Ελπίδες...

01/07/2012 - 05:56
Παρέλαση με δυο παραδείγματα για όλους. Του 17χρονου Στρατή Εγγλέζου, τυφλού μαθητή με βαθμό στην Α΄ λυκείου 19,8 και της 24χρονης Πανωραίας Χρονοπούλου, της πρώτης γυναίκας σημαιοφόρου του Στρατού στη Λέσβο.
Τυφλός μαθητής στο Λύκειο Παμφίλων, παραστάτης στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
Ο αξιοθαύμαστος Στρατής Εγγλέζος


Πριν από ένα χρόνο είχαμε γνωρίζει το 16χρονο τυφλό μαθητή Στρατή Εγγλέζο, όταν γίνονταν προσπάθειες προκειμένου να σταλεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός που θα τον διευκόλυνε στο σχολείο όπου φοιτούσε, το Λύκειο Παμφίλων. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ο Στρατής ήταν παραστάτης στη σημαία του Σχολείου του, δείχνοντας σε όλους ότι η δύναμη της θέλησης μπορεί να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο. Είναι άριστος μαθητής και, όπως λένε οι καθηγητές του, «με το σπαθί του» μπορεί να τον δούμε σύντομα και σημαιοφόρο.

Ο Στρατής Εγγλέζος παραδίδει μαθήματα ζωής, αφού διαπρέπει στο σχολείο, λατρεύει τους υπολογιστές, ενώ αναπτύσσει και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες στο σπίτι, γεμίζοντας δημιουργικά το χρόνο του. Ασχολείται με την κεραμική και μάλιστα έχει πάρει το πρώτο βραβείο σε σχολικό διαγωνισμό, παίζει αρμόνιο, ασχολείται με την καλαθοπλεκτική, ενώ λατρεύει τη φύση και τους αρέσει να φυτεύει σπόρους για λαχανικά και φυτά.
Από την ηλικία των 2,5 ετών, λόγω ατροφίας του οπτικού νεύρου, μιας γονιδιακής ανωμαλίας, έχασε την όρασή του σε ποσοστό 99%. Στο πλευρό του έχει δυο αξιοθαύμαστους γονείς, οι οποίοι έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους στις ανάγκες του παιδιού τους, τον ενθαρρύνουν σε κάθε του βήμα και φροντίζουν να μη στερείται τίποτα σε σχέση με τα άλλα παιδιά.
Οι γονείς του, Βασίλης και Ταξιαρχούλα Εγγλέζου, όταν ο Στράτος έφθασε σε ηλικία που έπρεπε να πάει στο σχολείο, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάει σε σχολεία ειδικά για μαθητές με προβλήματα όρασης. Εκεί ολοκλήρωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο με βαθμό 19,1 και επέστρεψε στο νησί για να πάει στο λύκειο. Στο χωριό του, τα Πάμφιλα, το Λύκειο ξεκίνησε πέρυσι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί εγκαίρως ο εξοπλισμός που θα του επέτρεπε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Με ενέργειες τότε από πλευράς δήμου επί αντιδημαρχίας Λένας Πετρέλλη, αλλά και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επί θητείας Χρήστου Κουρούση, εξασφαλίστηκε τελικά ο εξοπλισμός.

Ειδική εκπαίδευση
Από το 2000 θεσπίστηκε με νόμο η ειδική εκπαίδευση για παιδιά με προβλήματα όρασης και τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν στα σχολεία και στην επαρχία. Εφαρμόζεται πλέον και στο νομό μας ο θεσμός της «Παράλληλης Εκπαίδευσης», όπου καθηγητής Ειδικής Αγωγής, που γνωρίζει φυσικά τη γραφή Braille, βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον κάθε μαθητή στην τάξη, ενώ το Λύκειο Παμφίλων έχει προμηθευτεί τελικά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα στον υπολογιστή για μαθητές με προβλήματα όρασης, με όλα τα μαθήματα, καθώς και εκτυπωτή που τυπώνει τα κείμενα σε γραφή Braille. Δίπλα του στο Σχολείο ο Στρατής Εγγλέζος έχει όχι έναν, άλλα δυο καθηγητές (ένα μαθηματικό και ένα φιλόλογο), που τον βοηθούν στη διάρκεια του μαθήματος στο πλαίσιο της «Παράλληλης Εκπαίδευσης». Για τον ίδιο, όμως, το διάβασμα, ειδικά για τα θεωρητικά μαθήματα, δε φαίνεται να είναι δύσκολη υπόθεση, αφού μαθαίνει τα μαθήματα ακούγοντάς τα κυρίως από την παράδοση, ενώ και στο σπίτι, με τη βοήθεια υπολογιστή και με κασέτες όπου είναι ηχογραφημένα τα περισσότερα, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Το όνειρό του είναι να σπουδάσει Γεωπονική, ενώ του αρέσουν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Με 19,8!
Ο διευθυντής του Σχολείου, κ. Μιχάλης Στρατάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να υποστηριχθεί ο μαθητής με τα προβλήματα όρασης στο Σχολείο του, μιλάει με θαυμασμό για την προσπάθειά του. «Είναι άριστος μαθητής και αυτό χάρη στην προσπάθειά του και τη θέλησή του, και βέβαια την υποστήριξη που έχει από τους γονείς του. Είναι πάρα πολύ έξυπνος και εργατικός. Έχει καταφέρει να βρει διεξόδους για τη ζωή μέσα από το διάβασμα και όλες τις δραστηριότητες που κάνει και για αυτό είναι πραγματικά αξιέπαινος.»
Ο Στρατής Εγγλέζος αποφοίτησε από την Α΄ Λυκείου με μέσο όρο 19,8, ενώ και φέτος, στη Β΄ Λυκείου πια, έχει εντυπωσιάσει τους καθηγητές του με τις επιδόσεις του.
Σε όλο το νομό άλλα τέσσερα παιδιά αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα όρασης. Δυο στη Λήμνο και δυο στη Λέσβο (Πέτρα και Αγία Παρασκευή). Στην Πέτρα έχουν επίσης κινηθεί από πέρυσι οι διαδικασίες για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, ενώ στην Αγία Παρασκευή το παιδί μπορούσε να διαβάζει με τη βοήθεια μεγέθυνσης.


Χωρίς εκπαιδευτικό «Παράλληλης Εκπαίδευσης»
O «άλλος» τυφλός μαθητής στην Πέτρα


Χωρίς καθηγητή στο πλαίσιο της «Παράλληλης Εκπαίδευσης» έχει μείνει φέτος ο μαθητής με προβλήματα όρασης στο Γυμνάσιο της Πέτρας. Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός.
«Είναι υποχρέωση της κοινωνίας μας να συμπαραστέκεται στα άτομα που έχουν ανάγκη. Και η οικονομική κατάστασης της κρίσης και των περικοπών δεν πρέπει να αγγίζει τη στοιχειώδη ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης που οφείλουμε ως κοινωνία και ως κράτος να έχουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: «Στο Γυμνάσιο Πέτρας ένας μαθητής της τρίτης γυμνασίου είναι τυφλός. Πέρσι ειδικός εκπαιδευτικός παρείχε πρόσθετη διδακτική στήριξη σε αυτό το παιδί, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του σχολείου και να ολοκληρώνει τις τάξεις όπως και οι συμμαθητές του. Φέτος δεν υπήρξε ανάλογη πρόνοια και το παιδί προσπαθεί μόνο του να αντεπεξέλθει στις μαθητικές του υποχρεώσεις. Κάτι που, δεδομένων των συνθηκών, είναι δύσκολο.»



Η 24χρονη αξιωματικός είναι η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος σε τμήμα παρέλασης του Στρατού στη Μυτιλήνη
Ανθυπολοχαγός Πανωραία


Είναι αξιωματικός καριέρας στο Στρατό, κατακτώντας ένα μέχρι πριν από μερικά χρόνια ανδροκρατούμενο χώρο, ενώ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είχε την τύχη να επιλεγεί και ως σημαιοφόρος σε στρατιωτικό τμήμα, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα σημαιοφόρο του Στρατού στη Μυτιλήνη. Η ανθυπολοχαγός Πεζικού Πανωραία Χρονοπούλου ήρθε στο Στρατό για να μείνει και δε φοβάται τις δυσκολίες του, αφού - όπως λέει - είναι ίδιες με εκείνες που έχουν και οι άνδρες.



Η ανθυπολοχαγός Πανωραία Χρονοπούλου. Εντυπωσιακή παρουσία η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος στην ιστορία του Στρατού στη Λέσβο

Η 24χρονη Πανωραία από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, υπηρετεί στο 296 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στη Μόρια και, όπως λέει ο διοικητής της, αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Βαλλιανός, «είναι μια πολύ καλή αξιωματικός, που έχει μέλλον μπροστά της». Την έχουν χαρακτηρίσει, μάλιστα, ανώτεροί της «λεβέντισσα», λόγω του μεγάλου αναστήματός της και της προσήλωσής της στη δουλειά.

Αξιωματικός καριέρας
Εδώ και 10 χρόνια περίπου οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια του Στρατού μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Ευελπίδων. Η Πανωραία Χρονοπούλου είναι αξιωματικός καριέρας.
Για την εμπειρία της να παρελάσει κρατώντας τη σημαία του Στρατού, είπε: «Ένιωσα υπερηφάνεια. Ήταν υπέροχα», ενώ για τον κόσμο είπε: «Τους κάνει ούτως ή άλλως εντύπωση μια γυναίκα στο Στρατό, επομένως το να δουν μια γυναίκα να κρατάει και τη σημαία σίγουρα θα τους έκανε ακόμη περισσότερη εντύπωση.»
Μετά τη Σχολή Ευελπίδων είχε υπηρετήσει σε στρατιωτική μονάδα στην Τρίπολη και η Λέσβος είναι ο πρώτος μακρινός προορισμός από τον τόπο της. «Ξέρω πως και αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας και το έχω αποδεχθεί», λέει η ίδια. «Στην αρχή για τον καθένα δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί σε έναν ξένο τόπο όταν δε γνωρίζει κανένα. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών που είμαι στο νησί, συνεργάστηκα με συναδέλφους, έχω κάνει φιλίες, σίγουρα είναι πολύ καλύτερα», συμπληρώνει.
Η Πανωραία Χρονοπούλου είναι αρκετά προσγειωμένη και όπως λέει θέλει να προχωρά βήμα-βήμα στην καριέρα της στο Στρατό. «Εκείνο που βάζω ως στόχο είναι να κάνω καλά τη δουλειά μου κι από κει και πέρα όλα έρχονται», λέει. Όσο για τα εμπόδια που δημιουργεί ο σκληρός χώρος του Στρατού ιδιαίτερα στις γυναίκες, η ίδια δεν κάνει διαχωρισμούς. «Παρ’ ότι δεν έχω σκεφτεί ακόμη τα του γάμου και οικογένειας, νομίζω ότι όσο δύσκολο είναι και για τους άνδρες, το ίδιο και για τις γυναίκες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey