ΠΑΡΕΛΘΟΝ η δωρεάν υγεία!

01/07/2012 - 05:56
Καρκινοβατεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού ο πρώτος μήνας λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, κλείνει με αποκαρδιωτικό απολογισμό. Στη Μυτιλήνη υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ασθενών που δεν μπορεί να βρει δωρεάν γιατρό σε κάποιες ειδικότητες.
Με συμμετοχή 15% όλες οι εξετάσεις (μαγνητικές, βιοχημικές κ.λπ.) εκτός ΕΟΠΥΥ, για όλους τους ασφαλισμένους ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

Καρκινοβατεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού ο πρώτος μήνας λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κλείνει με αποκαρδιωτικό απολογισμό. Στη Μυτιλήνη υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ασθενών που δεν μπορεί να βρει δωρεάν γιατρό σε κάποιες ειδικότητες (π.χ. δερματολόγο, ψυχίατρο), ακόμη κι αν θα πρέπει να περιμένει πάνω από 20 μέρες, όπως συμβαίνει σε κάποιες άλλες (π.χ. για ορθοπαιδικό, οφθαλμίατρο). Ομοίως δωρεάν δεν είναι πια όσες εξετάσεις δε γίνονται στις μονάδες του συστήματος, είτε γιατί δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα (π.χ. μαγνητικός τομογράφος) είτε γιατί σταμάτησαν ελλείψει υλικών (π.χ. βιοχημικές εξετάσεις για χοληστερίνη στο ΙΚΑ). Για όποια εξέταση δε γίνεται στις μονάδες τού ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν πλέον 15% συμμετοχή επί του κρατικού τιμολογίου (π.χ. 35,25 ευρώ για μαγνητική) ή το σύνολο της δαπάνης γιατί δεν περιλήφθηκε η εξέταση στις επιλέξιμες (π.χ. υπερηχογράφημα θυρεοειδούς).

Νέα εποχή, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους αγρότες, που έως και το τέλος τού 2011 είχαν δωρεάν όποιο γιατρό και σχεδόν όποια εξέταση ήθελαν, έφερε το νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ΕΟΠΥΥ. Στον Οργανισμό αυτό έχουν ενταχθεί οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΙ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ή πάνω απ’ το 95% του πληθυσμού του Νομού Λέσβου. Όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να εξεταστούν δωρεάν κλείνοντας ραντεβού στο τηλέφωνο 184, είτε στο ΙΚΑ, είτε στους συμβεβλημένους γιατρούς. Αν επισκεφτούν τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή τα κέντρα υγείας, τότε πληρώνουν πέντε ευρώ την εξέταση.

Έξι και κάτι ευρώ…
Σε επίπεδο Νομού Λέσβου έχουν συμβληθεί μόλις 15 γιατροί (αναλυτικά στον πίνακα), οι οποίοι όμως μπορούν να εξετάζουν έως 50 ασφαλισμένους τη βδομάδα. Αυτό το όριο είναι πολύ μικρό, ειδικά για γιατρούς που καλύπτουν μια μεγάλη διοικητική περιφέρεια ή είναι ένας ο γιατρός απ’ τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Η απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα έγκειται στην πολύ χαμηλή αποζημίωση που προβλέπεται και είναι μικτά δέκα ευρώ ή έξι και κάτι καθαρά ανά επίσκεψη. Μάλιστα, κάποιοι απ’ τους γιατρούς που ήδη εντάχθηκαν ευελπιστούν ότι θα υπάρξει αύξηση της αποζημίωσης άμεσα, διαφορετικά έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν. Σημειώνεται πως ούτε ένας γιατρός μεταξύ των παιδιάτρων, καρδιολόγων, γυναικολόγων, νευρολόγων, ενδοκρινολόγων, πνευμονολόγων, γαστρεντερολόγων, ωτορρινολαρυγγολόγων, ορθοπαιδικών, δερματολόγων, οφθαλμιάτρων δε συμβλήθηκε με τον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, υπάρχουν ειδικότητες που και στο ΙΚΑ, αλλά και με ιδιώτες γιατρούς καλύπτονται οι ανάγκες, αλλά υπάρχουν και ειδικότητες που εξυπηρετούνται μόλις με ένα γιατρό. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, «όλες οι ανάγκες εξυπηρετούνται από 25 γιατρούς και έναν οδοντίατρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, κάποιοι γιατροί να βλέπουν καθημερινά στις εγκαταστάσεις τού ΙΚΑ πάνω από 50 ασθενείς, διπλάσιους δηλαδή απ’ τα προγραμματισμένα ραντεβού, υπερβάλλοντας κυριολεκτικά εαυτόν.»

20 μέρες αναμονή…

Ο κ. Κύτελης συμπλήρωσε ότι σαφώς μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τις ειδικότητες που υπάρχει μόνο ένας γιατρός στο ΙΚΑ, όπως ορθοπαιδικός και οφθαλμίατρος, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ήδη τα ραντεβού κλείνονται για μετά από 20 μέρες. Υπάρχουν όμως και ειδικότητες που δε διαθέτει το ΙΚΑ, αλλά ούτε και υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί με αυτές (ψυχίατρος, δερματολόγος, γαστρεντερολόγος), οπότε αναγκαστικά οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώσουν τα πέντε ευρώ στο Νοσοκομείο για να εξεταστούν ή να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό.
Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι οι ασφαλισμένοι στα προαναφερόμενα ταμεία έχουν τη δυνατότητα, πληρώνοντας την επίσκεψη σε ιδιώτη μη συμβεβλημένο γιατρό, να προμηθευτούν τα φάρμακά τους πληρώνοντας το ίδιο ποσοστό συμμετοχής όπως αν θα τα έγραφε γιατρός τού ΕΟΠΥΥ.

Γενική Ιατρική    Βαρβαγιάννης Δημήτριος    Πλωμάρι    22520 31888
Ιατροί άνευ ειδικότητας    Κατσανέρη Δέσποινα    Μούδρος    22540 71990
Κυτταρολογία    Παλαιολόγου Αγγελική    Μυτιλήνη    22510 24860, 6932-512560
Ουρολογία    Πελέκος Μιχάλης    Μυτιλήνη    22510 40883, 6934-877441
Ουρολογία    Μουτζούρης Βασίλειος    Μυτιλήνη    22510 43456
Οφθαλμολογία    Κωνσταντίνου Παναγιώτης    Μύρινα    22540 26306
Παθολογία    Πορίχης Βασίλειος    Μύρινα    22540 24802
Παθολογία    Χατζηχαραλάμπους Γεώργιος    Μύρινα    22540 22674
Παθολογία    Περπερίδης Βασίλειος    Μύρινα    22540 22335, 6944-636315
Παθολογία    Κατής Τριαντάφυλλος    Μύρινα    22541 10018, 6944-6068250
Παθολογία    Μακρή Στέλλα    Μυτιλήνη    22510 47448, 6972-261597
Παθολογία    Στρόπιος Χρήστος    Μυτιλήνη    22510 21500
Παθολογία    Δόλκας Γεώργιος    Μυτιλήνη    22510 41127
Παθολογία    Παρασκευαΐδης Παναγιώτης    Μυτιλήνη    22510 26805
Παθολογία    Γιανναδάκης Εμμανουήλ    Μυτιλήνη    22510 24846


Ξεμένει από αντιδραστήρια το ΙΚΑ
Χωρίς πλαφόν, με συμμετοχή

Το τρίτο βασικό σκέλος της πρωτοβάθμιας υγείας, εκτός απ’ την εξέταση του γιατρού και τη χορήγηση φαρμάκων, είναι οι εξετάσεις, διαγνωστικές-απεικονιστικές και εργαστηριακές. Με το νέο σύστημα, για όποιες εξετάσεις δε γίνονται στο ΙΚΑ, στο Νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας, όποιος γιατρός και αν τις έχει γράψει (του ΕΟΠΥΥ ή ιδιώτης), ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος πρέπει να πληρώσει συμμετοχή της τάξης τού 15% επί του κρατικού τιμολογίου. Παράλληλα, έχουν αρθεί τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που ίσχυαν σε κάποια ταμεία για τον αριθμό των ασφαλισμένων τους που θα έκαναν μια συγκεκριμένη εξέταση μηνιαίως. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ στη Λέσβο δικαιολογούσε και κάλυπτε μέχρι 30 μαγνητικές τομογραφίες το μήνα, για τις οποίες όμως οι ασφαλισμένοι του δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ. Τώρα καταργείται το πλαφόν, αλλά ισχύει η συμμετοχή τού 15%.


Έχει ήδη διαμορφωθεί ένας κατάλογος κοστολόγησης μιας σειράς εργαστηριακών (βιοχημικές, πυρηνικές, μικροβιολογικές) και απεικονιστικών-διαγνωστικών εξετάσεων, για τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή και θα επικοινωνούν απ’ ευθείας οι ίδιοι τηλεφωνικώς με το εργαστήριο-κέντρο που επιλέγουν, για να κλείσουν ραντεβού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια μέτρηση προθρομβίνης στο κρατικό τιμολόγιο που καθορίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011, κοστολογείται στα 12 ευρώ, μια ενδοσκόπηση οισοφάγου με λήψη βιοψίας στα 53 ευρώ, ενώ μια μαγνητική (χωρίς σκιαγραφικό υγρό αν απαιτείται) κυμαίνεται μεταξύ 235 και 295 ευρώ.

Όλες έξω;
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποιοι γιατροί ήδη έχουν εντοπίσει αρκετές εξετάσεις που δεν έχουν περιληφθεί στον κατάλογο με την κρατική κοστολόγηση. Για αυτό και μένει να διευκρινιστεί εάν και για αυτές τις εξετάσεις, όπως π.χ. το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή 15% ή το 100% όπως γίνεται απ’ την αρχή τού 2012.
Φαίνεται, όμως, ότι σταδιακά οι ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι στη Μυτιλήνη θα πληρώνουν συμμετοχή για το σύνολο και των βιοχημικών εξετάσεών τους, αφού το ένα μετά το άλλο τελειώνουν τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιεί το ιατρείο τού ΙΚΑ. Όπως μας είπε ο κ. Κύτελης, ήδη δε γίνονται οι εξετάσεις για τη χοληστερίνη και αναμένεται, αν δεν αντιμετωπιστεί κεντρικά το πρόβλημα με τις προμήθειες αντιδραστηρίων, πολύ σύντομα να σταματήσουν οι περισσότερες εξετάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey