Ουσιαστικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση της εξαγγελίας για δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής στη Μυτιλήνη, καθώς και για τη λειτουργία του ως ανοικτό κέντρο και όχι σαν στρατόπεδο κράτησης, ζητούν σε ερώτηση που κατέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση της εξαγγελίας για δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής στη Μυτιλήνη, καθώς και για τη λειτουργία του ως ανοικτό κέντρο και όχι σαν στρατόπεδο κράτησης, ζητούν σε ερώτηση που κατέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Η. Διώτη, Τ. Κουράκης, Μ. Κριτσωτάκης και Ν. Τσούκαλης στο σχετικό κείμενο αναφέρονται στην πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση έκτασης που ανήκει στο Στρατό στην περιοχή της Ουτζάς για τη δημιουργία του νέου κέντρου και τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Σπύρου Βούγια για δημιουργία νέου κέντρου στη Μυτιλήνη.
«Όμως οι αποφάσεις αυτές για να υλοποιηθούν απαιτούν γοργά, συνδυασμένα και συντονισμένα βήματα από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί αν η χώρα μας προχωρά στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, όπως ανοικτών κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών κατά το πρότυπο του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών που λειτουργεί υποδειγματικά στην Αγιάσο της Λέσβου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ή κέντρων υποδοχής σύντομης διαμονής και καταγραφής, ή θα επιμείνει στην αστυνομικού χαρακτήρα οργάνωση στρατοπέδων κράτησης με όλες τις γνωστές συνέπειες. Το ζήτημα έχει επείγοντα χαρακτήρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο της ερώτησης.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ήδη το κλείσιμο της Παγανής επιβαρύνει τα γειτονικά νησιά όπου μεταφέρονται από τη Λέσβο οι μετανάστες και «ο κίνδυνος να δημιουργηθούν το επόμενο καλοκαίρι συνθήκες Παγανής εκεί, είναι προφανής».
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών ν’ ανταποκριθεί στις χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Κέντρων Υποδοχής. Αναφέρουν χαρακτηριστικά μάλιστα, ότι ήδη οφείλονται στη νομαρχία Λέσβου τρία εκατομμύρια ευρώ και άλλα δυο εκατομμύρια ευρώ στη Σάμο.
«Το αποτέλεσμα είναι οι νομαρχίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη δαπάνη μεταφοράς των μεταναστών προς τον Πειραιά και εκείνοι κατά καιρούς να παραμένουν άστεγοι και ανέστιοι στις προκυμαίες των νησιωτικών λιμανιών», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να συνεργαστούν για την ίδρυση νέου σύγχρονου κέντρου υποδοχής, αν το νέο κέντρο θα είναι ανοικτό και μόνο για καταγραφή των μεταναστών, ή αν πρόκειται για «στρατόπεδο κράτησης», όπως και αν προτίθεται το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να καταβάλει τα οφειλόμενα στις νομαρχίες για τις λειτουργικές δαπάνες των κέντρων.