Ετοιμάζεται για το 2010 ο Μεγάλος Επιταχυντής του CERN

01/07/2012 - 05:56
Ο μεγαλύτερος επιστημονικός επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου, θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει το βασικό ερευνητικό του πρόγραμμα, το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το CERN.
Ο μεγαλύτερος επιστημονικός επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου, θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει το βασικό ερευνητικό του πρόγραμμα, το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το CERN.

Ο διεθνής επιστημονικός οργανισμός διέκοψε τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων για το προγραμματισμένο διάλειμμα των Χριστουγέννων. Από τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για αύξηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη σύγκρουση των πρωτονίων, με την ελπίδα αποκάλυψης πολλών από τα μυστικά της ύλης και του σύμπαντος.
Οι νέες συγκρούσεις αναμένεται να διαιρέσουν τα υποατομικά σωματίδια σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και δυνάμεις, ξεπερνώντας τα επιτεύγματα οποιουδήποτε άλλου επιταχυντή στον κόσμο. Μετά τις σημαντικές βλάβες που υπέστη, ο LHC ξεκίνησε σταδιακά και πάλι τη λειτουργία του, με στόχο τον εντοπισμό και τη μελέτη της αντί-ύλης, της σκοτεινής ύλης αλλά και την αναπαράσταση των συνθηκών που επικράτησαν μερικά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις πρωτονίων, οι οποίες έχουν δώσει πληθώρα δεδομένων για τα έξι συνολικά «πειράματα» στους, τεραστίων διαστάσεων, υπόγειους θαλάμους, ώστε να ρυθμιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ανιχνευτές όταν ξεκινήσουν τα ερευνητικά προγράμματα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, δύο ακτίνες σωματιδίων ταξίδεψαν στον επιταχυντή σε ισχύ 1,18 TeV, παράγοντας 50.00 συγκρούσεις. Η ισχύς αυτή είναι περίπου 20% μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο επιταχυντής του Fermilab έξω από το Σικάγο των ΗΠΑ.
Μετά την επανεκκίνησή του, το 2010, το CERN θα αυξήσει την ενέργεια στις δέσμες πρωτονίων ακόμη περισσότερο, με μακροπρόθεσμο στόχο τα 7 TeV προς τις δύο κατευθύνσεις. Σε εκείνη τη φάση, τα σωματίδια αναμένεται να αποκαλύψουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη σύνθεση της ύλης, καθώς θα κινούνται σε ταχύτητες που θα πλησιάζουν αυτή του φωτός, ολοκληρώνοντας 11.000 περιστροφές του μήκους 27 χιλιομέτρων τούνελ, σε κάθε δευτερόλεπτο.
Το CERN έχει οργανώσει ολόκληρα δίκτυα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, που θα αναλύουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα προκύπτει από τις συγκρούσεις σωματιδίων. Προς το παρόν πάντως, άπαντες στο Κέντρο είναι ευχαριστημένοι με την σταδιακή ομαλή λειτουργία του επιταχυντή στα 1,18 TeV.
Η λειτουργία του επιταχυντή σε υψηλότερες ενέργειες, απαιτεί επιπλέον προετοιμασίες για την προστασία των συστημάτων και των τεραστίων διαστάσεων υπεραγώγιμων μαγνητών, που λειτουργούν σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η προσοχή στη μικρότερη λεπτομέρεια, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. Οι πρώτες δέσμες σωματιδίων κυκλοφόρησαν στον LHC στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 και είχαν προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα, η οποία δυστυχώς στη συνέχεια απογοητεύτηκε από τη βλάβη σε μια σειρά μαγνητών, που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας του επιστημονικού οργάνου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey