Αλλαγή σελίδας μετά από 13 χρόνια…

01/07/2012 - 05:56
Στο υπουργείο Πολιτισμού περνάει και πάλι η αρμοδιότητα της εποπτείας του Μουσείου Τεριάντ. Η σχετική διάταξη και έρχεται να δικαιώσει όσους αρμόδιους και πολίτες χρόνια τώρα αγωνίζονται να αναβαθμίσουν το μοναδικό αυτό μουσείο μοντέρνας τέχνης.
Στο υπουργείο Πολιτισμού περνάει και πάλι, μετά από 13 χρόνια, η αρμοδιότητα της εποπτείας του Μουσείου Τεριάντ. Η σχετική διάταξη (άρθρο 16) στο νομοσχέδιο του υπουργείου με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου και έρχεται να δικαιώσει όσους αρμόδιους και πολίτες χρόνια τώρα αγωνίζονται να αναβαθμίσουν το μοναδικό αυτό μουσείο μοντέρνας τέχνης.
Ταυτοχρόνως, θέτει και τέρμα στη σύγκρουση που καιρό τώρα μαίνεται μεταξύ της διοίκησης του ιδρύματος με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.


Η πρόθεση να μεταφερθεί το Μουσείο Τεριάντ και πάλι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού είχε γίνει γνωστή ήδη από τον περασμένο χειμώνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λέσβο της γενικής γραμματέα του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμενόταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και ως «επόμενα βήματα» είχαν αναφερθεί η αξιοποίηση της προμελέτης για την οριστικοποίηση της τελικής και εξέταση των αναγκαίων διαδικασιών για να αποκτήσει ωριμότητα το έργο.
Με τη διάταξη αυτή του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε τελικά πριν από λίγες μέρες, αφαιρείται η αρμοδιότητα που είχε μεταβιβαστεί το 1997 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κατά τα χρόνια εποπτείας της οποίας δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί το μοναδικό αυτό στη χώρα μουσείο.

Ανοίγει ο δρόμος για εκσυγχρονισμό

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με το πέρασμα της αρμοδιότητας του Μουσείου Τεριάντ σ’ αυτό, «ανοίγει» ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεών του, ώστε να ικανοποιούνται σύγχρονες μουσειακές ανάγκες, η ασφάλεια των εκθεμάτων, η σωστή προβολή, η χρήση από τα ΑμΕΑ κ.λπ..
Υπενθυμίζεται, δε, ότι η ανακαίνιση-επέκταση του κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου είχε δρομολογηθεί στη διάρκεια της θητείας του Νίκου Σηφουνάκη στο υπουργείο Αιγαίου το 2003, οπότε και ξεκίνησε η προσπάθεια να εκπονηθεί μελέτη διαρρυθμίσεων και επεκτάσεων του Μουσείου, η οποία όμως δυστυχώς εγκαταλείφθηκε μετά το 2004.
Ο ίδιος ο νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει σε δήλωσή του: «Η διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου, δικαιώνει τις προσπάθειές μας ώστε το Μουσείο Τεριάντ να περάσει και πάλι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό για το Μουσείο Τεριάντ, που συγκεντρώνει τις πιο σημαντικές εκφράσεις της Modern Art (σ.σ. Μοντέρνας Τέχνης) του 20ού αιώνα, κυρίως των μεγάλων Γάλλων εμπρεσιονιστών. Άμεσα κατά προτεραιότητα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα που θα καταστήσουν το Μουσείο σύγχρονο και χρηστικό, αλλά θα εκπληρώσει και το χρέος του προς το μεγάλο δωρητή, Στρατή Ελευθεριάδη.»
Ήδη ο κ. Σηφουνάκης δήλωνε πριν από μερικούς μήνες στο «Ε» πως είχε στόχο να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες, ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης για το Μουσείο Τεριάντ και να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ, τόσο όσον αφορά στην ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όσο και στη δημιουργία νέων χώρων που θα εξυπηρετούν καλύτερα το σκοπό του. Μέσα στο καλοκαίρι, η νομαρχία Λέσβου χρηματοδότησε τη δημιουργία ειδικού χώρου και παρείχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την αποθήκευση και την ασφαλή φύλαξη λιθογραφιών διάσημων ζωγράφων, αλλά και έργων του Θεοφίλου, ωστόσο εκκρεμούν πολλές ακόμη επεμβάσεις.

«Προτεραιότητα η στελέχωση»

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, που σχετίζεται και άμεσα με την κανονική λειτουργία του Μουσείου, είναι αυτό της στελέχωσης που προσφάτως έγινε και αφορμή για να φτάσει το θέμα του ιδρύματος «στα άκρα» και το τελευταίο λίγο πριν το «λουκέτο», εντείνοντας τις σχέσεις της διοίκησής του με την Περιφέρεια. Η έλλειψη λογιστή καλύφθηκε τελικώς προσωρινά μέσα στο καλοκαίρι, με χρήματα που διέθεσε ο πρόεδρος του Μουσείου και δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, με ανάθεση σε ιδιώτη λογιστή να διεκπεραιώσει τη διαδικασία μισθοδοσίας του προσωπικού.
«Θεωρώ θετική εξέλιξη τη μεταφορά της αρμοδιότητας του Μουσείου Τεριάντ στο υπουργείο Πολιτισμού. Ελπίζω πως με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματά του», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Γιακαλής.
«Τόσα χρόνια αυτό θέλαμε», σχολίασε για τη σημαντική αυτή αλλαγή σελίδας ο διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος. Τονίζοντας, μάλιστα, ότι η προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η στελέχωση του Μουσείου, ο ίδιος συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι και μόνο το να έχεις μια διοικητική υποστήριξη - κάτι που δεν είχαμε 13 χρόνια με την Περιφέρεια, που επικαλούνταν αναρμοδιότητα και αυτό δημιούργησε το πρόβλημα - είναι πολύ σημαντικό. Αν ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι ότι το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο, χρειαζόμαστε προσωπικό. Αν αποφασίσει ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, να παράγουμε κι ένα έργο κοινωνικό, χρειάζεται ακόμη μια πτέρυγα που θα πρέπει να ενταχθεί ως έργο στο ΕΣΠΑ. Το σημαντικότερο για μένα, ωστόσο, είναι ότι θα ξεφύγουμε από τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί με την Περιφέρεια. Ως ενταγμένοι σε ένα σύνολο, θα έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση. Θεωρώ ότι τώρα, εφόσον τηρηθεί μια αναλογικότητα και μεταχείριση του Μουσείου Τεριάντ ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα άλλα μουσεία, η κατάσταση θα βελτιωθεί πολύ. Θα πρέπει να γίνει πλέον μια πιο επαγγελματική δουλειά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey