Η αποχώρηση της υπεύθυνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης καθώς έληξε η σύμβαση της, σημαίνει αυτόματα και το κλείσιμο της Πινακοθήκης, εφόσον η νέα δημοτική αρχή δε λάβει σύντομα τα κατάλληλα μέτρα. Η Κρήτη αρχίζει να «εποφθαλμιά» τα έργα της συλλογής Πετρή.
Καιρό τώρα αναφερόμασταν στον επικείμενο κίνδυνο να φτάσει η ώρα που η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης θα έμενε χωρίς άνθρωπο έστω να την ανοίγει. Και πως, αν δε λαμβανόταν σύντομα κάποια μέριμνα, αυτή θα έκλεινε. Η ώρα αυτή, απ’ ό,τι φαίνεται, έφτασε. Στο προσωρινό (ελπίζουμε) κλείσιμο του σημαντικού αυτού χώρου πολιτισμού έρχεται να προστεθεί άλλη μια παράμετρος, πολύ πιο σημαντική από ένα απλό «λουκέτο». Ο λόγος για τον όρο που συνόδευε τη δωρεά της συλλογής Γιώργου Σίμου - Πετρή, ο οποίος και προϋποθέτει την έκθεση των έργων. Στην αντίθετη περίπτωση, τα τελευταία ενδέχεται να μεταφερθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ο Δήμος Λέσβου, από την πλευρά του, δηλώνει πως «υπάρχει έγνοια» και ευελπιστεί πως το ζήτημα θα έχει λυθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, που στεγάζεται στο τριώροφο αρχοντικό του Χαλίμ Μπέη από το 1994, έχει παραμείνει κλειστή και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, τη διετία 2005 - 2006, επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού, το κτήριο είχε παραχωρηθεί για να λειτουργήσει εκεί το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Τότε τα έργα παραλίγο να χαθούν, μέσω ενεργοποίησης του όρου της δωρεάς Πετρή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Σώθηκαν», ωστόσο, τελευταία στιγμή. Το 2007, επί θητείας Γιακαλή, το κτήριο επισκευάστηκε, ενώ τον Ιούνιο του 2008 διορίστηκε ως υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης η Κλεονίκη Λογγίου.
Όπως πολλές φορές αναφέραμε σε δημοσιεύματά μας, ωστόσο, η σύμβαση της κ. Λογγίου έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ η ίδια παρέμενε απλήρωτη πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής της, από τον περασμένο Απρίλιο. Έχοντας μείνει ενάμιση μήνα πλέον της λήξης της σύμβασής της, άρχισε να μαζεύει τα πράγματά της, αφού σε συνάντησή της με το νέο δήμαρχο Λέσβου έγινε σαφές πως η σύμβαση της δε θα ανανεωθεί.
Ο «θησαυρός» της Πινακοθήκης
Η αποχώρηση της κ. Λογγίου, που προφανώς δεν μπορεί να «φυλάει Θερμοπύλες», σημαίνει αυτόματα και το κλείσιμο της Δημοτικής Πινακοθήκης, εφόσον η νέα δημοτική αρχή δε λάβει σύντομα τα κατάλληλα μέτρα. Έτσι, μέχρι να διοριστεί ο επόμενος υπεύθυνος και εάν όντως κλείσει η Πινακοθήκη, ο όρος της δωρεάς του Γιώργου Σίμου - Πετρή που θέλει τα έργα να στεγάζονται, να συντηρούνται και να εκτίθενται σε κατάλληλο κτήριο στη Μυτιλήνη, φέρεται να παραβιάζεται.
Έγκυρες πληροφορίες θέλουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο ήδη έχει λάβει μέρος της συλλογής - αρχείου Πετρή όπως προβλεπόταν στη διαθήκη του, να έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες ενεργοποίησής του. Κάτι που σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα, ένας πραγματικός θησαυρός, μοναδικός για το νησί, κινδυνεύει να φύγει από τη Μυτιλήνη.
Η πλούσια συλλογή Γιώργου Σίμου - Πετρή, που ο τεχνοκριτικός δώρισε μετά το θάνατό του στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και που συμπληρώθηκε το 2001 από δωρεά της αδελφής του, Έλλης Σίμου, περιλαμβάνει σήμερα 138 έργα (πίνακες ζωγραφικής, σπάνια χαρακτικά, γκραβούρες κ.ά.), συνολικά 47 καλλιτεχνών. Ανάμεσα σε αυτά, έργα των Θεόφιλου, Τσαρούχη, Γουναρόπουλου, Πρωτοπάτση, Κανέλλη, Πικάσο, Ματίς, Μόραλη, Φασιανού, Μπότσογλου, Κατράκη κ.ά..
Εκτός αυτών, στη Δημοτική Πινακοθήκη εκτίθενται πολλοί Λέσβιοι ζωγράφοι, όπως ο Μάκης Αξιώτης, ο Γιώργος Πέρρος, ο Στρατής Αθηναίος, η Καίτη Μεσσηνέζη, ο Δημήτρης Καραπιπέρης κ.ά., ενώ στη συλλογή του ιδρύματος προστίθενται έργα σύγχρονων ντόπιων καλλιτεχνών, που μένουν στο Δήμο μετά από κάθε έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Στα έργα αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι 33 πίνακες του Αντώνη Πρωτοπάτση που προσφάτως μπήκαν στη συλλογή της Πινακοθήκης, μετά από χρόνια που βρίσκονταν αποθηκευμένα από το Δήμο Μυτιλήνης, καθώς και μια πλειάδα από έργα που δεν εκτίθενται, βρίσκονται στο υπόγειο του κτηρίου και δεν έχουν παραδοθεί ποτέ στη μέχρι τώρα υπεύθυνη.
Σημαντικά έργα μεγάλων καλλιτεχνών μένουν στο σκοτάδι…
«Υπάρχει έγνοια»
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Λέσβου, Κώστα Αστυρακάκη, πάντως, θα γίνουν προσπάθειες έναρξης της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της παράδοσης και παραλαβής από την παλιά προς τη νέα δημοτική αρχή. «Είμαστε ακόμη στο στάδιο της παράδοσης των έργων στο δήμαρχο», δήλωσε ο ίδιος στο «Ε». «Από εκεί και πέρα, θα φροντίσουμε για τη λειτουργία του χώρου ως το καλοκαίρι, που είναι και καλή εποχή για να ανοίξει η Δημοτική Πινακοθήκη. Πάντα, όταν εναλλάσσεται μια δημοτική αρχή και ειδικά όταν έχουν λήξει η συμβάσεις, υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις. Έχουμε, άλλωστε, το ίδιο πρόβλημα και με το Μουσείο του Θεόφιλου, αλλά και με τους αθλητικούς χώρους της πόλης. Δε θα μείνουν πάντως χωρίς να εκτίθενται τα έργα, αφού υπάρχει έγνοια και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν αρχίσουμε να μπαίνουμε σε ένα ρυθμό, δε θα υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα.»
Καθησυχαστικός ως προς την τύχη των έργων εμφανίζεται και ο τέως δήμαρχος Μυτιλήνης και νυν περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, που επικαλείται την καλή θέληση της αδελφής του Γιώργου Σίμου - Πετρή, Έλλης. «Δεν υπάρχει κανένας φόβος, ο όρος υπάρχει ουσιαστικά για τον κίνδυνο του να αλλάξει τελείως η χρήση του χώρου, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, και να μείνουν τα έργα χωρίς να εκτίθενται για πολύ καιρό. Η κ. Σίμου έχει την καλύτερη διάθεση και πέρα από αυτό θεωρώ πως σύντομα θα λυθεί το ζήτημα.»