Τεράστιες περιοχές στο βόρειο Αιγαίο, ανάμεσα σε αυτές και τη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου, έχει καλύψει φυτοπλαγκτόν το τελευταίο διάστημα, η παρουσία του οποίου δημιουργεί πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς, ιδιοκτήτες γρι-γρι και μηχανότρατας.
Τεράστιες περιοχές στο βόρειο Αιγαίο, ανάμεσα σε αυτές και τη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου, έχει καλύψει φυτοπλαγκτόν το τελευταίο διάστημα, η παρουσία του οποίου δημιουργεί πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς, ιδιοκτήτες γρι-γρι και μηχανότρατας.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», υπάρχει πρωτοφανής και παρατεταμένη παρουσία του φυτοπλαγκτόν, η οποία είναι αφύσικη για αυτή την εποχή.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες αλιείς, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της δουλειάς τους, λόγω του ότι το φυτοπλαγκτόν τα φράσσει, τα βαραίνει και τα αχρηστεύει.
Οι πρώτες αναφορές ψαράδων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου από τα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, παρ’ όλα αυτά από ειδικούς και μη θεωρήθηκε παροδικό φαινόμενο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν παρουσίασε ύφεση, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Όπως δήλωνε, μάλιστα, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) Σ. Ορφανίδης, αυτό κάνει συνήθως την εμφάνισή του τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος υποστηρίζει στο εν λόγω ρεπορτάζ πως το φαινόμενο οφείλεται στις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που μέσω των ποταμών μετέφεραν πολλά θρεπτικά άλατα στη θάλασσα, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη νηνεμία και την αυξημένη θερμοκρασία της Μεσογείου.
Εποχικό φαινόμενο
Εν τούτοις, ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, αναπληρωτής καθηγητής, Γιώργο Τσιρτσής, εμφανίζεται καθησυχαστικός, επιμένοντας πως πρόκειται για φαινόμενο εποχικό, που εμφανίζεται κάθε χρόνο.
«Οι εξάρσεις αυτές στο φυτοπλαγκτόν εμφανίζονται κάθε άνοιξη στα ανοιχτά νερά και λιγότερο το φθινόπωρο. Όσον αφορά στη Λήμνο, κάθε χρόνο εμφανίζεται μια έξαρση με ζελατινώδες φυτοπλαγκτόν βόρεια του νησιού. Δεν έχουμε δει κάποια δείγματα, ξέρουμε όμως πως συνήθως είναι παροδικό φαινόμενο και οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο ότι θερμαίνονται τα νερά και δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις.»
Και ο ίδιος αναφέρεται, πάντως, στο πρόβλημα που προκαλεί το φυτοπλαγκτόν στα δίχτυα των ψαράδων, αφού, όπως λέει, κολλάει πάνω σε αυτά, ενώ η οργανική ουσία που παράγεται ρυπαίνει τα νερά. Όπως υποστηρίζει, ωστόσο, στη Λέσβο δεν παρατηρείται αντίστοιχο φαινόμενο, ενώ στην περίπτωση της Λήμνου το αποδίδει ενδεχομένως στα νερά από τη Μαύρη Θάλασσα ή από μεγάλα ποτάμια που εκρέουν στην περιοχή.