Προεκλογική ετοιμότητα εμφανίζει ο χώρος της εκπαίδευσης, στον οποίο με το που δόθηκε η άδεια των κατ’ εξαίρεση προσλήψεων, άρχισε αμέσως η κάλυψη των κενών που υπήρχαν και στις δύο βαθμίδες.
Προεκλογική ετοιμότητα εμφανίζει ο χώρος της εκπαίδευσης, στον οποίο με το που δόθηκε η άδεια των κατ’ εξαίρεση προσλήψεων, άρχισε αμέσως η κάλυψη των κενών που υπήρχαν και στις δύο βαθμίδες. Πολύ σύντομα, μάλιστα, αρχίζει και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π.Δ.Σ.), ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να πληρωθούν κανονικά με την ανάληψη της υπηρεσίας στα σχολεία και οι αναπληρωτές.
Σε ό,τι αφορά στην Π.Δ.Σ., μέχρι και σήμερα θα γίνονται στα σχολεία οι αιτήσεις των μαθητών προκειμένου να καθοριστούν τα τμήματα που θα λειτουργήσουν, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εργαστούν ως ωρομίσθιοι στην Π.Δ.Σ.. Η εκπαίδευση έχει έγκριση για την κατανομή ωρών διδασκαλίας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και αναμένεται να υπάρξει σύντομα και για τους ωρομίσθιους. Πάντως, αν και μένουν απλήρωτοι ακόμη - θεωρείται ζήτημα ημερών η πληρωμή τους - οι ωρομίσθιοι που υποστήριξαν πέρυσι την Π.Δ.Σ., φέτος δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, τουλάχιστον με την πληρωμή των αναπληρωτών, κι όπως μας είπαν ετοιμάζονται ήδη οι καταστάσεις ώστε να πληρωθούν οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν το Σεπτέμβριο.
Δάσκαλοι
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, χθες, έγινε ο διορισμός 25 δασκάλων που ως αναπληρωτές θα αναλάβουν καθήκοντα - πιθανώς και σήμερα - 17 σε σχολεία της Λέσβου και οκτώ σε σχολεία της Λήμνου.
Είναι χαρακτηριστικό τού πόσο άμεσα απορροφώνται απ’ την εκπαίδευση οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων, το ότι, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας και πρόεδρος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ), Παναγιώτης Σάλτας, «και οι 25 που διορίστηκαν έχουν μηδενική υπηρεσία, αφού μόλις τώρα, μέσα στο Σεπτέμβριο του 2009, πήραν το πτυχίο τους».
Και άδειες…
Ο κ. Σάλτας θεωρεί πως με τις προσλήψεις δασκάλων που έγιναν, κατά 99% επιλύονται τα προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων, ενώ υποστηρίζει ότι η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ήταν με τα λιγότερα παρά ποτέ προβλήματα.
Τώρα καλούνται οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Μουσικής κ.ά.), ενώ αν δεν υπάρξουν άδειες λόγω κυήσεων-ανατροφής παιδιών, θα ομαλοποιηθεί εντός των ημερών η κατάσταση και δε θα υπάρχει κανένα απολύτως κενό.
Κανένα κενό δε θα υπάρχει τις επόμενες μέρες και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ομοίως αν δεν προκύψουν νέες άδειες. Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά στους φιλολόγους δημιουργήθηκαν μεγάλες ελλείψεις για ακόμη μία χρονιά, κυρίως εξ αιτίας των αδειών.
Παρ’ ότι όπως είχε αναδείξει το «Ε» στα τέλη Αυγούστου διορίστηκαν επιπλέον φιλόλογοι στη Λέσβο, λόγω των αδειών δημιουργήθηκαν 21 κενά. Το υπουργείο ενέκρινε 26 καθηγητές, αλλά και πάλι προέκυψαν έξι κενά φιλολόγων (τρία σε Λέσβο και τρία σε Λήμνο), τα οποία και αναμενόταν να καλυφθούν από χθες.
Διπλασιασμός μαθητών στα ΕΠΑΛ
Εκεί που τα κενά δεν πρόκειται πολύ σύντομα να καλυφθούν, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Θανάσης Φραγκόπουλος, και θα χρειαστεί να περάσει κάποιο μικρό διάστημα, είναι η επαγγελματική εκπαίδευση, όπου σε Λέσβο και Λήμνο λείπουν συνολικά 25 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.
Όμως εκείνο που χρειάζεται να σημειωθεί σε σχέση με τα επαγγελματικά λύκεια, είναι ότι φέτος παρατηρείται μια σημαντική αύξηση, ειδικά στην πόλη της Μυτιλήνης, στους εγγραφέντες στην Α΄ τάξη λυκείου. Η αύξηση αυτή έφτασε στο διπλασιασμό στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, όπου πέρυσι είχαν εγγραφεί στην Α΄ τάξη 50 μαθητές και φέτος 100, ενώ στο 1ο ΕΠΑΛ πέρυσι εγγράφηκαν 58 μαθητές και φέτος 93.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα βιβλία, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα, ενώ στη δευτεροβάθμια δεν έχουν έρθει τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ λυκείου και της Α΄ γυμνασίου, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο βιβλίο Γραμματικής του γυμνασίου.