Έβρεξε βράχους στο Καγιάνι

01/07/2012 - 05:56
Στις 10 με 11 το βράδυ της Τρίτης ένας μεγάλος βράχος ξεκόλλησε από την κορυφή του λόφου που βρίσκεται στη βόρεια άκρη του οικισμού των Ταξιαρχών, και προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Το ευχάριστο είναι ότι δε θρηνήσαμε θύματα.
Στις 10 με 11 το βράδυ της Τρίτης ένας μεγάλος βράχος ξεκόλλησε από την κορυφή του λόφου που βρίσκεται στη βόρεια άκρη του οικισμού των Ταξιαρχών, και προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Χάλασε σέτια, κατέστρεψε έξι με επτά ελαιόδεντρα και μια αγροτική αποθήκη στο ελαιόκτημα του κ. Σωτήρη Γαβριήλ. Ο βράχος σταμάτησε την πορεία του όταν έφθασε στον αγροτικό δρόμο που συνδέει τους Ταξιάρχες με τα Λουτρά. Το ευχάριστο είναι ότι εκείνη την ώρα δεν περνούσε κάποιο όχημα από το δρόμο και έτσι δε θρηνήσαμε θύματα.

Σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο που έπεσε ο βράχος, υπάρχει μια νεόδμητη κατοικία, ενώ το σημείο από όπου αποκολλήθηκε και έπεσε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το χωριό. Ωστόσο, και τα βράχια που βρίσκονται πάνω από το χωριό υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθούν ανά πάσα στιγμή.
Στη βόρεια πλευρά των Ταξιαρχών και στο λόφο πάνω από τον οικισμό υπάρχει μια μεγάλη βραχώδης έκταση, την οποία οι κάτοικοι του χωριού την αποκαλούν «Μάρμαρο». Μεγάλο μέρος από τα βράχια αυτά βρίσκονται κυρίως πάνω από σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια ή βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό κατασκευή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος κι ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που οι πέτρες προεξέχουν. Μία παρέμβαση που θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους από πιθανές κατολισθήσεις, είναι να τοποθετηθούν χονδρά συρμάτινα δίχτυα (όπως αυτά που τοποθετούνται στα πρανή των εθνικών οδών) ώστε να συγκρατούν τα βράχια που ξεκολλούν.


Κάτοικοι των Ταξιαρχών παρατηρούν τον πεσμένο βράχο και αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχε πέσει από την πλευρά του χωριού

Ξανά παλιότερα…

Ο κ. Παναγιώτης Αλεξίου, που ζει μόνιμα στο χωριό, μας δήλωσε στο «Ε» ότι «πτώση βράχου είχε να σημειωθεί στους Ταξιάρχες από το 1963. Και τότε ο βράχος είχε πέσει πάνω σε ένα μικρό σπίτι και είχε καταστρέψει το υπνοδωμάτιο. Η γυναίκα που ζούσε μέσα στο σπίτι, εκείνη την ώρα έτυχε να έχει πάει στην τουαλέτα και έτσι δε σκοτώθηκε.


Ο Παναγιώτης Αλεξίου θυμάται την πτώση του βράχου το 1963, που λίγο έλλειψε να σκοτώσει μια κάτοικο του χωριού

Μερικά χρόνια αργότερα από εκείνο το ατύχημα, το 1967, είχαν τοποθετηθεί αλυσίδες σε ορισμένα σημεία για να κρατούν τα βράχια. Από τότε κανείς δεν πήγε να ελέγξει την κατάσταση που βρίσκονται οι αλυσίδες ή αν χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις για να αποφύγουμε αποκολλήσεις βράχων.».
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου των Ταξιαρχών, Ηλίας Κουνιαρέλλης, μας λέει: «Επικοινωνήσαμε με το δήμο Μυτιλήνης για να έρθει μηχάνημα που θα απομακρύνει το βράχο από το δρόμο. Επίσης ζητήσαμε από το νομάρχη να έρθει γεωλόγος να διαπιστώσει την κατάσταση του βραχώδους τμήματος του λόφου και να προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων προστατευτικών μέτρων.


Ο πρόεδρος των Ταξιαρχών, Ηλίας Κουνιαρέλλης. Χρόνια τα λέει…

Το πρόβλημα αυτό για το χωριό μας είναι μια καθημερινή πραγματικότητα χειμώνα - καλοκαίρι. Από το 2003 που έχω εκλεγεί πρόεδρος στο χωριό, επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι του χωριού μας από τις πιθανές καταπτώσεις βράχων, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από τις αρμόδιες αρχές.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey