Ο ηλικιωμένος σκύλος

01/07/2012 - 05:56
Το γήρας δεν είναι ασθένεια. Είναι μία φυσική, βιολογική διαδικασία που αρχίζει με τη γέννηση κάθε ζώου. Με το πέρασμα του χρόνου και τον ερχομό του γήρατος της τρίτης ηλικίας, οι ικανότητες της όρασης, της ακοής, της όσφρησης και της κινητικότητας του σκύλου μας μειώνονται.
Το γήρας δεν είναι ασθένεια. Είναι μία φυσική, βιολογική διαδικασία που αρχίζει με τη γέννηση κάθε ζώου. Με το πέρασμα του χρόνου και τον ερχομό του γήρατος της τρίτης ηλικίας, οι ικανότητες της όρασης, της ακοής, της όσφρησης και της κινητικότητας του σκύλου μας μειώνονται.
Το γήρας επιφέρει φυσικές και ψυχικές αλλαγές στη ζωή του.

Σημάδια γήρατος

1. Αλλαγές στο τρίχωμα.
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και πολλά από τα σκυλιά μας γκριζάρουν. Η μουσούδα τους γίνεται σιγά - σιγά άσπρη, όπως και η περιοχή γύρω από τα μάτια τους, κυρίως στα μαύρα ζώα. Με το πέρασμα των χρόνων έχουμε πια ένα σκύλο με γκρίζο ή άσπρο κεφάλι, όπως άλλωστε και εμείς γερνώντας μαζί του αποκτούμε ψαρά μαλλιά.
2. Απώλεια όρασης. Η όρασή τους συχνά ελαττώνεται σταδιακά, δίχως εμείς να το αντιληφθούμε, όπως συμβαίνει και με τη δική μας. Η απώλεια αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στις καθημερινές του δραστηριότητες, γιατί ο σκύλος λειτουργεί με τα άλλα αισθητήρια όργανά του, στα οποία βασίζεται πλέον ακόμα περισσότερο. Χαίρεται πάντα να βγαίνει βόλτα, μόνο που τώρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να τον έχουμε πάντα υπό την άμεση επίβλεψή μας. Πρέπει να τον πηγαίνουμε βόλτα σε γνώριμα μέρη, να φροντίζουμε να μην απομακρύνεται πολύ από κοντά μας, ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τον φωνάξουμε κοντά μας και να τον δέσουμε. Ένας δυνατός θόρυβος, ένας καινούργιος ήχος, η ξαφνική εμφάνιση ενός άγνωστου ανθρώπου ή σκύλου μπορεί να τον τρομάξουν και να του επιφέρουν πανικό, ώστε να δραπετεύσει με απρόσμενα αποτελέσματα ή ακόμα και να επιτεθεί από φόβο.
3. Απώλεια ακοής. Η ακοή ενός σκύλου σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να αδυνατίσει ή το ζώο να τη χάσει τελείως, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν ο μέχρι σήμερα πάντα υπάκουος σκύλος μας δεν αντιδρά πλέον καθόλου στα παραγγέλματά μας. Αν πράγματι η ακοή του σκύλου μας έχει αδυνατίσει, μπορούμε επίσης να το διαπιστώσουμε δοκιμάζοντας να τον φωνάξουμε για κάτι που τον ενδιαφέρει, όπως φαγητό ή παιχνίδι ή να του μιλήσουμε όταν αυτός κοιμάται ή όταν βρίσκεται σε άλλο χώρο. Η μη ανταπόκριση σημαίνει αλλαγές στην ακοή του. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο επικοινωνίας με το ζώο μας. Μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης, έχει μάθει να επικοινωνεί μαζί μας πέρα από τα λεκτικά παραγγέλματα και με τη γλώσσα του σώματος και των νευμάτων των χεριών μας.
4. Περιορισμένη κινητική ικανότητα. Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρούμε ότι ο σκύλος μας θέλει όλο και πιο πολύ να κοιμάται. Θέλει να περνάει όλο και πιο πολλές ώρες στο καλαθάκι του χωρίς να δείχνει τον απαιτούμενο ενθουσιασμό που μας είχε συνηθίσει όταν μας έβλεπε να παίρνουμε το λουρί του και να πηγαίνουμε στην πόρτα. Πολλές φορές μάς ρίχνει ένα βλέμμα σα να μας λέει: «Άντε, πάλι βόλτα θα πάμε;!» και γυρίζει στο άλλο πλευρό και μας αγνοεί. Ίσως με αυτό τον τρόπο δηλώνει μία αυξημένη ανάγκη για ύπνο και ηρεμία, ίσως όμως να είναι και σημάδι ότι τα κοκκάλα του ηλικιωμένου φίλου μας πονάνε. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα μας λύσει την απορία. Αν τελικά πάσχει από κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα ή κάποια πάθηση καρδιακή και αναπνευστική, τότε μην τον εξαναγκάζετε σε κοπιαστικές δραστηριότητες. Αφήστε τον να απολαύσει τον ύπνο του και την ηρεμία που χρειάζεται. Τα ηλικιωμένα ζώα έχουν συχνά προβλήματα με τις αρθρώσεις τους, ακριβώς όπως ο άνθρωπος. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό σύστημα, με επακόλουθο να δυσκολεύει την κινητικότητά τους.
5. Υπέρβαρο ζώο. Τα υπέρβαρα σκυλιά τα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι. Φυσικά ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση του βάρους στα ηλικιωμένα ζώα είναι και ο μεταβολισμός. Το ίδιο όπως και στους ανθρώπους. Θα πρέπει, λοιπόν, μεταξύ των άλλων να λαμβάνουν ειδική τροφή με χαμηλή ενέργεια. Ο κτηνίατρός μας είναι ο καταλληλότερος να μας συμβουλεύσει για τη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου μας. Είναι ο σκύλος μας υπέρβαρος; Πρέπει οπωσδήποτε να μπει σε πρόγραμμα δίαιτας για να χάσει βάρος! Διαφορετικά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τραγικές και μη αναστρέψιμες, όπως μεταξύ των άλλων διαβήτης, μυοσκελετικές βλάβες, κακή πέψη, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, κακή λειτουργία του ήπατος. Η δίαιτα δε θα ενοχλήσει σίγουρα τον υπέρβαρο σκύλο μας, ούτε θα του φανεί τραγική. Όταν ο σκύλος μας αποκτήσει ξανά τον ιδανικό για τη φυλή του βάρος, θα αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής και πολλά προβλήματα υγείας θα καλυτερεύουν. Η δυνατότητα να κινείται πάλι άνετα και γρήγορα θα τον κάνει ευτυχισμένο, με διάθεση για ζωή και παιχνίδια. Ένας σκύλος με φυσιολογικό βάρος ζει καλύτερα και περισσότερα χρόνια.
6. Παραξενιές λόγω ευαισθητοποίησης. Πράγματα και καταστάσεις που ο σκύλος μας άλλοτε ανεχόταν, γίνονται με την πάροδο των χρόνων ανυπόφορα τώρα για αυτόν και αρχίζουν να τον εκνευρίζουν. Σκυλιά που στα νιάτα τους λάτρευαν τα παιδιά και τα παιχνίδια τους, αρχίζουν με την εμφάνιση της τρίτης ηλικίας να χάνουν την υπομονή μαζί τους. Ο θόρυβος, η ένταση, οι φωνές, τα έντονα παιχνίδια των παιδιών αρχίζουν να κουράζουν τον ηλικιωμένο σκύλο. Δεν παύει να τα αγαπάει, απλά αποζητά την ησυχία του.
7. Ξεροκεφαλιά λόγω γήρανσης. Τα ηλικιωμένα ζώα γίνονται μερικές φορές ξεροκέφαλα, πεισματάρικα και ανυπάκουα. Αποκτούν ξαφνικά έναν παλιμπαιδισμό και κάνουν πράγματα που ποτέ δεν έκαναν ως κουτάβια ή ως νεαρά ζώα. Όσο αυτή η ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς και ιδιαιτερότητα που αναπτύσσει ο υπερήλικας σκύλος μας παραμένει σε όρια ασφαλείας, δεν υπάρχει πρόβλημα ή λόγος ανησυχίας. Ό,τι δε θα ανεχόμαστε ποτέ από το νεαρό σκύλο μας ή ένα κουτάβι, ήρθε η στιγμή που πρέπει να παραβλέψουμε στο ηλικιωμένο ζώο μας…
Αφιερωμένο στην Πατσατσούφα μας. Σε αγαπάμε και σε σκεφτόμαστε!!!

Πηγή: www.my-pet.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey