Μετά το βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης, ο Δήμος Λέσβου προτίθεται να διεκδικήσει ακόμη 25 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεων για δύο μεγάλα έργα περιβάλλοντος, τα δίκτυα αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάσου και Πολιχνίτου.
Μετά το βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης, ο Δήμος Λέσβου προτίθεται να διεκδικήσει ακόμη 25 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεων για δύο μεγάλα έργα περιβάλλοντος, τα δίκτυα αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάσου και Πολιχνίτου.
Χθες, εκτός ημερησίας διάταξης και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του θέματος, επρόκειτο να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ζήτημα για τη λήψη απόφασης υποβολής πρότασης για την ένταξη των βιολογικών Αγιάσου και Πολιχνίτου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, στην προηγούμενη συνεδρίασή του, είχε αποφασίσει να υποβληθεί πρόταση προϋπολογισμού 21,27 εκατ. ευρώ για το βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης, στο Ταμείο Συνοχής. Στην ίδια, ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου, πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», θα υποβληθούν όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, και οι προτάσεις για τον Πολιχνίτο και την Αγιάσο. Ο ίδιος τόνισε: «Είναι επιλέξιμες προς ένταξη και συγχρηματοδότηση οι δράσεις που αφορούν την επεξεργασία λυμάτων κι έχουμε καθ’ όλα έτοιμες προτάσεις, για αυτό και επισπεύδουμε τη λήψη απόφασης ώστε έγκαιρα να κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι.»
Για το θέμα υπήρξε προχθές τεχνική σύσκεψη με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Πολιχνίτου Νίκου Κατράνη και Αγιάσου - Ευεργέτουλα Γιώργου Βουνάτσου.
Ο κ. Βουνάτσος χαρακτήρισε την πρόταση προϋπολογισμού 8,85 εκατ. ευρώ ως μείζονος σημασίας και άμεσης προτεραιότητας για την Αγιάσο, ενώ θύμισε ότι αντίστοιχο έργο ύψους 17 εκατ. ευρώ έχει πρόσφατα ενταχθεί και χρηματοδοτείται για τη Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα απ’ το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.
Πολιχνίτος - Βρίσα - Βατερά
Πολύ μεγαλύτερου κόστους απ’ της Αγιάσου, 16,3 εκατ. ευρώ, είναι το έργο της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Κατράνης προβλέπει την κατασκευή δικτύων και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τη συλλογή των αστικών αποβλήτων απ’ τον Πολιχνίτο, τη Βρίσα και τα Βατερά. Όπως είπε ο κ. Κατράνης, τα δίκτυα αποχέτευσης που θα κατασκευαστούν στους οικισμούς είναι συνολικού μήκους εννέα χιλιομέτρων, οι αγωγοί 11 χιλιομέτρων και τα δίκτυα συλλογής έχουν συνολικό μήκος, σύμφωνα με τη μελέτη, 19 χιλιόμετρα. Το έργο προβλέπει την κατασκευή τριών αντλιοστασίων, ενώ η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων χωροθετείται πριν τα Βατερά.
Και τις δύο μελέτες για τους βιολογικούς έχει εκπονήσει το γραφείο της Μαρίας Τουρβαλή, που σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου συμμετείχε και στην προχθεσινή σύσκεψη για τα έργα.
Απ’ την Αγιάσο για τη σχολική περιουσία
Συνεχίζεται η διεκδίκηση…
Για ακόμη μια φορά η Αγιάσος διεκδικεί απ’ τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) τη δημοτική της περιουσία (το δάσος της Μεγάλης Λίμνης και ακίνητα στον οικισμό της Αγιάσου), που δύο και πλέον δεκαετίες τώρα «εμφανίζεται» να ανήκει στον ΟΣΚ.
Η συνέχεια της δικαστικής διεκδίκησης θα δοθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου μετά από αρκετές αναβολές τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι φορείς της περιοχής ελπίζουν να κλείσει η υπόθεση υπέρ της Αγιάσου. Τόνισε σχετικά με το θέμα ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος: «Απ’ την πλευρά μας, θεωρήσαμε αναγκαίο να αποφασιστεί εκ νέου απ’ το Δήμο Λέσβου η ανάθεση διεκδίκησης των τοπικών συμφερόντων σε νομικούς, ώστε να μη δημιουργηθεί απολύτως κανένα τυπικό πρόβλημα και να μη βρεθούμε εξ αιτίας της κατάργησης του παλιού Δήμου Λέσβου προ απροόπτων, στην προσπάθεια διεκδίκησης την οποία και συνεχίζουμε.»
Οι δικηγόροι που είχαν αναλάβει απ’ τον τέως Δήμο Αγιάσου τη διεκδίκηση και συνεχίζουν μετά την απόφαση του Δήμου Λέσβου, είναι οι Μιχάλης Χατζηπροκοπίου και Σωτήρης Βουνάτσος.
Να τελειώνει το γήπεδο
Για τα θέματα του βιολογικού, όπως και της διεκδίκησης της σχολικής περιουσίας της Αγιάσου, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας ενημέρωσε προ ημερών αναλυτικά το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, που επισκέφτηκε το χωριό. Στις προτεραιότητες που θέτει το Συμβούλιο, για τις οποίες και ενημερώθηκε ο δήμαρχος, περιλαμβάνεται και η κατασκευή του γηπέδου, η οποία εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, Προκόπης Τσαμπλάκος, ενημέρωσε ότι οι εργασίες τοποθέτησης του συνθετικού τάπητα προχωρούν και ότι επισκέφτηκε το γήπεδο ο αντιπεριφερειάρχης του Νομού Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί και θα τελειώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται σχετικά σε Δελτίο Τύπου του αντιδημάρχου Αγιάσου - Ευεργέτουλα για το θέμα, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας ζήτησε να γίνει παρέμβαση και από το Δήμο Λέσβου, ώστε επιτέλους το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη νεολαία του χωριού.