Προέγκριση χωροθέτησης πήραν τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στη Λέσβο προκειμένου να αντιμετωπισθεί το υδρευτικό πρόβλημα του νησιού.
Προέγκριση χωροθέτησης πήραν τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στη Λέσβο προκειμένου να αντιμετωπισθεί το υδρευτικό πρόβλημα του νησιού. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η προκαταρτική μελέτη του συνολικού έργου και τώρα πρέπει να προχωρήσει η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την εκπόνηση των υποστηρικτικών και των οριστικών μελετών, το κόστος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών. «Σχετικό αίτημα έχει ήδη καταθέσει η νομαρχία Λέσβου στον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα», δήλωσε στο «Ε» ο αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, τα επόμενα 40 χρόνια θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού στους 143.000 κατοίκους κι έτσι οι ανάγκες για ύδρευση θα αυξηθούν στα 14,6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Ταυτόχρονα, υπόλοιπες χρήσεις του νερού (βιομηχανία, κτηνοτροφία) υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο κυβικά περίπου. Ας σημειωθεί πως σήμερα όλες οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από υπόγεια ύδατα, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να παρουσιάζονται μέταλλα και άλατα λόγω γεωλογικών συνθηκών και λόγω τοπικής υφαλμύρωσης.
Η προκαταρκτική μελέτη αναφέρει ακόμα ότι προβλήματα σημαντικά παρουσιάζονται και στην ποσότητα του νερού για ύδρευση, μια και αρκετές πηγές είναι σε οριακό επίπεδο, ενώ κατά καιρούς πραγματοποιούνται ενισχυτικές γεωτρήσεις για την κάλυψη των αναγκών. Η αντιμετώπιση δε των προβλημάτων στην ποιότητα του νερού και η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών αναγκών απαιτεί την πραγματοποίηση σειράς έργων, με πρώτο από όλα τη μείωση των απωλειών νερού και της σπατάλης αυτού.
Τι σχεδιάζεται
Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν είναι τα εξής:
- Κατασκευή έργων βελτίωσης των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς νερού.
- Κατασκευή του φράγματος Τσικνιά και του φράγματος Πολιχνίτου, καθώς και των απαραίτητων υποδομών και δικτύων για την αξιοποίηση του νερού που θα συγκεντρώνεται σε αυτά, όπως είναι αγωγοί μεταφοράς του νερού και ταχυδιυλιστήρια για τον καθαρισμό του προκειμένου να είναι πόσιμο.
- Ολοκλήρωση της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής του Σεδούντα, η κατασκευή έργων για την αξιοποίηση του φράγματος Ερεσού και της λιμνοδεξαμενής Μήθυμνας για ύδρευση και η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Σκόπελο Γέρας.
- Για την υδροδότηση της Αγιάσου προτείνεται η περίπτωση της κατασκευής φράγματος στη θέση «Πέντε Βρύσες», που βρίσκεται απέναντι από τη Μεγάλη Λίμνη.
«Το κόστος των παραπάνω έργων», λέει ο κ. Βαλσαμίδης, «ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και η κατασκευή τους δεν μπορεί παρά να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του υπουργείου Υποδομών. Αν το υπουργείο κινηθεί γρήγορα, μπορούμε να περιμένουμε ότι η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνει από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται να υπάρχει ένα πακέτο ώριμων έργων.»