Σε «Σινέ Βρανά» μετατράπηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το Ελαιοτριβείο - Μουσείο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» στον Παπάδο της Γέρας, χάριν της παγκόσμιας πρώτης προβολής της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη».
Σε «Σινέ Βρανά» μετατράπηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το Ελαιοτριβείο - Μουσείο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» στον Παπάδο της Γέρας, χάριν της παγκόσμιας πρώτης προβολής της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη». Σε ένα χώρο φορτισμένο από την παρουσία του Οδυσσέα Ελύτη, στο ίδιο μέρος όπου ο σκηνοθέτης έκανε τα γυρίσματα της ταινίας του για το Θεόφιλο, περίπου 2.000 άτομα (είχαν τοποθετηθεί 1.600 καρέκλες) από τη Λέσβο, αλλά και εκτός των ορίων του νησιού, παρακολούθησαν την καινούργια αυτή ταινία συμπαραγωγής ΕΡΤ, NOVA και Λάκη Παπαστάθη, που αποτελεί αν μη τι άλλο έναν ύμνο στα τοπία και τα πρόσωπα της Μυτιλήνης. Εξίσου εντυπωσιακή, η εμφάνιση της Κομπανίας του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου το βράδυ της Κυριακής, που έφερε το στίγμα της μουσικής παράδοσης της Λέσβου μέσα σε ένα βιομηχανικό μνημείο του νησιού.
Την πρώτη προβολή της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη άνοιξε, ως υπεύθυνος της εκδήλωσης, ο Μυτιληνιός κινηματογραφιστής, μέλος της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Μάνος Ευστρατιάδης, που καλωσόρισε τους παρισταμένους και μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκου Κούνδουρου, που δεν κατάφερε να παραστεί.
«Τιμή για την περιοχή»
Ως ένα «κόσμημα» χαρακτήρισε το Μουσείο Βρανά ο ποιητής και μέλος της Εταιρείας Λευτέρης Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τη χαρά του για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στους ιστορικούς χώρους του μνημείου.
«Η σημερινή εκδήλωση είναι η επιστροφή του Λάκη Παπαστάθη στη Μυτιλήνη», είπε καλωσορίζοντας με τη σειρά του τον κόσμο ο υφυπουργός Μεταφορών και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκος Σηφουνάκης. «Την ταινία τη βλέπω και εγώ απόψε για πρώτη φορά. Είναι μεγάλη τιμή για όλους μας: για τη Γέρα, για τη Λέσβο, για το Αιγαίο, για το “Αρχιπέλαγος”, το ότι ο Λάκης Παπαστάθης θέλησε η πρώτη προβολή να γίνει εδώ, σε ένα μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της Λέσβου, που φέρει τα αποτυπώματα και τη σκιά του Οδυσσέα Ελύτη», προσέθεσε, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές και αναφερόμενος επιπλέον στη συνεργασία που είχε με το σκηνοθέτη, ως υπεύθυνος της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Παρασκήνιο».
«Ο Λάκης Παπαστάθης μπορεί να μην είναι ένας “τυπικά” Μυτιληνιός, αλλά είναι ουσιαστικά Μυτιληνιός, αφού εδώ γνώρισε τον πολιτισμό που στη συνέχεια λειτούργησε στο έργο του», είπε προλογίζοντας την ταινία και το σκηνοθέτη της ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, συμπληρώνοντας πως ο Λάκης Παπαστάθης έχει καταφέρει να χτίσει «μια κιβωτό παράδοσης και μνήμης, ένα νέο μύθο του πολιτισμού. Ταξίδι, πού αλλού; Στη Μυτιλήνη. Ο Λάκης Παπαστάθης εκπληρώνει ένα βαθύ χρέος στον εαυτό του και σε όσους σημάδεψαν τη ζωή του.».
«Δεν είμαι προετοιμασμένος για τόση συγκίνηση», είπε παίρνοντας το λόγο ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που στη συνέχεια αναζήτησε στο πλήθος των θεατών τους παλιούς συμμαθητές του τού Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης, αλλά και τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της πόλης, που, όπως είπε, έδωσαν «χρώμα» στην ταινία με την εμφάνισή τους. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαστάθης παρουσίασε τους συντελεστές της ταινίας, που ένας - ένας ανέβηκαν στη σκηνή. «Στην αρχή μιλούσαμε αθηναϊκά, μετά άρχισαν σιγά-σιγά να βγαίνουν τα μυτιληνιά», είπε εκτός άλλων για τη συνεργασία του με το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Ο τελευταίος, συγκινημένος, δήλωσε: «Ευχαριστώ το Θεό, που μετά από τόσα χρόνια μού έστειλε το Λάκη Παπαστάθη και κάναμε πραγματικότητα κάτι που ονειρευόμουν τόσο καιρό.»
Εκπρόσωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Λέσβο, αλλά και όλη τη χώρα, παρακολούθησαν την παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη»
Ετοιμάζεται για διεθνή φεστιβάλ
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», που εντυπωσίασε με την ιδιαίτερη σκηνοθεσία και την υπέροχη φωτογραφία της, αλλά και τις καταπληκτικές ερμηνείες τόσο των επαγγελματιών Μυτιληνιών και Αθηναίων συντελεστών, όσο και των ερασιτεχνών ηθοποιών της Μυτιλήνης, που έδωσαν μια έντονα τοπική και οικεία «νότα» στο έργο. Με εικόνες της παλιάς αλλά και της σημερινής Μυτιλήνης, η ταινία συγκίνησε το κοινό, θυμίζοντάς του πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος που ξαναζωντάνεψαν στο πανί, μέσα από τους δύο τρόπους θέασης της πραγματικότητας από τον κινηματογραφιστή, πρωταγωνιστή της που δε φαίνεται παρά μόνο ακούγεται, μιλώντας «πίσω από την κάμερα»: το ασπρόμαυρο πραγματικό βλέμμα και το έγχρωμο βλέμμα της βιντεοσκόπησης.
«Είμαστε όλοι», και ειδικά εγώ προσωπικά, «ιδιαίτερα συγκινημένοι από την προβολή στο Μουσείο Βρανά, αλλά και από τα κείμενα που ήδη κυκλοφόρησαν από τον αθηναϊκό και τον τοπικό Τύπο, από τα σχόλια των ανθρώπων που μας μιλούσαν αυτοπροσώπως και, φυσικά, από την καταπληκτική συναυλία του Αναγνωστηρίου το βράδυ της Κυριακής. Οφείλω να κάνω κάτι άμεσα για τη Μυτιλήνη, ίσως κάποια εκπομπή στο “Παρασκήνιο”. Όσο για το “Ταξίδι στη Μυτιλήνη”, θα προβληθεί στις αθηναϊκές αίθουσες, ενώ θα προσπαθήσουμε να πάει και σε διεθνή φεστιβάλ», δήλωσε στο «Ε» λίγο πριν την αποχώρησή του από τη Λέσβο ο ίδιος ο Λάκης Παπαστάθης.
Στη βραδιά παρευρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι του Παπάδου, της Γέρας, της Μυτιλήνης και της υπόλοιπης Λέσβου. Εκτός άλλων εκπροσώπων της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, ήταν εκεί και ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος εκ μέρους του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος, Μάγια Τσόκλη, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, ο ποιητής και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, η ιστορικός Ρούλα Σηφναίου, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, ο αντιπρύτανης Γιάννης Κάλλας, ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΜΥ, Βάσω Χοχλάκα - που είχε και μικρή συμμετοχή στην ταινία -, οι δήμαρχοι Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου, Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης, Θερμής Δημήτρης Καμενής, Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, καθώς και πολλοί από τους συντελεστές της ταινίας, εκπρόσωποι της συμπαραγωγού εταιρείας NOVA και η γνωστή ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου.
Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης επί σκηνής με τους ηθοποιούς Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Μπάμπη Αλατζά, Μυρτώ Παράσχη και την υπεύθυνη για το μοντάζ, Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Εντυπωσίασε η κομπανία του Αναγνωστηρίου
Μια εντυπωσιακή και ιδιαίτερη βραδιά χάρισαν στο κοινό που παρευρέθηκε στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο «Βρανά», το βράδυ της Κυριακής, και οι μουσικοί του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Όσους προσέρχονταν στο χώρο υποδέχονταν στην είσοδο του Ελαιοτριβείου οι μικροί μαθητές του Αναγνωστηρίου με τα σαντούρια τους, ενώ στο μεγάλο ενιαίο χώρο του Μουσείου έπαιζαν σαντούρι οι μεγαλύτεροι μαθητές.
Για τη σημαντική συμβολή του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στη διατήρηση της μουσικής παράδοσης της Λέσβου μίλησαν ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, ο δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης και ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς.
Την κυρίως συναυλία της βραδιάς αποτέλεσε η εμφάνιση της Κομπανίας του Αναγνωστηρίου, που παρουσίασε στο κοινό μια σειρά από 20 περίπου τραγούδια και μουσικά κομμάτια, τα περισσότερα ιδιαίτερα γνωστά στους Μυτιληνιούς, όπως «Τα ξύλα», το «Χαρμάνταλης», το «Μισιρλού», το «Αϊδίνικο» κ.ά..
Στη συναυλία έπαιξαν οι μουσικοί: Στρατής Καζαντζής (σαντούρι - τραγούδι), Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Χρήστος Κονσολάκης (κιθάρα), Παναγιώτης Σουσαμλής (τουμπερλέκι - τρομπόνι), Νίκος Χριστιανός (κορνέτα - τραγούδι), Παναγιώτης Αποστολέλλης (κλαρίνο), Αναστάσης Καζαντζής (ευφώνιο) και Νίκος Μαϊστρέλλης (ούτι), ενώ λίγο πριν το τέλος της βραδιάς μαζί τους στη σκηνή εμφανίστηκε και ο Σόλων Λέκκας.