Επιστροφή απ’ την Baden - Baden

01/07/2012 - 05:56
Στη γνωστή λουτρόπολη Baden - Baden της Γερμανίας βρέθηκαν εκπρόσωποι έξι δήμων της Λέσβου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ταξιδιών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.
Στη γνωστή λουτρόπολη Baden - Baden της Γερμανίας βρέθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωποι έξι δήμων της Λέσβου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ταξιδιών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου, 60 συνολικά, οι εκπρόσωποι της Λέσβου ενημερώθηκαν για τη διαχείριση του σημαντικού αυτού φυσικού πλούτου, μένοντας, από ό,τι μας είπαν, εντυπωσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν. Αναπόφευκτα, συγκρίνουν την κατάσταση που συνάντησαν εκεί, με αυτήν που επικρατεί στα λουτρά του νησιού μας…

Η πόλη Baden - Baden της Γερμανίας είναι γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά. Μάλιστα, πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση που προχωράει εξαιρετικά καλά, αφού όπως μας ενημέρωσαν οι αυτοδιοικητικοί που βρέθηκαν εκεί την προηγούμενη εβδομάδα, ο τζίρος που μένει στο δήμο - ο οποίος νοικιάζοντάς τα με σύμβαση για 20 χρόνια σε μια ελβετική εταιρεία, κρατάει το 40% των εσόδων - ανέρχεται στα 200.000 ευρώ. Ποσό ανάλογο των επισκεπτών, αφού από τα 6.000.000 που βρίσκονται κάθε χρόνο στην περιοχή, οι 600.000 την επισκέπτονται μόνο για τα λουτρά της.

Σωστή διαχείριση
«Πρόκειται για μια πόλη όπου το μοντέλο του θερμαλισμού και του ιαματικού τουρισμού είναι πολύ εξελιγμένο. Είδαμε πώς οι άνθρωποι εκεί διαχειρίζονται το φυσικό τους πλούτο και πώς αξιοποιούν τις πηγές τους. Πρόκειται για κάτι που για τους ίδιους είναι τρόπος ζωής», αναφέρει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μυτιλήνης, Βασιλική Χοχλάκα.
Όπως λέει, τα μέλη του Συνδέσμου υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης που τους ενημέρωσε για τη λουτρόπολη, ενώ σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος μίλησε για πολλή ώρα στα μέλη του Συνδέσμου, εξηγώντας τους τα φαινόμενα της γεωθερμίας, των σεισμών κ.λπ..
«Στην Ελλάδα και στη Λέσβο είμαστε, δυστυχώς, αρκετά πίσω ακόμη στην ανάπτυξη. Μπορεί να γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Το σημαντικό είναι ότι εκεί κάθε χρόνο εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό ένα πολύ μεγάλο ποσό για την αξιοποίηση των πηγών, κάτι που εδώ δεν ισχύει. Είναι σημαντικό τα ιαματικά λουτρά να συνεχίσουν να ανήκουν στους δήμους και να μην περάσουν στα τουριστικά ακίνητα.»


Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Μυτιλήνης, κ. Βασιλική Χοχλάκα, και ο δήμαρχος Μήθυμνας, κ. Στέλιος Καραντώνης, μαζί με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. κ. Βασίλη Παπαζάχο

Ας μιλήσουν τα νούμερα…
«Δεν είχα ξαναπάει σε λουτρά στο εξωτερικό και εντυπωσιάστηκα πολύ. Υπήρχαν 17 στάδια μέσα στη λουτρόπολη και μπορούσε κανείς να τα ακολουθήσει με ένα ποσό των 31 ευρώ, που αντιστοιχούσε περίπου σε 3,5 ώρες», εξηγεί ο δήμαρχος Πέτρας, κ. Αποστόλης Αλατζάς.
Εξίσου εντυπωσιασμένος, φαίνεται πως έμεινε και ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης. «Βρήκαμε μια κατάσταση πολύ υγιή και η έκπληξή μας ήταν ότι τελικά τα δουλεύει ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα ελβετική. Υπήρχαν έξι πισίνες, η καθεμιά με διαφορετική θερμοκρασία, καθώς και σπα και υπηρεσίες μασάζ, που εξυπηρετούσαν όλες τις ηλικίες και τις ανάγκες. Εξάλλου, απασχολούνται εκεί πάνω από 100 άτομα. Ήταν για εμάς μια εμπειρία, που ελπίζω ότι θα μας φανεί χρήσιμη. Θεωρώ ότι έχουμε εξίσου καλά νερά και στη Λέσβο και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε.»
Μιλώντας, μάλιστα, για τα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς, τα οποία φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν και το χειμώνα, ο δήμαρχος Μήθυμνας λέει: «Το προσπαθήσαμε και το τολμήσαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία, αφού υπήρχε ζήτηση. Έχουμε υποβάλει, επιπλέον, σχέδια και προσπαθούμε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα, προκειμένου να φτιάξουμε ένα υδροθεραπευτήριο ή να δώσουμε νερά από την πηγή και στα ξενοδοχεία της περιοχής.»
Και ο δήμαρχος Πέτρας, μιλώντας αντίστοιχα για την περιοχή του, είπε: «Ως Πέτρα οραματιζόμαστε να φέρουμε το νερό από τη γεώτρηση που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο, ως την παραλία της Πέτρας, ώστε να δημιουργήσουμε λουτρά στην παραλία. Για το λόγο αυτό πρόκειται σύντομα να στείλουμε δείγμα στο Χημείο του Κράτους, για να μάθουμε τις ιδιότητες του νερού.»


Εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση που συνάντησαν στη λουτρόπολη της Baden - Baden της Γερμανίας, γύρισαν οι εκπρόσωποι της Λέσβου. Εκεί, εξάλλου, από τα 6.000.000 επισκεπτών το χρόνο, οι 600.000 πηγαίνουν μόνο για τα λουτρά

«Μελαγχολήσαμε και γυρίσαμε…»
Αρκετά πιο απαισιόδοξος για την εδώ κατάσταση φαίνεται πως είναι ο δήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Καμενής. Ίσως όχι τυχαία, αφού και σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ο μόνος που μίλησε με μελανά χρώματα για τα ιαματικά λουτρά του δήμου του.
«Όπως κάθε φορά, μελαγχολήσαμε και γυρίσαμε», λέει ο ίδιος. «Είναι πολλά χρόνια μπροστά και για να αντιληφθεί κανείς το τι κάνουν εκεί, πρέπει να έχει διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχουμε εδώ. Στη Θερμή, για παράδειγμα, έρχονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι για θεραπευτικά λουτρά, λόγω ασθενειών που έχουν. Εκεί, αντίθετα, στοχεύουν κυρίως στην αναζωογόνηση, την ευεξία και βλέπεις όλες τις ηλικίες και πολλή νεολαία. Αυτό οφείλεται στο ότι μέσα στις δεξαμενές υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, πέρα από απλό κολύμπι: τζακούζι, ειδικά καθίσματα όπου το νερό σε χτυπάει με πίεση σε διάφορα σημεία, πισίνες με διαφορετικές θερμοκρασίες νερού, ειδική αίθουσα για σάουνα και μασάζ. Και η οργάνωση είναι άψογη, όλα γίνονται ηλεκτρονικά, με ειδικά ρολόγια στο χέρι που μετρούν το χρόνο παραμονής σου μέσα στις εγκαταστάσεις.»
»Ξεκινάμε κάθε χρόνο να δούμε ιδέες, αλλά με τα δεδομένα τα δικά μας, μας χωρίζει ένας αιώνας. Αναρωτιέμαι, έτσι, συχνά, τι άραγε να λένε οι άνθρωποι αυτοί όταν έρχονται εδώ...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θερμής. «Στο δήμο μας η κατάσταση είναι απαρχαιωμένη και προσωπικά έχω έρθει σε δύσκολη θέση όταν μου ζητήθηκε να μοιραστώ την εμπειρία μου με δήμο της Τουρκίας. Ας μη γελιόμαστε, απλά τα βλέπουμε και τρίβουμε τα μάτια μας. Νιώθω μεγάλη απαισιοδοξία για το ζήτημα των ιαματικών στην Ελλάδα…»



Διαφορετικός τρόπος ζωής
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, το καθεστώς που εμφανίζεται στη λουτρόπολη της Baden - Baden δεν είναι ανεξάρτητο από την αίσθηση που αποκομίζει κανείς για το γενικότερο τρόπο ζωής εκεί.
«Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι υπάρχει ένας γενικότερος σεβασμός από το κράτος στον πολίτη, κάτι που είναι εμφανές από την οδοποιία, το φωτισμό, τα μονοπάτια, τη συμπεριφορά των οδηγών», λέει χαρακτηριστικά.
Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς. «Στεναχωριέσαι όταν σκέφτεσαι πού βρισκόμαστε εμείς και δεν αναφέρομαι μόνο στα ιαματικά λουτρά», λέει ο ίδιος. «Έχει να κάνει με όλο τον τρόπο ζωής τους, αφού όλα είναι οργανωμένα και φτιαγμένα όμορφα, από τους δρόμους μέχρι την αρχιτεκτονική των κτηρίων της πόλης.»
Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε και πρόταση αδελφοποίησης στο δήμαρχο της Baden - Baden. «Αρχικά η πρόταση έγινε αποδεκτή, πιστεύω ότι ο δήμος θα πάρει τη σχετική έγκριση από τον αρμόδιο φορέα.»
Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Συκάς, ωστόσο, είναι πως η λουτρόπολη της Baden - Baden έχει τη δυνατότητα να δέχεται πολύ κόσμο, από όλες τις γύρω περιοχές και χώρες. «Στα δικά μας νησιά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να βρούμε, έτσι, άλλους τρόπους ανάπτυξης και να συνδυάσουμε όλα τα είδη τουρισμού που παρέχουμε - θρησκευτικό, παραθεριστικό κ.λπ. - προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες.»
«Κατά τη γνώμη μου, αν ως δήμαρχοι εφαρμόσουμε έστω και το 1% από όσα είδαμε, η διαφορά θα είναι μεγάλη», λέει κλείνοντας ο κ. Αλατζάς. «Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτή, δεν ξέρω η κοινωνία μας αν είναι έτοιμη, αλλά αν οι δήμαρχοι που είναι η πρωτοπορία μπουν μπροστά, όλα είναι θέμα προγραμματισμού και προσαρμογής.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey