Ακριβή μου υγεία

01/07/2012 - 05:56
Τα επείγοντα και μη επείγοντα περιστατικά συνεχίζουν να διχάζουν Νοσοκομείο και ασθενείς, οι οποίοι αντιδρούν όταν κληθούν να περάσουν από τα ταμείο για να πληρώσουν εξετάσεις τους. Στη μέση όλης αυτής αντιπαράθεσης μπαίνουν οι γιατροί.
Αντιδρούν ασθενείς που καλούνται να πληρώσουν στο Νοσοκομείο αν κριθεί ότι δεν είναι επείγον περιστατικό
Ψήφισμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ


Τα επείγοντα και μη επείγοντα περιστατικά συνεχίζουν να διχάζουν Νοσοκομείο και ασθενείς, οι οποίοι αντιδρούν όταν κληθούν να περάσουν από τα ταμείο για να πληρώσουν εξετάσεις τους. Στη μέση όλης αυτής αντιπαράθεσης μπαίνουν οι γιατροί, οι οποίοι είναι και εκείνοι που καλούνται να κρίνουν το έκτακτο ή το χρόνιο περιστατικό, με αποτέλεσμα να δέχονται και τα «πυρά» από αγανακτισμένους πολίτες.

Πριν λίγες ημέρες, άλλο ένα συμβάν με ασθενή που άφησε το κινητό της «ενέχυρο» μέχρι να φέρει χρήματα να πληρώσει τις εξετάσεις της, έχει προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων, ενώ ένα άλλο περιστατικό πριν από ένα μήνα προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα. «Οι γιατροί εφαρμόζουμε τις αποφάσεις της διοίκησης, δεν μπορεί να δεχόμαστε εμείς την κριτική ή να καλούμαστε στον εισαγγελέα να δώσουμε εξηγήσεις», λέει στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής. Μάλιστα, η Ένωση Γιατρών εξέδωσε και ψήφισμα για το θέμα.

«Φταίει η διοίκηση»
«Η διοίκηση του Νοσοκομείου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φέρουν ακέραιη την ευθύνη για όλα αυτά τα προβλήματα. Η διοίκηση επίσης έχει την ευθύνη για τους ασθενείς (ασφαλισμένους τού ΙΚΑ, απόρους και ανασφάλιστους) που φεύγουν από το Νοσοκομείο χωρίς τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο ή την προτεινόμενη νοσηλεία, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις ή το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο. Οι εισαγγελείς θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτούς που δίνουν τις εντολές να μη γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και η νοσηλεία σε όσους είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν να πληρώσουν», αναφέρει το ψήφισμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Νοσοκομείου ξεκαθαρίζει ότι τα έκτακτα περιστατικά δεν πληρώνουν τίποτα και ότι μόνο στις περιπτώσεις που οι ασθενείς ζητούν να κάνουν εξετάσεις, παρά το ότι οι γιατροί κρίνουν ότι δεν είναι επείγουσες, πληρώνουν.

«Όλα τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το Νοσοκομείο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει κανείς τίποτα. Τα μη έκτακτα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τους ή πληρώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς», ξεκαθαρίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι για περιπτώσεις ασθενών που είναι άποροι, αυτές εξετάζονται από το διοικητικό συμβούλιο και δεν πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου, Αντώνης Γιαννάκης. «Τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) δημιουργήθηκαν και κοστίζουν στο ελληνικό κράτος για ν’ αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά. Δεν μπορεί αυτά να φθάνουν να λειτουργούν σαν εξωτερικό ιατρείο. Αν κάποιος έχει έκτακτο πρόβλημα υγείας, δε θα πληρώσει τίποτα και δε μας ενδιαφέρει αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Έρχονται, όμως, και περιστατικά που όταν τους εξετάζει ο γιατρός, κρίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις στο τακτικό ιατρείο την επόμενη μέρα. Αν όμως ο ασθενής ζητάει αυτές οι εξετάσεις να γίνουν άμεσα, θα πρέπει να τις πληρώσει, εφόσον δεν είναι επείγουσες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τονίζει ότι αρκετοί ασθενείς πηγαίνουν την τελευταία στιγμή στο ταμείο και λένε ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εξετάσεις που έκαναν. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το περιθώριο να προσκομίσουν το ασφαλιστικό βιβλιάριό τους ή να καταβάλουν άλλη μέρα τα χρήματα, αρκεί ν’ αφήσουν όμως κάποιο στοιχείο τους (ταυτότητα, βιβλιάριο κ.ά.), ώστε να μη μείνει εκτεθειμένος ο υπάλληλος του ταμείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey