Να φύγει το τσιμέντο…

01/07/2012 - 05:56
Για ακόμη μια φορά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΠΕΧΩ) της Περιφέρειας παρεμβαίνει ουσιαστικά στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, αφού αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές της ελέγχει τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις.
Για ακόμη μια φορά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΠΕΧΩ) της Περιφέρειας παρεμβαίνει ουσιαστικά στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, αφού αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές της ελέγχει τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις. Στην περίπτωση της Ερεσού και σε συνέχεια καταγγελίας πολιτών για τσιμεντόστρωση χειμάρρου, η Διεύθυνση ΠΕΧΩ καλεί την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων και το δήμο Ερεσού - Αντίσσης να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες που θα απαλλάξουν απ’ το τσιμέντο τις οδούς διαφυγής του νερού στη θάλασσα.

Η υπηρεσία είχε δώσει έγκριση απαλλαγής απ’ την υποχρέωση τήρησης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο «τσιμεντοστρώσεις δημοτικού διαμερίσματος Ερεσού» του δήμου Ερεσού - Αντίσσης. Στη συνέχεια όμως, μετά από καταγγελία πολιτών που οδήγησε σε αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι η μελέτη που είχε εγκρίνει η ΤΥΔΚ Λέσβου λαμβάνοντας και τη σχετική απαλλαγή απ’ τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ, ήταν για διαφορετική περιοχή - για χωματόδρομο - απ’ αυτή στην οποία ο δήμος έκανε εργασίες τσιμεντόστρωσης (σημ.: οι εργασίες έγιναν στο τμήμα από οικία Καξηρή έως οικία Πανταχού, το οποίο σύμφωνα με την αυτοψία αποτελεί τμήμα ρέματος).
Η καταγγελία των πολιτών (προηγήθηκε, μάλιστα, λεκτική διένεξη μεταξύ κατοίκου της Ερεσού και του αρμόδιου αντιδημάρχου, που προέβη σε μήνυση) ολοκληρώνεται με έγγραφο της ΠΕΧΩ προς την ΤΥΔΚ και το δήμο Ερεσού - Αντίσσης, που ζητά την αποκατάσταση των παρεμβάσεων που έγιναν.
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, που έχει αποδώσει σε λάθος το γεγονός ότι οι εργασίες έγιναν σε άλλο τμήμα, δε θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο σε σχέση με το έγγραφο της ΠΕΧΩ. Είπε όμως ότι τέτοιες τσιμεντοστρώσεις έγιναν κατά κόρον απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή, και μάλιστα δίχως καμμία μελέτη.

«Παραπλανητική»

«Επειδή η απαλλαγή», τονίζεται στο έγγραφο της ΠΕΧΩ, το οποίο και μας έδωσε ο κ. Σπύρος Πιπεράς που είχε και την πρωτοβουλία της καταγγελίας των πολιτών στην υπηρεσία, «εκδόθηκε αποκλειστικά για τσιμεντοστρώσεις σε υφιστάμενους χωματόδρομους του οδικού δικτύου Σκάλας Ερεσού και ρητά απαγορεύονται σε αυτό παρεμβάσεις και μπαζώματα σε ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα στην περιοχή του έργου. Και επειδή, όπως προέκυψε μετά τις σχετικές καταγγελίες και διαπιστώθηκε απ’ τις αυτοψίες των συναρμόδιων υπηρεσιών (ΤΥΔΚ και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου), η τεχνική έκθεση που αναφέρεται στη μελέτη είναι παραπλανητική περιγράφοντας διαφορετικό από το απεικονιζόμενο στο χάρτη οδικό τμήμα, που στην ουσία πρόκειται για ρέμα, ανακαλούμε το σκέλος που αφορά στην τσιμεντόστρωσή του στο σχετικό απαλλακτικό έγγραφό μας.».
Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι εργασίες που εκτελέστηκαν εντός κοίτης ρέματος «προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν σύννομες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα».

Συνταγματική προστασία
Η Διεύθυνση ΠΕΧΩ, με αφορμή αναφορές των δύο προαναφερόμενων τεχνικών υπηρεσιών περί ενεργειών νομιμοποίησης απ’ το δήμο των αυθαίρετων παρεμβάσεων στην κοίτη του ρέματος, κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει προς όλους τους αποδέκτες του εγγράφου της ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απ’ το 2001 «κρίθηκε ότι τα ρέματα αποτελούν “ουσιώδες στοιχείο τού υπό το άρθρο 24 του Συντάγματος προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος”, αλλά και “πτυχώσεις της επιφάνειας της γης, διά των οποίων συντελείται κυρίως η απορροή προς τη θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς”. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους, τα ρέματα πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά. Βασικό περιεχόμενο της συνταγματικής προστασίας τους αποτελεί η αυστηρή απαγόρευση μεταβολής του χαρακτήρα τους. Κατά συνέπεια, η χρησιμοποίησή τους από κατοίκους της περιοχής από παλιά ως δρόμων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί σήμερα τη χρήση αυτή.».
Καταλήγοντας, η υπηρεσία διαπιστώνει ότι δεδομένης της απόφασης του ΣτΕ «καθίσταται προβληματική έως αδύνατη η νομιμοποίηση των εργασιών εντός της κοίτης του συγκεκριμένου ρέματος, όπως αυτές αυθαίρετα, αποσπασματικά και ασχεδίαστα εκτελέστηκαν».
Ο κ. Πιπεράς, που έχει δημοσιεύσει και αρθρογραφία για το θέμα στο «Ε», επεσήμανε ότι η όλη υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και απόδειξη της ανάγκης οι πολίτες, όπου διαπιστώνουν ανάλογες επεμβάσεις, να αντιδρούν και να προβαίνουν σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey