Νέες καταγγελίες για το έργο της ανάπλασης του λιμανιού της Μύρινας, από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου «Ανεμόεσσα».
Νέες καταγγελίες για το έργο της ανάπλασης του λιμανιού της Μύρινας, από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου «Ανεμόεσσα», στη διάρκεια του απολογιστικού του έργου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί. Απ’ τη συνέλευση προέκυψε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο για τη διετία 2009 - 2011, με πρόεδρο την κ. Φωτεινή Ετμεκτσόγλου, αντιπρόεδρο την κ. Αλίκη Παλαιολόγου, γενική γραμματέα την κ. Ήβη Νανοπούλου, ειδικό γραμματέα τον κ. Γεώργιο Κότσαλη, έφορο Εκδηλώσεων τον κ. Γρηγόρη Μανινάκη και έφορο Δημοσίων Σχέσεων τον κ. Θύμιο Παπαγιάννη.
Ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου, Σπύρος Ζούρος, κάνοντας τον απολογισμό των δράσεων της «Ανεμόεσσας», αναφέρθηκε στο έργο της ανάπλασης του λιμανιού, τονίζοντας ότι στο χώρο «έκοψαν τις παλιές μουριές, τις παλιές ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, κατέστρεψαν τους φοίνικες (θέλησαν, λέει, να τους “μεταφέρουν”, αν είναι δυνατόν τόσων χρονών δένδρα) και τσιμεντοποίησαν όσο μπορούσαν περισσότερο χώρο. Τοποθέτησαν και 87 φωτιστικά σημεία. Προφανώς με τη σκέψη ότι οι μισές Μυρινέες θα δουλεύουν το κέντημά τους στην αγορά και οι άλλες μισές στο λιμάνι, για να μη γίνεται και συνωστισμός ...». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε το έργο που γίνεται στο λιμάνι, ενώ συμπλήρωσε: «Παράλληλα άρχισαν να εμφανίζονται και οι παράγκες-σκέπαστρα και όλοι να είμαστε καλά και ο χορός καλά κρατεί. Τόση υποβάθμιση μπροστά μας και τόση τύφλωση παράλληλα, είναι αδιανόητο.»
Παρεμβάσεις
Στον απολογισμό του ο Όμιλος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν σχετικά με τη λειτουργία επτά καλοκαιρινών αναψυκτηρίων - μπαράκια - στην ακτή του Θάνους, όπου η «κατάσταση, ύστερα από ένα έτος “βελτιώθηκε” με τη λειτουργία μόνον έξι αντί των επτά αναψυκτηρίων». Έγινε αναφορά στις παρεμβάσεις για τη ματαίωση του έργου της μονάδας αποθείωσης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, καθώς και για την εβδομάδα δενδροφύτευσης σε δύο σημεία της Μύρινας και συγκεκριμένα στο Λόφο του Ανδρωνίου και στον περιφερειακό δρόμο της Μύρινας.
Σχετικά με τον έλεγχο της κυκλοφορίας και το θέμα της ασφάλειας κατά μήκος του δυτικού άξονα της Μύρινας, ο όμιλος με παρέμβαση στο δήμαρχο Μύρινας, επεσήμανε «τη συνεχιζόμενη δυσάρεστη και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση κατά μήκος του δυτικού άξονα της Μύρινας, από το ύψος του κτηρίου Βόντελα μέχρι τον Αυλώνα, που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες, και στην ελλιπή μέριμνα για την ασφαλή κίνηση πεζών και ποδηλατιστών».
Περί αναπλάσεων
Για το θέμα της ανάπλασης της αγοράς της Μύρινας έγινε εκτενής αναφορά και ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτήν τη σαφέστατη και ανενδοίαστη αλλοίωση, που διάφοροι, ορμώμενοι από διάφορα κίνητρα, τη βάφτισαν ανάπλαση και το χειρότερο την πραγματοποίησαν, το Δ.Σ. του Ομίλου μας δεν μπορούσε φυσικά να παραμείνει αδιάφορο. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη η αδιαφορία μας και σαφώς θα ανέτρεπε αυτή την ίδια την ανάγκη της υπάρξεως του σωματείου μας ως ομίλου, που άμεσα και πρωτίστως ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού μας.»
Έγινε αναφορά στη «ραγδαία υποβάθμιση της Μύρινας γενικά και του Ρωμαίικου Γιαλού ειδικότερα. Το λεγόμενο “κάθε πέρσι και καλύτερα” στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ακράδαντα. Έτσι, λοιπόν, ένα εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο έγγραφό μας, με χρονολογία 04.05.2009, συνοδευόμενο και πάλι με σειρά φωτογραφιών, στείλαμε σε όλο τα αρμόδια υπουργεία, Περιφέρεια, νομαρχία κ.λπ.».
Για το τεράστιο θέμα της μειώσεως της αλόγιστης καθημερινής χρήσης της πλαστικής σακκούλας στο νησί και την αντικατάστασή της με σακκούλα πολλαπλής χρήσεως, έγινε ενημέρωση στους δήμους του νησιού κατά πόσο θα μπορούσαν να εντάξουν την κίνηση σε ένα πρόγραμμά τους, αλλά απάντηση δεν έχει σταλεί ακόμη στον Όμιλο. Το πρόβλημα υιοθέτησε η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Μούδρου, με πρωτεργάτη το μέλος του ομίλου, καθηγητή Φυσικής Μιχάλη Μπλέκα. Για το πεδίο βολής στο Προπούλι και την ανοικοδόμηση στις κορυφογραμμές υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις, έγινε ενημέρωση για το σήμα αειφορίας που απέκτησε ο δήμος Μούδρου και τέλος στη συνεργασία με το κίνημα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το μήνα Μάιο, με εθελοντές μέλη του Ομίλου και τη συμμετοχή 40 παιδιών με τους οδηγούς τους, έγινε καθαρισμός τις ακτές του Ρωμαίικου και του Αυλώνα, ενώ ο δήμος βοήθησε στην αποκομιδή των σκουπιδιών.