Κέντρο υποδοχής σε παλιό στρατόπεδο;

01/07/2012 - 05:56
Φουντώνουν οι συζητήσεις που θέλουν το κύμα λαθρομετανάστευσης να στρέφεται ξανά προς τα νησιά μετά τα μέτρα που λαμβάνονται στον Έβρο, ενώ δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου κάνουν λόγο για αναζήτηση χώρου σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λέσβο.
Φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις που θέλουν το κύμα λαθρομετανάστευσης να στρέφεται ξανά προς τα νησιά μετά τα μέτρα που λαμβάνονται στον Έβρο. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου κάνουν λόγο για αναζήτηση χώρου σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στη Λέσβο. Πληροφορίες, μάλιστα, ήθελαν να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το υπό εκκένωση 296 Τάγμα στη Μόρια. Στελέχη, όμως, του Στρατού διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο προς παραχώρηση πέρα από το οικόπεδο που πριν από ένα χρόνο περίπου παραχωρήθηκε στην Ουτζά, χωρίς έκτοτε να γίνει η παραμικρή εργασία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η παραχώρηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία 15 τέτοιων χώρων σε όλη την επικράτεια. Η βαρύτητα θα δοθεί σε περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Είναι οι περιοχές από όπου επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των λαθρομεταναστών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να αποφύγει τη μεταφορά τους στην Αθήνα, όπως γίνεται σήμερα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρέδωσαν λίστα τέτοιων στρατοπέδων στη Λέσβο, αλλά και σε Έβρο, Ροδόπη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Ρόδο και Δράμα. Στρατόπεδα που θα μπορούσαν µε μικρές μετατροπές να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες. Όπως, μάλιστα, προβλέπει η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου, δίδεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων, για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.

Από στρατόπεδο… σε στρατόπεδο

Οι πρώτες συζητήσεις με το Στρατό για την εξεύρεση χώρου δημιουργίας πρότυπου κέντρου υποδοχής και καταγραφής μεταναστών είχαν ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν σύμβουλος για Θέματα Προσφύγων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν τότε η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. Η ίδια, μάλιστα, είχε βρεθεί στη Μυτιλήνη και είχε επισκεφθεί τόσο το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ουτζά, αλλά και ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του Μανταμάδου, που είχε προταθεί να ενοικιαστεί για αυτόν το σκοπό. Παρά τις δηλώσεις τότε ότι το νέο κέντρο θα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει μέσα σε διάστημα έξι μηνών… το έργο δεν προχώρησε στο παραμικρό. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε πρωτίστως η θεαματική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια, επηρέασε όμως σίγουρα και η οικονομική κρίση, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει πως δε λήφθηκαν υπ’ όψιν αντιδράσεις τοπικών επαγγελματιών και πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ουτζάς και του Καρά Τεπέ.
Στο διάστημα που μεσολάβησε και με το βλέμμα σε νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης που όλοι αναμένουν ότι μπορεί να επιστρέψει στα νησιά, η δημιουργία κέντρου υποδοχής έχει «πέσει» ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, ιδιαίτερα μάλιστα στη Λέσβο, που το 2008 ήταν κύρια πύλη εισόδου της χώρας και σήμερα, μετά και το κλείσιμο της Παγανής, στο νησί δεν υπάρχει άλλη δομή υποδοχής μεταναστών.

Εκκενώνεται

Έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα ήθελε να συζητιέται το στρατόπεδο του 296 Τάγματος στη Μόρια, το οποίο εκκενώνεται και οι στεγαζόμενες εκεί μονάδες μετακινούνται σε άλλα σημεία. Ο Στρατός, όμως, έχει «ξεκόψει» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού έχει κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως οι χώροι του θα αξιοποιηθούν για δημιουργία κατοικιών για τους ΕΠΟΠ.
Ανάλογο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και για τις νέες εγκαταστάσεις τού 221 Τάγματος, δηλαδή το πρώην Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Και εκεί ο Στρατός μετέφερε άμεσα στρατιωτική μονάδα, «κλείνοντας» την πόρτα σε τέτοιου είδους βλέψεις.
Επίσης, στο τραπέζι είχε «πέσει» και η πρόταση αξιοποίησης εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου στην Πέτρα. Εκεί όμως υπήρξαν ενστάσεις από την Αστυνομία, καθώς είναι μεγάλη η απόσταση από τη Μυτιλήνη. Από την άλλη μεριά, θα υπήρχαν ούτως ή άλλως αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, καθώς σε μια καθαρά τουριστική περιοχή μια τέτοια μονάδα θα προκαλούσε μόνο προβλήματα.
Για τους αξιωματούχους τής ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο, πάντως, το θέμα δημιουργίας κέντρου υποδοχής θεωρείται ξεχασμένο, καθώς επισήμως δεν κουβεντιάζεται τίποτα. «Ακόμη και αν βρουν το χώρο, πώς θα τον συντηρήσουν; Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη στελέχωση και λειτουργία του από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη στιγμή που δεν έχουν χρήματα ούτε για σελίδες Α4 για φωτοτυπίες;», μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι αυτήν τη στιγμή στη Λέσβο δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος χώρος, έστω για ολιγόωρη φιλοξενία μεταναστών μέχρι να προωθηθούν στη Χίο και τη Σάμο, όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής. Το Κέντρο της Παγανής έχει κλείσει οριστικά, ενώ οι μετανάστες που μέχρι μήνες έφθαναν στο νησί μεταφέρονταν στο Νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και για λίγες ώρες - μέχρι να φύγουν με το πλοίο της γραμμής για τη Χίο - είτε «φιλοξενούνταν» στα κρατητήρια της Αστυνομίας είτε συγκεντρωνόταν στο χώρο του λιμανιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey