Ένα τριήμερο (Παρασκευή 13, Σαββάτο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου )που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε όφελος της λεσβιακής οικονομίας όσον αφορά στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στο νησί, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ένα τριήμερο που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε όφελος της λεσβιακής οικονομίας όσον αφορά στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στο νησί, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευή 13, Σαββάτο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, στο «Σισμανόγλειο Μέγαρο» του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στην τουρκική μεγαλούπολη.
Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, που εκτός από έδρα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο αναφοράς της Ελλάδας στην Πόλη, στον κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο δρόμο, την ιστορική Λεωφόρο του Πέραν, γέμισε επί τρεις μέρες ήχους, μουσικές και γεύσεις της Λέσβου.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε την Παρασκευή, οπότε και εγκαινιάσθηκε η Έκθεση Απολιθωμάτων που μετέφερε στην Πόλη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με επικεφαλής τον ίδιο το διευθυντή του, Νίκο Ζούρο.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Βασίλειος Μπορνόβας, με τη δημοσιογράφο Ζαϊνέπ Οράλ και τον πανεπιστημιακό ιστορικό Ιλμπέρ Ορταίλί (αριστερά). Γεύσεις από το «Buy Lesvos» (δεξιά)
Οι επισκέπτες του Σισμανόγλειου Μεγάρου δοκίμασαν μυτιληνιά εδέσματα που μετέφερε και προσέφερε η εταιρεία «Buy Lesvos», υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών της Λέσβου, ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, πραγματοποίησε συναντήσεις με μέλη της Ένωσης των Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως είναι το κρατικό κανάλι TRT και η εφημερίδα «Zaman», καθώς και θεσμικούς παράγοντες και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος - όπως είπε η κ. Πνακά - «δεσμεύτηκε σε μια μελλοντική συνεργασία με στόχο την ανταλλαγή τουριστικών δράσεων μεταξύ των δύο περιοχών».
… και απολιθώματα από το Σίγρι, στις αίθουσες του Σισμανόγλειου Μεγάρου
Επίσης παρουσιάσθηκε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ η ομιλία του ποιητή Στρατή Πασχάλη ομολογουμένως συνεπήρε τους παριστάμενους Ρωμιούς της Πόλης και τους Τούρκους καλεσμένους.