Διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση

01/07/2012 - 05:56
Ο αντινομάρχης Λέσβου Σταύρος Ψαρρόπουλος, με πολύχρονη εμπειρία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, λέει για ακόμη μια φορά, όπως το συνηθίζει άλλωστε, τα πράγματα με το όνομά τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Ο αντινομάρχης Λέσβου Σταύρος Ψαρρόπουλος, με πολύχρονη εμπειρία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, λέει για ακόμη μια φορά, όπως το συνηθίζει άλλωστε, τα πράγματα με το όνομά τους. Και κρίνοντας τα αποτελέσματα του «Καποδίστρια Ι», ο κ. Ψαρρόπουλος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα η αυτοδιοίκηση να προχωρήσει μπροστά. Δίχως κάποιοι να εξαντλήσουν το νέο εγχείρημα σε ευτελή ζητήματα, όπως η έδρα και η ονομασία των καινούργιων δήμων. Ο ίδιος, με περιεκτικό τρόπο, αναφέρεται στη στάση που πρέπει να τηρήσουν δημότες, αυτοδιοικητικοί, αλλά και η Πολιτεία, ζητώντας απ’ την κάθε κατηγορία να αναλάβει τις ευθύνες της.


Σταύρος Ψαρρόπουλος
«Πρέπει επιτέλους να πάμε μπροστά»


Πριν από 15 χρόνια, μετά από μελέτες και σχεδιασμούς, ξεκίνησε η ενοποίηση των δήμων σε «καποδιστριακούς», μεγαλύτερους και ισχυρότερους, ώστε να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, να μπορέσουν να αναλάβουν οι ίδιοι τα μεγάλα έργα ανάπτυξης των περιοχών τους και να προγραμματίσουν τις προσπάθειές τους με βάση τις οικονομικές, τεχνικές και διοικητικές δυνατότητές τους. Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του νέου θεσμού, του «Καποδίστρια Ι», γεννώνται σήμερα αμείλικτα τα ερωτήματα:
- Απέκτησαν οι δήμοι οικονομική αυτοτέλεια;
- Απέκτησαν οι δήμοι σύγχρονη και αποδοτική διοικητική δομή;
- Απέκτησαν οι δήμοι τον επιτελικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων αναπτυξιακών δομών;
Και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των συνενώσεων, αλλά και ο απλός δημότης, απαντά αβίαστα με ένα μεγάλο «όχι».
Σαφώς και υπήρξε πρόοδος. Είναι βέβαιον ότι οι σημερινοί δήμοι έχουν γενικά περισσότερες δυνατότητες. Όμως ο ανόητος κομματισμός, ο άκρατος τοπικισμός, η αδιαφορία της εκάστοτε Πολιτείας, η έλλειψη πόρων, η μετριότητα των υπαλλήλων, αλλά και πολλών αυτοδιοικητικών αρχόντων, συνέβαλαν ώστε να επικρατήσει η μετριότητα, η αδιαφάνεια, η αδυναμία διαχείρισης και ανάπτυξης και η μη πιστοποίηση εκτέλεσης έργων από όλους, πλην Μυτιλήνης, τους δήμους του νομού. Κανένας πλέον σήμερα δεν μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη του «Καποδίστρια ΙΙ».
Είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αν θέλουμε πρόοδο, ανάπτυξη, προκοπή. Πολιτεία, αυτοδιοίκηση και δημότες έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να πάμε μπροστά. Το θέμα όμως είναι να έχουν αντιληφθεί και ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης χρησιμοποιώντας δεδομένα και νοοτροπίες, οι οποίες οδήγησαν στη μέχρι τώρα αποτυχία.

Όχι σε… ευτελή κίνητρα
Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για αναπτυξιακούς δήμους και η βασική συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το ποια θα είναι η έδρα και το όνομα του νέου δήμου. Όσοι θέτουν αυτά ως βασικούς όρους της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, εγκληματούν σε βάρος του τόπου τους, επιδιώκοντας ευτελή προσωπικά οφέλη. Οι δημότες μας, για να έρθουν να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια, πρέπει να ενημερωθούν σωστά για το νέο θεσμό, για τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που διαφαίνεται. Να σταματήσουν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες να χαϊδεύουν τα αυτιά των δημοτών τους με πομπώδεις εκφράσεις γύρω από το όνομα και την έδρα. Ας αντιληφθούν ότι έχουν χρέος, απέναντι στους δημότες τους και στους νέους του τόπου τους, να αντιμετωπίσουν με παρρησία και ειλικρίνεια το μέλλον. Το προσωπικό τους μέλλον δεν είναι κριτήριο για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν και να σημαδέψουν τα επόμενα πολλά χρόνια.
Η δε Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει και πάλι με ημίμετρα. Έχει υποχρέωση να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και οπλισμένη με την προηγούμενη εμπειρία να αγνοήσει τοπικισμούς, κομματικές παρεμβολές και προσωπικές εξυπηρετήσεις, προχωρώντας σε μια σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, με οικονομική αυτοτέλεια, διοικητική επάρκεια, αναπτυξιακή δυνατότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey