Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Μεσοτόπου να μην υπάρξουν εντάσεις και αποκλεισμοί, να μη διαμορφωθεί τέτοιο κλίμα που θα διώξει τους επισκέπτες απ’ το Χρούσο, θα εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Μεσοτόπου να μην υπάρξουν εντάσεις και αποκλεισμοί, να μη διαμορφωθεί τέτοιο κλίμα που θα διώξει τους επισκέπτες απ’ το Χρούσο, θα εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Το θέμα απασχολεί το Μεσότοπο απ’ τις αρχές του καλοκαιριού, όταν υπήρξαν φωνές, συντονισμένα ή περιστασιακά, εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιφρουρηθεί η γνωστή παραλία από κατασκηνωτές.
Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, ο Χρήστος Κορδώνης διάβασε έγγραφο των τοπικών φορέων Μεσοτόπου, το οποίο και αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη. Το έγγραφο, που εκφράζει κατ’ αρχάς την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την επισκεψιμότητα της παραλίας του Χρούσου, υπογράφουν ο δημοτικός σύμβουλος απ’ την περιοχή Μεσοτόπου Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, ο πρόεδρος Γρηγόρης Βραχνός και τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, αλλά και οι πρόεδροι της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσοτόπου, του Παραρτήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση», του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών, του Αγροτικού Συνεταιρισμού, του Συλλόγου «Μαλιόντας», του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Αλιευτικού Συλλόγου και τέλος του Αθλητικού Ομίλου Μεσοτόπου.
Όχι μονολιθικές απόψεις…
Σχετικά με το θέμα των κατασκηνωτών, οι παραπάνω επισημαίνουν στο έγγραφό τους τα εξής: «Είμαστε αντίθετοι σε κινήσεις μέσα από τις οποίες διώχνονται άνθρωποι που επιθυμούν να επισκεφτούν έναν τόπο, πολύ περισσότερο αν αυτός ο τόπος λέγεται Μεσότοπος, επειδή είμαστε και θα παραμείνουμε ένα χωριό φιλόξενο. Εάν σε μια ομάδα ανθρώπων υπάρχει και ένα μέρος αυτών που προκαλεί προβλήματα με τη συμπεριφορά του, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεννόηση και εσωτερικό διάλογο και όχι μέσω συνεχούς παρουσίας αστυνομικών οργάνων. Από τους επισκέπτες της περιοχής μας θέλουμε απλώς να σέβονται το χώρο, το περιβάλλον και τους κατοίκους. Η απαίτηση για αυστηρή, αλλά και μερική ταυτόχρονα τήρηση του νόμου, δε λύνει προβλήματα, συνήθως τα “ανοίγει” και οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τη γνώμη της μεγαλύτερης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.»
Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, που θα εισηγηθεί το θέμα στο Συμβούλιο, επεσήμανε: «Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις και οι διχασμοί, όπως και οι ακραίες μονολιθικές απόψεις που οδηγούν στη δημιουργία τέτοιου κλίματος. Θεωρώ ότι στο πλαίσιο και της διαβούλευσης που είχαμε εγκαίρως ξεκινήσει, έχει γίνει κατανοητό, και φαίνεται και απ’ την κοινή δήλωση της τοπικής κοινωνίας, πως ο Μεσότοπος θέλει να υπάρχουν επισκέπτες στο Χρούσο. Ενδεχομένως απ’ του χρόνου να είμαστε σε θέση να οριοθετήσουμε και κάποιες ζώνες για κάμπινγκ ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να προβλεφθεί στην εξαιρετική αυτή παραλία.»