Στη μάχη για την αντιμετώπιση των αδικιών που έφερε η επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, μπήκε και ο Δήμος Λέσβου, όπως και πλήθος άλλων δήμων σε όλη τη χώρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το «χαράτσι».
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λέσβος συντάσσεται με άλλους δήμους της χώρας στη μάχη ενάντια στο «χαράτσι»
Στη μάχη για την αντιμετώπιση των αδικιών που έφερε η επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, μπήκε απ’ το βράδυ της Δευτέρας και ο Δήμος Λέσβου, όπως και πλήθος άλλων δήμων σε όλη τη χώρα. Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το «χαράτσι», συμμετέχει ενεργά στις αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης, αλλά και λαμβάνει μέριμνα ώστε εμπράκτως να υποστηριχθούν όσοι δημότες αντικειμενικώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος του. Στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμος ζητά και την αρωγή του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ενώ ενισχύει το γραφείο αντιμετώπισης των λαθών, στο οποίο και θα μπορούν να απευθύνονται οι θιγόμενοι πολίτες, αλλά κυρίως οι οικονομικώς ασθενείς.
Με πρόταση του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, και σε συνέχεια προτάσεων που είχαν καταθέσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις ο Βαγγέλης Παλαιολόγος και ο Γιώργος Πάλλης, το Συμβούλιο κατέληξε ομοφώνως σε ψήφισμα αντίδρασης για το χαράτσι. Στη συζήτηση που έγινε, ο Άρης Χατζηκομνηνός πρότεινε προσθετικά των ενεργειών που θα ληφθούν για το Ειδικό Τέλος στα Ακίνητα να υπάρξουν κι άλλες δράσεις για τους δημότες που αποδεδειγμένως πλήττονται απ’ την κρίση, ενδεχομένως μέσα απ’ τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Ο Παντελής Πατερέλλης, μεταφέροντας και την εμπειρία απ’ την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όπου και εξετάστηκε το θέμα, πρότεινε να υπάρξουν και απ’ το Δήμο Λέσβου ανάλογες αντιδράσεις με αυτές άλλων δήμων της Ελλάδας.
Το ψήφισμα
Ο κ. Βουνάτσος ανέλαβε να συνθέσει όλες τις παλιές προτάσεις, διαμορφώνοντας το πλαίσιο του ψηφίσματος που υιοθέτησε το σώμα και αναμένεται σήμερα να δοθεί ολοκληρωμένο και στη δημοσιότητα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου και τα όσα λέχθηκαν:
- Καταδικάζει την επιβολή του χαρατσιού όπως αυτό θεσμοθετήθηκε και ζητά την αναμόρφωσή του ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αδίκως, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της συνεισφοράς των πολιτών στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
- Συμβολικά ο Δήμος Λέσβου θα κλείσει τις υπηρεσίες του στις 2 Δεκεμβρίου, απ’ τις 12 το μεσημέρι και μετά, κατά την εκδίκαση δηλαδή της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την «αντισυνταγματικότητα» του Τέλους.
Στο ίδιο ψήφισμα ο Δήμος θα περιλάβει και τη δημιουργία ειδικού γραφείου, στο οποίο θα προσέρχονται οι πολίτες όχι μόνο για τη διόρθωση λαθών, όπως γίνεται έως σήμερα στο Γραφείο Προσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας, αλλά και για την υποστήριξη των οικονομικώς ασθενών. Θα ζητηθεί, μάλιστα, η δωρεάν συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για όσες περιπτώσεις θα χρειαστεί να υπάρξει και δικαστικώς διεκδίκηση της δικαίωσης των δημοτών. Μάλιστα, θα συγκροτηθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή συμβούλων, που θα παρακολουθεί τη λειτουργία του γραφείου και θα συμμετέχει στην αντιμετώπιση των θεμάτων τα οποία θέτουν οι πολίτες.
Τροποποιήθηκε μειούμενος κατά επτά εκατομμύρια ο προϋπολογισμός τού 2011
Ισοσκέλιση… προς τα κάτω
Απ’ τα 54 θέματα της ημερήσιας διάταξης δε συζητήθηκαν μόλις τρία, ενώ αντιθέτως το Συμβούλιο απασχόλησαν και αρκετά εκτός ημερησίας θέματα. Μεγάλο μέρος των ζητημάτων που εξετάστηκαν ήταν οικονομικού χαρακτήρα, ενώ εν όψει και της επικείμενης κατάρτισης του προϋπολογισμού τού 2012, έγινε και μια γενναία «αναμόρφωση» του τρέχοντος προϋπολογισμού, που μειώθηκε κατά επτά περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι δημοτικοί προϋπολογισμοί οφείλουν να είναι ισοσκελισμένοι. Για να επιτευχθεί αυτή η ισοσκέλιση εσόδων και εξόδων για το 2011, είχε αποφασιστεί να ζητηθεί δάνειο ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο τελικά δε δόθηκε απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά ΔΕΗ…
Μία ακόμη σημαντική απώλεια εσόδων, όπως τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση, προέκυψε απ’ τη μη είσπραξη του συνόλου των ανταποδοτικών τελών που προσδοκούσε να πάρει ο Δήμος - όταν και αποφάσιζε τις σχετικές αυξήσεις -, προκαλώντας τις αντιδράσεις των πολιτών. Τελικά οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά πέρασαν στους λογαριασμούς τής ΔΕΗ μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κι όχι απ’ την αρχή τού 2011. Κι αυτό γιατί το σύστημα της ΔΕΗ, όπως εξήγησε στους συμβούλους η υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας Ευστρατία Βουγιούκα (αναπλήρωνε το διευθυντή Γρηγόρη Αληγιάννη), δεν μπορούσε να βάλει στους λογαριασμούς αναδρομικά τα τέλη.
Ο κ. Βουνάτσος είπε πως ο Δήμος θα κινηθεί δικαστικά κατά της ΔΕΗ, διεκδικώντας τα διαφυγόντα κέρδη που πλέον είναι προφανές ότι δεν προλαβαίνει να εισπράξει απ’ τους δημότες γιατί τελειώνει το 2011.
Απ’ τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δεδομένης και της ευκολίας με την οποία έγινε η μείωση των εξόδων κατά επτά εκατομμύρια ευρώ, προκύπτουν δύο κατ’ αρχήν συμπεράσματα: Πρώτον ότι ο προϋπολογισμός τού 2011, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, ήταν σε μεγάλο βαθμό σωστός και δεύτερον ότι ο Δήμος Λέσβου δεν ενεργοποίησε παρά ελάχιστα μια σειρά από δράσεις, για αυτό και τέλη Νοεμβρίου έχει ακόμη την πολυτέλεια να μειώνει τα έξοδά του.
Αναφορικά με τα ανταποδοτικά τέλη, ο Άρης Χατζηκομνηνός θύμισε ότι υπάρχει απόφαση επί προσφυγής του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, με την οποία θα πρέπει να ανακληθούν τα τέλη. Απ’ τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε πως μόνο φήμες υπάρχουν περί τέτοιας απόφασης και μάλιστα όχι για την ουσία του θέματος, αλλά για το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί ο πρόεδρος στη συνεδρίαση όπου αποφασίστηκαν τα τέλη.
Στην ίδια συνεδρίαση δε λήφθηκε απόφαση για τα τέλη κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πέρασε κατά πλειοψηφία η παραχώρηση των δημοτικών σφαγείων και ελαιοτριβείων στην ΑΔΕΛ Α.Ε., ενώ έγινε ενημέρωση και για τη διερεύνηση διεξαγωγής δημοτικής συγκοινωνίας.