Δύσκολη χρονιά αλλά και ελπίδες

01/07/2012 - 05:56
Δεν ήταν τα προσδοκώμενα τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, αφού οι βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Λέσβου απείχαν απ’ την καθιερωμένη παράδοση της αριστείας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δεν ήταν τα προσδοκώμενα τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, αφού οι βαθμολογίες που κατά μέσο όρο συγκέντρωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Λέσβου απείχαν απ’ την καθιερωμένη πλέον παράδοση της αριστείας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ακολουθώντας εν μέρει και τη γενικότερη πορεία των βαθμών σε επίπεδο χώρας, οι υποψήφιοι της Περιφέρειας δεν πήραν τα 20άρια άλλων ετών και με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν τα πήγαν καθόλου καλά στα Αρχαία, τη Φυσική αλλά και την Έκθεση.
Βέβαια, με δεδομένο ότι αναμένεται, εξ αιτίας και της κατάργησης της βάσης τού 10 αλλά και της οικονομικής κρίσης, πτώση των βάσεων ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια, δεν είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς πως παρά τις άσχημες σχετικά βαθμολογίες, δε θα περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Σε μια πρώτη αντιπαραβολή των φετινών δεδομένων με τα περσινά για τη Θετική και Θεωρητική Κατεύθυνση, όπου αντίστοιχα η Φυσική και τα Αρχαία περιόρισαν τις άριστες βαθμολογίες, φαίνεται πως ο μέσος όρος των γραπτών έχει πέσει ένα με ενάμιση βαθμό χαμηλότερα. Αντιθέτως, στην Τεχνολογική Κατεύθυνση δεν υπάρχει η ίδια πτώση, τουναντίον μάλιστα, ο μέσος όρος των φετινών βαθμολογιών είναι κατά μισή μονάδα περίπου μεγαλύτερος απ’ τον αντίστοιχο περσινό.
Για τη Θεωρητική Κατεύθυνση, οι 50 υψηλότερες βαθμολογίες πέρυσι των υποψηφίων της Λέσβου κυμάνθηκαν από 19,80 έως 16,79, ενώ φέτος από 18,08 έως 15,68. Στη Θετική Κατεύθυνση πέρυσι ο πρώτος σε μέσο όρο βαθμός ήταν 19,78 και ο 30ός 16,73, ενώ φέτος αντίστοιχα είναι από 19,03 έως 15,28. Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση η διακύμανση πέρυσι στις 50 υψηλότερες βαθμολογίες κινήθηκε από 19,57 έως 16,53, ενώ φέτος από 19,22 έως 17,08.

Ξεχώρισε η Περιφέρεια
Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, η Λέσβος είχε αναλογικά και πολύ περισσότερους υποψηφίους, αφού το 2009 εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές 555, ενώ φέτος συμμετείχαν 647. Από αυτούς, οι 24 διαγωνίστηκαν προφορικά στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο φυσικώς αδυνάτων και δυσλεξικών, ενώ στο ίδιο Κέντρο εξετάστηκαν και τέσσερις υποψήφιοι απ’ τη Λήμνο.
«Προσωπικά, απ’ τη μελέτη των βαθμολογιών δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, αφού περίμενα οι υποψήφιοι να τα πάνε συνολικά καλύτερα απ’ ό,τι τα πήγαν», δήλωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάσης Φραγκόπουλος, που επεξεργάστηκε πρώτος τα στοιχεία κι όσο κι αν προσπάθησε, δε βρήκε τα άριστα και ειδικά τα 20άρια που περίμενε. Ερμηνεύοντας ο έμπειρος εκπαιδευτικός τις βαθμολογίες, ανέφερε πως εξ αιτίας της κατάργησης της βάσης τού 10, τα θέματα των Πανελλαδικών ήταν σαφώς πιο διαβαθμισμένης δυσκολίας απ’ ό,τι άλλες χρονιές.
Συμπλήρωσε ακόμη πως ειδικά στη Φυσική, τα θέματα που μπήκαν και επηρέασαν τις βαθμολογίες σε Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση δεν ήταν τόσο δύσκολα, αλλά αρκετά «έξυπνα» και πολλά σε όγκο, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι στην πλειοψηφία τους να μην έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το τέταρτο και δυσκολότερο ζήτημα. Ανάλογης δυσκολίας ήταν και τα Αρχαία Κατεύθυνσης, ενώ και στην Έκθεση δε βρέθηκαν οι άριστες βαθμολογίες άλλων ετών.
Απ’ τη Φυσική και τα Αρχαία απουσίασαν τα πολλά 20άρια άλλων ετών και ειδικά στη Φυσική εντοπίστηκαν οι περισσότερες βαθμολογίες κάτω απ’ τη βάση σε επίπεδο νησιού, ενώ στα Μαθηματικά, όπως τόνισε ο κ. Φραγκόπουλος, για ακόμη μια χρονιά εμφανίζονται πολύ καλοί βαθμοί.
«Εκτιμώ», είπε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας, «ότι ιδιαίτερα καλή εικόνα παρουσίασαν κάποια περιφερειακά λύκεια, όπως για παράδειγμα το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου. Ομοίως θετικό είναι το γεγονός πως σε κάποια σχολεία τα πήγαν γενικά καλά οι μαθητές μιας Κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στο Γενικό Λύκειο Αγιάσου οι τρεις απ’ τις τέσσερις υποψήφιες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έγραψαν πάνω από 18 στα δύσκολα φέτος Αρχαία.»
Αρκετά καλά φαίνεται πως τα πήγαν και οι εννέα πρώτοι υποψήφιοι της Ομάδας Β΄ των επαγγελματικών λυκείων (τρεις απ’ το ΕΠΑΛ Καλλονής, τρεις απ’ το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και τρεις απ’ το Εσπερινό ΕΠΑΛ), που διαγωνίστηκαν στα ίδια μαθήματα με τους υποψηφίους των γενικών λυκείων.

Καθυστέρηση στα μηχανογραφικά
Χθες από νωρίς το πρωί οι βαθμοί αναρτήθηκαν, μετά την αντιπαραβολή που έγινε μεταξύ των στοιχείων, σε όλα τα λύκεια της Λέσβου. Τα σχολεία όμως αδυνατούν ακόμη, αν δεν παραλάβουν τις επίσημες μηχανογραφικές καταστάσεις απ’ το υπουργείο Παιδείας, να εκδώσουν τις βεβαιώσεις πρόσβασης, οι οποίες και αποτελούν προϋπόθεση για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων με τις επιλογές σχολών των υποψηφίων.
Κατά πάσα πιθανότητα, οι καταστάσεις του υπουργείου θα φτάσουν στα σχολεία αύριο Πέμπτη, οπότε και θα αρχίσει η χορήγηση των βεβαιώσεων πρόσβασης. Ο κ. Φραγκόπουλος ανέφερε σχετικά πως ενδέχεται να αλλάξει το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί για τα σχολεία, όπου επρόκειτο σήμερα και αύριο να προσέλθουν ώστε οι υποψήφιοί τους να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Απ’ τη Διεύθυνση θα υπάρξει ενημέρωση των υποψηφίων ανάλογα με το πότε θα έρθουν οι μηχανογραφικές καταστάσεις του υπουργείου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ


Απ’ τα Λύκεια Γέρας, Καλλονής και το 3ο Μυτιλήνης οι υποψήφιες με τις υψηλότερες βαθμολογίες ανά Κατεύθυνση
Θηλυκές αριστείες


Θηλυκού γένους είναι φέτος οι πρωτιές σε όλες τις Κατευθύνσεις, αφού τα κορίτσια κατέχουν τα πρωτεία με τις υψηλότερες βαθμολογίες και στις τρεις. Τα σκήπτρα του σχολείου που για δεύτερη χρονιά μάλιστα έφερε στη Λέσβο το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμού, διατήρησε το Γενικό Λύκειο Γέρας, του οποίου μαθητής - όπως και πέρυσι - διακρίνεται με την υψηλότερη βαθμολογία.
Ο υψηλότερος μέσος όρος βαθμού ανήκει στην Ταξιαρχούλα Λημναίου απ’ το Σκόπελο, ενώ αντίστοιχα τους μεγαλύτερους βαθμούς στη Θετική Κατεύθυνση έχουν η Σταυρούλα Ψαχνά και στη Θεωρητική η Ελένη Πιπερά.


Όπως και πέρυσι που ο Γιάννης Μαλαπέτσης απ’ το Γενικό Λύκειο Γέρας και τη Θεωρητική Κατεύθυνση είχε το μεγαλύτερο βαθμό, έτσι και φέτος η Μυτιλήνη απώλεσε απ’ τη λεσβιακή ύπαιθρο την πρωτιά. Ενδεχομένως, όμως, με την έκδοση των βαθμών πρόσβασης απ’ τα λύκεια να παρατηρηθεί και φέτος το ίδιο φαινόμενο, μαθητές που στις πανελλαδικές εξετάσεις τα πήγαν εξαιρετικά να μην έχουν τους ίδιους υψηλούς βαθμούς και στο σχολείο τους. Έτσι δεν αποκλείεται μαθητές απ’ τη Μυτιλήνη να συγκεντρώσουν τελικά περισσότερα μόρια βάσει και των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Διασπορά…
Σε ό,τι αφορά στις Κατευθύνσεις φέτος, είναι προφανής η πολύ καλύτερη εικόνα απ’ τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ενώ οι της Θεωρητικής βρίσκονται μακράν σε χαμηλότερη κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των 50 πρώτων βαθμολογιών, ανεξαρτήτως Κατεύθυνσης, απ’ την Τεχνολογική είναι οι 31, απ’ τη Θετική οι δέκα και απ’ τη Θεωρητική οι εννιά.
Σε ό,τι αφορά στις υψηλές βαθμολογίες, στη Θεωρητική Κατεύθυνση οι τρεις πρώτες εντοπίζονται στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, ενώ ακολουθούν υποψήφιοι απ’ το Γενικό Λύκειο Αγιάσου, το Πειραματικό και το Γενικό Λύκειο Καλλονής. Στις δύο άλλες Κατευθύνσεις υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά άριστων βαθμολογιών με την παρουσία, εκτός των προαναφερόμενων, και άλλων σχολείων της πόλης όπως το 4ο και το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, αλλά και των Λυκείων Πλωμαρίου και Πολιχνίτου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ταξιαρχούλα Λημναίου, απ’ το Γενικό Λύκειο Γέρας με μέσο όρο 19,23
Σίγουρα Πολυτεχνείο, μάλλον πολιτικός μηχανικός




Απ’ τη μέρα που τέλειωσαν οι εξετάσεις μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Σκόπελο που είναι το σπίτι της, και στο εξοχικό της, στη θέση Απιδιάς Λάκκος, η Ταξιαρχούλα Λημναίου, που όλο το τελευταίο διάστημα ζούσε μέσα στο άγχος για το πώς έχει γράψει στις Πανελλαδικές. «Με όλα αυτά που μεσολάβησαν, είχα πραγματικά μεγάλη αγωνία για τους βαθμούς και δεν μπορούσα ούτε καν να ξεκουραστώ έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. Άλλωστε φέτος ήταν “ζόρικα” και τα θέματα κι όση εμπιστοσύνη κι αν είχε κανείς στις δυνάμεις του, μόνο τώρα με την ανακοίνωση των βαθμών μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πήγε καλά», μας είπε η Ταξιαρχούλα.
Η οποία διάβαζε για τις εξετάσεις και με τη βοήθεια ιδιαίτερων, για να βελτιώσει όπως είπε τις αδυναμίες της, ενώ ποτέ δεν αμέλησε, όπως η ίδια συμπλήρωσε, και τα μαθήματα του σχολείου.
Το δυνατό της πλεονέκτημα ήταν τα Μαθηματικά, στα οποία και έγραψε 19,4 για την Κατεύθυνση και 20 στης Γενικής Παιδείας. Ο πρώτος της στόχος είναι το Πολυτεχνείο και δίχως ακόμη να έχει καταλήξει, μάλλον θα ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού ή στο Μετσόβιο ή στη Θεσσαλονίκη.
Η ίδια που θα κάνει ανέμελα πλέον τις διακοπές της, ασχολείται με τη ζωγραφική όπως και με τις κατασκευές, αφού βρίσκει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χειροτεχνία.

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σταυρούλα Ψαχνά, απ’ το Γενικό Λύκειο Καλλονής με μέσο όρο 19,03
Απ’ την Αγία Παρασκευή στην Iατρική




«Περίμενα να δω πρώτα τους βαθμούς μου για να αποφασίσω τι θα κάνω, ποιες σπουδές θα ακολουθήσω», μας είπε η Σταυρούλα Ψαχνά απ’ την Αγία Παρασκευή, που το πλέον πιθανόν είναι να δηλώσει την Ιατρική ως πρώτη της επιλογή.
«Σίγουρα απ’ το τρίτο πεδίο θα διαλέξω σχολή, αν κι ακόμη σκέφτομαι όλες τις παραμέτρους και δε θα ήθελα να βιαστώ», συνέχισε η Σταυρούλα που την τελευταία μόνο χρονιά, στην Γ΄ τάξη του λυκείου, έκανε φροντιστήριο στην Καλλονή. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε άλλη βοήθεια, παρά μόνο το συστηματικό διάβασμα. Η σημαιοφόρος του Γενικού Λυκείου Καλλονής δηλώνει πως δεν αφιέρωνε υπερβολικό χρόνο στη μελέτη και όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαινε κανονικά με τις φίλες της, δίχως να επηρεαστεί το πρόγραμμά της απ’ τις Πανελλαδικές. Μάθημα-αδυναμία τη χρονιά που πέρασε ήταν η Χημεία, ενώ έως τώρα δεν έχει αποφασίσει πια πόλη θα προτιμήσει για τις σπουδές της.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ελένη Πιπερά, απ’ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με μέσο όρο 18,08
Οπωσδήποτε Νομική…



Η αγάπη της για την Ιστορία και ο πολύ καλός βαθμός που πήρε στο συγκεκριμένο μάθημα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα - η πρώτη της Θεωρητικής Κατεύθυνσης - αποτελούν το διαβατήριο για τη Νομική της Ελένης Πιπερά.
Η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης δεν έχει πρόβλημα σε ποια πόλη θα σπουδάσει, αφού εκείνο που την ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά η σχολή. Όλο το προηγούμενο διάστημα διάβαζε συστηματικά, έκανε ιδιαίτερα, ενώ είχε σχεδόν εγκαταλείψει τα χόμπυ της που είναι το κολύμπι κι ο χορός. Τώρα όμως και μέχρι το Σεπτέμβριο που θα φύγει για να σπουδάσει, είναι διατεθειμένη να ξεκουραστεί και να κάνει διακοπές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey