οποίο αριθμεί 64 γεωπάρκα από όλο τον κόσμο.»
Να θυμίσουμε, τέλος, ότι «για τις δράσεις του Μουσείου, η Λέσβος και η προστατευόμενη περιοχή του απολιθωμένου δάσους έχουν τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό βραβείο “EUROSITE management award” το 2001, το 2008 με το Διεθνές βραβείο Οικοτουρισμού SKǺL και το 2009 κηρύχθηκε “κορυφαίος Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας (EDEN)”».